Pin It

Το μικροβιοκτόνο παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία. Μια πρόσφατη μελέτη έχει διερευνήσει πώς οι ιοί που σκοτώνουν τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν αυτά τα μικρόβια. Τα ευρήματα καθιστούν μια πολύ περίπλοκη εικόνα πολύ περισσότερο. Η αύξηση του δημόσιου συμφέροντος έχει δώσει ώθηση στη χρηματοδότηση για τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ μας και των βακτηρίων του εντέρου μας. Οι επιστήμονες έχουν βρει τώρα σχέσεις μεταξύ του μικροβίου και μιας σειράς συνθηκών, από τον διαβήτη και την παχυσαρκία μέχρι την ασθένεια του Parkinson και την κατάθλιψη.

Χάρη στο υψηλό προφίλ των βακτηρίων του εντέρου, τα ράφια των μπακάλικων μπαίνουν τώρα με προβιοτικά προϊόντα. Παρά την ευρεία διαθεσιμότητά τους και τη δημοτικότητά τους, ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι παρέχουν πολλά οφέλη εκτός ενός μικρού αριθμού ειδικών συνθηκών.

Παρόλο που οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα μικρόβια που βρίσκονται μέσα μας είναι ζωτικής σημασίας, ο σχεδιασμός ενός τρόπου για να τους μετριάσουμε για να βελτιώσουμε την υγεία και να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες είναι ακόμα πολύ μακριά. Ο πρωταρχικός λόγος γι 'αυτό είναι η εκθαμβωτική πολυπλοκότητα του μικροβίου. Δεν είναι μια ενιαία ομοιογενής οντότητα, αλλά ένας κόσμος μικροσκοπικών όντων που αλληλεπιδρούν, επηρεάζουν και αναστέλλουν τους γείτονές τους, ικανά να σκοτώσουν, να τρέφονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ήδη, σε αυτό το σημείο, μπορούμε να δούμε τις τεράστιες δυσκολίες στην κατανόηση των ενδείξεων του μικροβίου, αλλά μερικοί ερευνητές εξετάζουν το επόμενο επίπεδο πολυπλοκότητας: τους βακτηριοφάγους.

Παρουσιάζοντας τον βακτηριοφάγο

Οι βακτηριοφάγοι, ή απλά οι φάγοι, είναι ιοί που καταστρέφουν αποκλειστικά τα βακτηρίδια. Απίστευτα, οι φάγοι ξεπερνούν τα βακτήρια. όπου υπάρχουν βακτηρίδια, υπάρχουν φάγοι σε πικέλες. Οι φάγες είναι εξίσου συγκεκριμένες. Τείνουν να καταστρέφουν μόνο ένα είδος ή ένα στέλεχος βακτηρίων. Πριν από την εμφάνιση αντιβιοτικών, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν φάγους για την καταπολέμηση λοιμώξεων. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν αντιβιοτικά, πήραν τη θέση των φάγων. Τα αντιβιοτικά ήταν φθηνότερα και ευκολότερα παραγόμενα από τους φάγους.

Τώρα, με ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά σε άνοδο, ορισμένοι ερευνητές επανεξετάζουν την ιδέα της θεραπείας φάγων. Φυσικά, εάν οι φάγοι σκοτώνουν βακτήρια, είναι πιθανό να επηρεάσουν το μικροβιακό. Ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham και Women και το Ινστιτούτο Wyss, τόσο στη Βοστώνη, MA, ενδιαφέρονται ακριβώς για το πώς αυτοί οι άφθονες ιοί μπορεί να επηρεάσουν τα βακτήρια του εντέρου μας. Δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης μελέτης τους στο περιοδικό Cell Host & Microbe.

Pin It