Greek English French German Italian
Pin It

Η Μεσογειακή Διατροφή αντικατοπτρίζει τις τυπικές διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Μεσογείου. Νέα μεγάλη ισπανική έρευνα υποστηρίζει πως  μας βοηθάει να χάσουμε κιλά, ενώ ιδίως οι ήδη παχουλοί άνθρωποι, δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι η Μεσογειακή διατροφή θα τους παχύνει, εκτός κι αν κάνουν μεγάλες υπερβολές.


Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ενδοκρινολογίας «The Lancet Diabetes & Endocrinology», με επικεφαλής τον δρ. Ραμόν Εστρούχ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή με περίπου 7.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 80 ετών.


Τα άτομα αυτά χωρίσθηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: μία που ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λάδι (τουλάχιστον τέσσερα κουταλάκια παρθένο ελαιόλαδο τη μέρα) και χωρίς περιορισμό θερμίδων, μία δεύτερη που - αντί για λάδι - έκανε το ίδιο με πολλούς ξηρούς καρπούς (30 γραμμάρια τουλάχιστον τη μέρα) και μια τρίτη ομάδα που δεν έκανε Μεσογειακή διατροφή, αλλά απέφευγε όλα τα λίπη, ζωικά και φυτικά.


Άνω από το 90% των συμμετεχόντων ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ όλοι είχαν διαβήτη ή υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Μετά από πέντε χρόνια, η συνολική ποσότητα λιπών είχε μειωθεί ελαφρά στην τρίτη ομάδα (από 40% σε 37,4%), ενώ είχε αυξηθεί ελαφρά στις δύο ομάδες της Μεσογειακής διατροφής (από 40% σε 41,8% και από 40,4% σε 42,2% αντίστοιχα).


Κατά μέσο όρο και στις τρεις ομάδες υπήρξε κάποια απώλεια βάρους. Η μεγαλύτερη ήταν στην πρώτη Μεσογειακή ομάδα που κατανάλωνε πολύ λάδι (μείωση 0,88 κιλών ανά άτομο) και ακολουθούσαν η ομάδα της Μεσογειακής διατροφής με τους ξηρούς καρπούς (μείωση 0,60 κιλών) και, τέλος, η ομάδα των χαμηλών λιπαρών (μείωση 0,40 κιλών).


Μεγαλύτερη σημασία η διάκριση ανάμεσα σε υγιεινά και σε ανθυγιεινά λίπη, παρά η γενικευμένη αποφυγή όλων των λιπών, τόνισαν οι ερευνητές, επισημαίνοντας, ότι όσοι συνηγορούν υπέρ μιας διατροφής αυστηρά χαμηλών λιπών και χαμηλών θερμίδων, δημιουργούν περιττό φόβο για τα υγιεινά λίπη της Μεσογειακής διατροφής.


Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως τα λίπη από φυτικές τροφές, ξηρούς καρπούς και ψάρια είναι πιο υγιεινά σε σχέση με τα λίπη από κρέατα και κατεργασμένα τρόφιμα, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι το συνολικό λίπος δεν συνιστά χρήσιμο μέτρο για τα οφέλη ή όχι ενός τροφίμου. Όπως δήλωσε ο Νταρίους Μοζαφαριάν, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης στο περιοδικό «Πρέπει να εγκαταλείψουμε τον μύθο ότι τα προϊόντα χαμηλότερων λιπαρών και χαμηλότερων θερμίδων οδηγούν σε μικρότερη αύξηση του βάρους. Αυτή η αυταπάτη οδηγεί σε παράδοξες πολιτικές, που εστιάζουν στις συνολικές θερμίδες, αντί για την ποιότητα του φαγητού».


 

Pin It

Cook name