Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Τεχνολογία: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της τηλεϊατρικής και της τηλεϋγείας;

Τεχνολογία: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της τηλεϊατρικής και της τηλεϋγείας;

Τεχνολογία: Οι όροι τηλεϊατρική και τηλευγεία φέρνουν μαζί τους πολλές συζητήσεις μεταξύ ατόμων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Την τελευταία δεκαετία, η ραγδαία πρόοδος στην ιατρική και την τεχνολογία είχε ως αποτέλεσμα τη χρήση νέων όρων. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, οι ομάδες υπεράσπισης και οι πωλητές μπορεί εν αγνοία τους να χρησιμοποιούν εσφαλμένα όρους όταν συζητούν για την ιατρική και την τεχνολογία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τους όρους, τηλεϊατρική και τηλευγεία. Αν και οι λέξεις χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, υπάρχει σίγουρα μια διαφορά μεταξύ των δύο.

Τι είναι η Τηλεϊατρική;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρεται στην τηλεϊατρική ως «θεραπεία από απόσταση». Είναι η χρήση της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών και των τεχνολογιών πληροφοριών για την παροχή εξ αποστάσεως κλινικών υπηρεσιών στους ασθενείς. Οι γιατροί χρησιμοποιούν την τηλεϊατρική για τη μετάδοση ψηφιακής απεικόνισης, βιντεοσκοπήσεις και εξ αποστάσεως ιατρική διάγνωση. Σήμερα, τα άτομα δεν χρειάζεται πλέον να προγραμματίζουν μια προσωπική επίσκεψη με έναν γιατρό για να λάβουν θεραπεία. Η χρήση ασφαλών συνδέσεων βίντεο και ήχου δίνει τη δυνατότητα στους ειδικούς να θεραπεύουν ασθενείς που διαμένουν σε τοποθεσίες με περιορισμένη πρόσβαση στη φροντίδα.

Τι είναι η Τηλευγεία;

Η τηλευγεία ορίζεται ως «τη χρήση ηλεκτρονικών τεχνολογιών πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών για την υποστήριξη και προώθηση της κλινικής υγειονομικής περίθαλψης σε μεγάλες αποστάσεις, της εκπαίδευσης υγείας ασθενών και επαγγελματιών, της δημόσιας υγείας και της διοίκησης υγείας».

Ενώ αυτός ο ορισμός μοιάζει πολύ με την τηλεϊατρική, υπάρχει μια ξεχωριστή διαφορά. Σε αντίθεση με την τηλεϊατρική, η τηλευγεία καλύπτει επίσης μη κλινικά συμβάντα όπως διοικητικές συναντήσεις, συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση (CME) και εκπαίδευση ιατρών. Η τηλευγεία δεν είναι μια συγκεκριμένη υπηρεσία, αλλά μια συλλογή μεθόδων για τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών και της παροχής εκπαίδευσης. Σε γενικές γραμμές, μπορεί κανείς να σκεφτεί την τηλευγεία ως ολοκληρωμένη, καθώς η τηλεϊατρική και η τηλεφροντίδα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της.

Τηλεϊατρική και Τηλευγεία

Οι όροι τηλεϊατρική και τηλευγεία φέρνουν μαζί τους πολλές συζητήσεις μεταξύ ατόμων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Ένας λόγος για αυτήν τη συζήτηση οφείλεται στους διαφορετικούς ορισμούς που σχετίζονται με τους ίδιους τους όρους. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η τηλεϊατρική είναι επικεντρωμένη στον ιατρό και η τηλευγεία ότι περιλαμβάνει όλους τους επαγγελματίες υγείας γενικά.

Καθώς η τεχνολογία στον ιατρικό τομέα συνεχίζει να προοδεύει, οι δύο όροι πιθανότατα θα γίνουν πιο διακριτοί. Με αυτές τις εξελίξεις, υπάρχουν ευτυχώς ειδικοί του κλάδου που συμβαδίζουν με τις ποικίλες αλλαγές για τους γιατρούς και τα νοσοκομεία. Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης που ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν την τηλευγεία ή την τηλεϊατρική δεν χρειάζεται να το κάνουν μόνοι τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατάψυξη ωαρίων βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας

Πόσο συμβάλλει η τεχνολογία στην αντιμετώπιση του άγχους των ιατρών;

Εξαιρετικά αποτελεσματική η τηλεϊατρική στην πρόληψη της αυτοκτονίας

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία συμβάλλει στην ιατρική επιστήμη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αισθητήρες ανιχνεύουν πρώιμα στοιχεία απόρριψης μοσχευμάτων οργάνων

Αυτοί οι αισθητήρες εμφυτεύματος μπορούν να αναγνωρίσουν πολύ πρώιμες διαδικασίες απόρριψης, το πρώτο βήμα προς ένα εργαλείο για την εξατομίκευση της φροντίδας μετά τη μεταμόσχευση.

Νέο λογισμικό απεικόνισης βελτιώνει τη διάγνωση των πνευμόνων κατά 30%

Το πρόγραμμα λογισμικού βοηθά τους γιατρούς και τους ερευνητές να λαμβάνουν συνεπή δεδομένα ασθενών, οδηγώντας σε καλύτερες διαγνώσεις και λεπτομέρειες σχετικά με το πού να στοχεύσουν πιθανές θεραπείες—όλα χωρίς σκιαγραφική βαφή.

Νέα τεχνική για την κατάψυξη του εγκεφαλικού ιστού χωρίς βλάβη

Η νέα τεχνική θα επιτρέπει στους ερευνητές να αποθηκεύουν δείγματα εγκεφαλικού ιστού σε μια κλίμακα αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέπει νέους τύπους έρευνας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Πρωτοποριακή τεχνική επιτρέπει την κατασκευή εξατομικευμένων φαρμακευτικών δισκίων

Η ικανότητα εκτύπωσης μεγάλων παρτίδων (που αποδείχθηκε με τη δημιουργία 56 χαπιών σε μία μόνο εκτέλεση) ενισχύει περαιτέρω την περίπτωση της MM-IJ3DP ως βιώσιμης μεθόδου για την παραγωγή εξατομικευμένων φαρμάκων σε μεγάλη κλίμακα.

Νέα μέθοδος για την κατασκευή ανοσοκυττάρων που θεραπεύουν τον καρκίνο

Αυτή η νέα τεχνολογία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργοποίηση της μαζικής παραγωγής κυτταρικών θεραπειών όπως η θεραπεία με κύτταρα CAR-T, καθιστώντας αυτές τις σωτήριες θεραπείες πιο προσιτές και προσβάσιμες σε ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών.

Η αυτοκαθοδηγούμενη ψηφιακή θεραπεία υπόσχεται τη μείωση του μηρυκασμού και του άγχους των εφήβων 

Προγράμματα ψηφιακής θεραπείας όπως το Mindful Daily έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας και τη συνολική ευημερία σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό.

Close Icon