Τεχνολογία

Τηλεϊατρική: Εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρόληψη της αυτοκτονίας

Τηλεϊατρική: Εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρόληψη της αυτοκτονίας

Τηλεϊατρική: Η μελέτη του Journal of Medical Internet Research είναι ένα μεγάλο βήμα για τη μελλοντική τηλεϊατρική και την ψυχική υγεία, καθώς μπορεί να προσφέρει εκτεταμένη φροντίδα σε όσους βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.

Η ψυχική υγεία είναι ένας τομέας που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και υποστήριξη, καθώς περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονία κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας τηλε-υγείας μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό όσους τις χρειάζονται- και ακόμη και να αποτρέψουν τους κινδύνους αυτοκτονίας.

Τι βρήκε η έρευνα;

Η ψυχική υγεία είναι ένας κρίσιμος τομέας στη ζωή μας και η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα της φυσικής σας εξέτασης. Κάνετε αιματολογικές ετησίως και πηγαίνετε στο ιατρείο όταν αισθάνεστε άρρωστοι. Το ίδιο ισχύει και για την ψυχική υγεία – εάν παλεύετε με προβλήματα ψυχικής υγείας, πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια για να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το Journal of Medical Internet Research διαπίστωσε ότι η τηλεϋγεία, σε αντίθεση με προηγούμενες πεποιθήσεις, είναι αποτελεσματική όταν πρόκειται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Στη μελέτη, οι ασθενείς στην ομάδα τηλεϋγειονομικής περίθαλψης είχαν 4,3 φορές λιγότερες πιθανότητες να έχουν αυτοκτονικές σκέψεις. Με την πανδημία και περισσότερους ανθρώπους να μένουν σπίτι, αυτό είναι σημαντικό νέο, καθώς η τηλευγεία μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Η Δρ Mimi Winsberg, η επικεφαλής ιατρός στο Brightside Health που ηγήθηκε της μελέτης, μοιράστηκε τις σκέψεις της για την τηλευγεία και την ψυχική υγεία.

“Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο JMIR Formative Research, προσπάθησε να προσδιορίσει εάν η πλατφόρμα τηλευγείας της Brightside Health, η οποία είναι εξοπλισμένη με υποστήριξη συνταγογράφησης κλινικών αποφάσεων ακριβείας, θα μπορούσε να μειώσει επιτυχώς τον αυτοκτονικό ιδεασμό μεταξύ των εγγεγραμμένων ασθενών, έναντι μιας ομάδας ελέγχου που παρακολουθούσε τα συμπτώματά τους στο Ένας άλλος στόχος της μελέτης ήταν να περιγράψει τις ομάδες συμπτωμάτων ασθενών που παρουσιάζουν αυτοκτονικό ιδεασμό για την καλύτερη κατανόηση των ψυχιατρικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τα συναισθήματα αυτοκτονίας. Η μελέτη ήταν μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων συμμετεχόντων διαφορετικών γεωγραφικών και κοινωνικών δημογραφικών στοιχείων.”

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Η μελέτη διεξήχθη με 8.581 άτομα που ολοκλήρωσαν μια διαδικτυακή πρόσληψη στην πλατφόρμα Brightside. Από τους συμμετέχοντες, 8.366 έλαβαν ψυχιατρική φροντίδα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ τα υπόλοιπα 215 άτομα αποχώρησαν από τη φροντίδα και απλώς εντόπισαν τα συμπτώματά τους. Η ψυχιατρική περίθαλψη τηλευγείας περιελάμβανε θεραπεία 12 εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων:

  • βιντεοσκοπήσεων,
  • μηνυμάτων
  • και συνταγογραφούμενων φαρμάκων από ψυχιάτρους.

Η διαδικτυακή τεχνολογία της Brightside χρησιμοποίησε τις μετρήσεις της για να δει την κατάθλιψη και το άγχος, συμπεριλαμβανομένης της κλινικής παρουσίασης, του ιατρικού ιστορικού και των δημογραφικών στοιχείων. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί δεδομένα που αποκτήθηκαν από αλγόριθμους για να παρέχει λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές και κλινική φροντίδα στους ασθενείς χρησιμοποιώντας μια «ηλεκτρονική ανάλυση συμπλέγματος συμπτωμάτων».

“Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που εγγράφηκαν στην πλατφόρμα τηλευγείας της Brightside Health είχαν μειωμένο αυτοκτονικό ιδεασμό μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας. Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία μέσω του Brightside Health είχαν επίσης 4,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ύφεση του αυτοκτονικού ιδεασμού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια πλατφόρμα τηλευγείας εξοπλισμένη με υποστήριξη κλινικών αποφάσεων ήταν μια αποτελεσματική παρέμβαση για το σύμπτωμα του αυτοκτονικού ιδεασμού. Επιπλέον, βρήκαμε ότι ο αυτοκτονικός ιδεασμός είχε υψηλότερο συσχετισμό με τα γνωστικά συμπτώματα απελπισίας και φτωχών συναισθημάτων αυτοεκτίμησης παρά με τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως ο διαταραγμένος ύπνος και η χαμηλή ενέργεια”, συνέχισε ο Winsberg.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Chatbots: Aποτελεσματικά στην αυτοδιαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

1 στους 10 νέους βιώνουν σωματικό πόνο & αυτοκτονικές τάσεις

Πόσο συχνά αντιμετωπίζουν τα παιδιά την κατάθλιψη και το άγχος;

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Εκφοβισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στην εκπαίδευση

Αν και μάλλον απίθανο να συμβεί, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της εκπαίδευσης στην χρήση του GPT σαν μια πηγή πληροφόρησης για κάποια εργασία που θέλουμε να κάνουμε.

Πώς τα κινητά επηρεάζουν την καθημερινότητά μας;

Smartphone: Eνώ τα κινητά τηλέφωνα προσφέρουν αναμφισβήτητα οφέλη όσον αφορά την επικοινωνία, την παραγωγικότητα και την ευκολία, είναι σημαντικό να προσέχουμε τον πιθανό αντίκτυπό τους στην υγεία.

Al: Βοηθός σε εκστρατείες παραπληροφόρησης - Δημιουργία ψεύτικων αναρτήσεων, σχολίων, ηχητικών και βίντεο

«Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι κακόβουλοι παράγοντες -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα-στόχο- θα μπορούσαν να δημιουργήσουν γρήγορα και φθηνά πολλά παρόμοια άρθρα τα οποία όμως θα διαφέρουν ως προς το ύφος και τη διατύπωση.

Πρωτοποριακός βιοαισθητήρας αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας

Ενώ ο βιοαισθητήρας παρουσιάζει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, για την ευρεία εφαρμογή του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις, όπως η επεκτασιμότητα και η αποδοτικότητα σε μεγάλη κλίμακα παραγωγής.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις

Υγεία καρδιάς: Μια λιγότερο τραυματική εναλλακτική στην παραδοσιακή χειρουργική ανοιχτής καρδιάς, είναι οι ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις της καρδιάς έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια