Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Fitness

Οι άνθρωποι που δεν μασούν καλά την τροφή τους παχαίνουν;

Οι άνθρωποι που δεν μασούν καλά την τροφή τους παχαίνουν;

 

Η διαδικασία της μάσησης της τροφής παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της πέψης. Οι άνθρωποι που δεν μασούν καλά την τροφή τους παχαίνουν;

Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr Ελένη Σολωμού, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc. Διευθύντρια Επιστημονικής Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.

Ειδικά όταν πρόκειται για φρούτα και ωμά λαχανικά, η διαδικασία της μάσησης πρέπει να είναι όσο το δυνατόν σωστότερη, αφού τα θρεπτικά συστατικά αυτών των τροφίμων περικλείονται από μεμβράνες κυτταρίνης, οι οποίες πρέπει να σπάσουν, ώστε να είναι δυνατή η χρήση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Ακόμα, είναι γνωστό ότι τα πεπτικά ένζυμα ενεργούν κυρίως στις επιφάνειες των σωματιδίων της τροφής και η ταχύτητα της πέψης εξαρτάται πολύ από τη συνολική επιφάνεια της τροφής που βρίσκεται εκτεθειμένη στα εντερικά εκκρίματα. Έτσι, όσο περισσότερο μασάμε την τροφή μας, τόσο αυξάνεται και η επιφάνεια της τροφής που βρίσκεται εκτεθειμένη στα εντερικά ένζυμα. Άρα, τόσο πιο γρήγορα και σωστά γίνεται η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Επιπλέον, το άλεσμα της τροφής και η μετατροπή της σε λεπτά σωματίδια, εμποδίζει τον τραυματισμό του γαστρεντερικού σωλήνα και διευκολύνει την προώθηση της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο.

Κακό μάσημα

 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα άτομα που δε μασούν καλά την τροφή τους και τρώνε γρήγορα δεν αισθάνονται εύκολα κορεσμό, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού, προκειμένου να χορτάσουν. Αργά ή γρήγορα αυξάνουν το σωματικό τους βάρος και γίνονται υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Επιπλέον, η μη καλή μάσηση της τροφής προδιαθέτει την εμφάνιση επεισοδίων αδηφαγίας, ακόμη και βουλιμίας.

Επιπρόσθετα, έρευνες έχουν δείξει ότι η μη καλή μάσηση της τροφής μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως γαστρικό έλκος, καούρες, δυσπεψία και διάφορα άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Οι τροφικές αλλεργίες, ακόμα, μπορεί να οφείλονται σε ερεθισμό του βλεννογόνου του γαστρεντερικού συστήματος από μεγάλα και άπεπτα μακρομόρια τροφής (π.χ. πρωτεΐνες), αποτέλεσμα της ανεπαρκούς μάσησης της τροφής.

Η διαδικασία της μάσησης δεν εξασφαλίζει μόνο τον τεμαχισμό της τροφής σε μικρότερα κομμάτια αλλά και την ανάμειξη της με το σάλιο. Το σάλιο έχει πολλαπλό ρόλο. Α) Βοηθά στην πέψη του αμύλου Β) Περιέχει βλεννίνη, που χρησιμεύει στη λίπανση των τροφών Γ) Συγκρατεί μαζί τα τεμαχισμένα κομμάτια της τροφής για την καλύτερη κατάποσή τους Δ) Προάγει την επαναμεταλλοποίηση των δοντιών και Στ) Έχει αντιβακτηριακή δράση, καθώς περιέχει αντισώματα, λυσοζύμη και λακτοφερρίνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη των squats

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να χτίσετε μύες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυστικά για να βελτιώσετε εύκολα τη φυσική σας κατάσταση - Τρέξιμο με διαλείμματα

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε τρέξιμο για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσετε τις πολύτιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί και θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε

Ο ιδανικός τρόπος προθέρμανσης για να μην τραυματίζονται οι μυς

Η προθέρμανση (warm up) είναι μια ευρέως αποδεκτή πρακτική η οποία προηγείται οποιασδήποτε μορφής άσκησης - γυμναστικής και θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης και μείωσης του κίνδυνου τραυματισμού.

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στοχεύουν σε ένα μέτριο βάρος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι καταστάσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Πώς η γυμναστική θα αποδώσει περισσότερους καρπούς

Αν είστε από εκείνους που ξεκινούν γυμναστήριο και σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή βλέπουν ότι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους της προπόνησης, μην απογοητεύεστε - Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και, μάλιστα, εξαρτάται απόλυτα από εσάς!

Ο ρόλος των επιπέδων γλυκόζης στην σκελετική αποκατάσταση

Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξαν ότι τα δορυφορικά κύτταρα των σκελετικών μυών, που είναι βασικοί παράγοντες στην επιδιόρθωση των μυών, πολλαπλασιάζονται καλύτερα σε περιβάλλον χαμηλής γλυκόζης.

Close Icon