Τεχνολογία

Αιμοληψία: Νέα τεχνολογία προσφέρει μια εμπειρία μικτής πραγματικότητας

Αιμοληψία: Νέα τεχνολογία προσφέρει μια εμπειρία μικτής πραγματικότητας

Αιμοληψία: Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δωρεά αίματος της χώρας είναι η πτώση του αριθμού των δωρεών από άτομα κάτω των 30 ετών.

Η Abbott διαθέτει πλέον μια νέα τεχνολογία μικτής πραγματικότητας για να διευκολύνει την αιμοληψία. Στην CES 2023, η εταιρεία τεχνολογίας υγείας αποκάλυψε μια νέα εμπειρία μικτής πραγματικότητας που έχει σχεδιαστεί για να κάνει τη διαδικασία αιμοδοσίας πιο ευχάριστη. Επειδή πρόκειται για μικτή πραγματικότητα, όχι εικονική πραγματικότητα, οι δωρητές που χρησιμοποιούν την τεχνολογία θα γνωρίζουν αρκετά το περιβάλλον τους, αλλά θα έχουν μια καθηλωτική εικονική εμπειρία που θα τους οδηγήσει σε έναν φανταστικό κήπο, όπου μπορούν να ακούσουν στη μουσική και να φυτέψουν σπόρους που μεγαλώνουν σε πολύχρωμα φυτά.

Όλα αυτά πέφτουν ενώ βρίσκονται σε ένα κέντρο υγείας, με βελόνα στο χέρι, δίνουν αίμα. Χρησιμοποιεί το HoloLens 2 της Microsoft. Σε συνεργασία με τα Κέντρα Αίματος της Αμερικής, η Abbott σχεδίασε την τεχνολογία με την ελπίδα να προσελκύσει νέους και νεότερους δότες. Η προσπάθεια βασίζεται σε έρευνα που δείχνει ότι οι δότες προτιμούν ένα φυσικό περιβάλλον ενώ δίνουν αίμα. Η Abbott είπε επίσης σε ένα δελτίο τύπου ότι «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η παροχή αίματος της χώρας είναι η πτώση του αριθμού των δωρεών από άτομα κάτω των 30 ετών.

Στις ΗΠΑ, ένα άτομο χρειάζεται αίμα ή αιμοπετάλια κάθε δύο δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό. Οι λόγοι για τους οποίους χρειάζεται μετάγγιση αίματος περιλαμβάνουν τραυματισμούς ή τροχαία ατυχήματα, ορισμένους καρκίνους ή ασθένειες και φυσικές καταστροφές. Άτομα οποιασδήποτε ομάδας αίματος μπορούν να δωρίσουν, αλλά τα άτομα με αίμα τύπου Ο (μερικές φορές αποκαλούνται «καθολικοί δότες») έχουν μεγάλη ζήτηση.

Εκτός από τους νεότερους, μια εμπειρία μικτής πραγματικότητας μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των ατόμων που φοβούνται τις βελόνες κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας ή να απομακρύνει την προσοχή από μια δυσάρεστη αίσθηση αιμοδοσίας. «Μερικοί άνθρωποι διστάζουν να δώσουν για διάφορους λόγους ή απλώς δεν σκέφτονται να δώσουν αίμα», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Harpreet K. Sandhu, Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Αίματος του Στάνφορντ και πρόεδρος των Κέντρων Αίματος της Αμερικής. «Δεδομένου ότι η ανάγκη για αίμα είναι συνεχής, αναζητούμε συνεχώς έξυπνους νέους τρόπους που θα απευθύνονται σε άτομα που δεν έχουν δώσει ποτέ στο παρελθόν ή μπορεί να φοβούνται».

Όταν χρησιμοποιούν το HoloLens 2 της Microsoft κατά τη διάρκεια μιας αιμοδοσίας, τα μάτια των χρηστών θα είναι ορατά για να διασφαλιστεί η παρακολούθηση από την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης. Τα ελαφριά ακουστικά θα είναι ρυθμιζόμενα για άνεση. Η Abbott λέει ότι η εμπειρία αιμοδοσίας και μικτής πραγματικότητας δοκιμάζεται επί του παρόντος «σε περιορισμένη» βάση σε ορισμένα κέντρα αίματος της Αμερικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατάψυξη ωαρίων βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας

Τα μικροσωματίδια βοηθούν στην πρόληψη της ανεπάρκειας βιταμίνης Α

Αλγόριθμος βαθιάς μάθησης μπορεί να ακούσει το αλκοόλ στη φωνή

Πόσο συμβάλλει η τεχνολογία στην αντιμετώπιση του άγχους των ιατρών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει τις σχολικές επιδόσεις των δυσλεξικών παιδιών;

Δυσλεξία: Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ανάγνωσης και γραφής και να χτίσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

Flood Hub: Η εφαρμογή της Google για πρόβλεψη πλημμυρών και στην Ελλάδα

Flood Hub: Η Google αξιοποίησε την ικανότητά της στην τεχνητή νοημοσύνη για να λανσάρει το Flood Hub, ένα βοηθητικό πρόγραμμα πρόβλεψης πλημμυρών που μπορεί να προειδοποιεί τους ανθρώπους για επικείμενες πλημμύρες