Αυτοφροντίδα

Ύπνος ώρες ηλικία: Μελέτη αποκαλύπτει πόσες ώρες χρειάζεστε αν είστε άνω των 40

Ύπνος ώρες ηλικία: Μελέτη αποκαλύπτει πόσες ώρες χρειάζεστε αν είστε άνω των 40

Ύπνος ώρες ηλικία: Είστε άνω των 40 ετών και αναρωτιέστε πόσες ώρες πρέπει ιδανικά να κοιμάστε κάθε βράδυ; Μια νέα μελέτη δίνει την απάντηση.

Αποδεικνύεται ότι επτά ώρες ύπνου τη νύχτα μπορεί να είναι η ιδανική ποσότητα για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε καλή υγεία εάν είστε μεσήλικας ή μεγαλύτερος. “Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός σε όλα τα στάδια της ζωής, αλλά ιδιαίτερα καθώς γερνάμε. Η εύρεση τρόπων βελτίωσης του ύπνου για τους ηλικιωμένους θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για να τους βοηθήσει να διατηρήσουν καλή ψυχική υγεία και ευεξία και να αποφύγουν τη γνωστική έκπτωση, ιδιαίτερα για τους ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές και άνοιες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Barbara Sahakian, από το τμήμα ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge, στην Αγγλία.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τα πρότυπα ύπνου, την ψυχική υγεία και την ευεξία από σχεδόν 500.000 Βρετανούς ενήλικες, ηλικίας 38 έως 73 ετών, που ολοκλήρωσαν μια σειρά από τεστ σκέψης. Απεικόνιση εγκεφάλου και γενετικά δεδομένα ήταν διαθέσιμα για σχεδόν 40.000 από τους συμμετέχοντες.

Οι επτά ώρες ύπνου ανά νύχτα ήταν η βέλτιστη ποσότητα για τη γνωστική (“σκέψη”) απόδοση και την ψυχική υγεία, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου στο περιοδικό Nature Aging. Οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν πολύ λίγο ή πολύ είχαν χαμηλοτερη βαθμολογία στα τεστ που μετρούν την ταχύτητα επεξεργασίας, την οπτική προσοχή, τη μνήμη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και χειρότερη συνολική ψυχική ευεξία.

Η μελέτη βρήκε επίσης μια σχέση μεταξύ της ποσότητας ύπνου και των διαφορών στη δομή των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη γνωστική επεξεργασία και τη μνήμη, με μεγαλύτερες αλλαγές που σχετίζονται με λιγότερες ή περισσότερες από επτά ώρες ύπνου τη νύχτα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο πολύ λίγος ή πολύς ύπνος μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διανοητική έκπτωση καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει σχέση μεταξύ της ποσότητας ύπνου και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας. «Αν και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο πολύ λίγος ή πολύς ύπνος προκαλεί γνωστικά προβλήματα, η ανάλυσή μας  – που εξετάζουμε άτομα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – φαίνεται να υποστηρίζει αυτή την ιδέα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Jianfeng Feng, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Fudan στην Κίνα. «Αλλά οι λόγοι για τους οποίους οι ηλικιωμένοι έχουν φτωχότερο ύπνο φαίνεται να είναι περίπλοκοι, και επηρεάζονται από έναν συνδυασμό της γενετικής μας σύνθεσης και της δομής του εγκεφάλου μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ιδρώνουμε στον ύπνο μας;

Ο κακός ύπνος συνδέεται με περισσότερες διαταραχές της διάθεσης

Πόσο ύπνο χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικίας σας

Οι καρδιακές παθήσεις και οι αϋπνίες συχνά πάνε μαζί

Η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

6 Συμβουλές για όμορφη επιδερμίδα

Επιδερμίδα: Εάν θέλετε να εξομαλύνετε τον τόνο του δέρματός σας, υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών συμπεριφοράς και φυσικών συστατικών.

7 εκπληκτικά οφέλη για την ψυχική υγεία από τα παιχνίδια με χαρτιά

Επιτραπέζια: Τα παιχνίδια με κάρτες μπορεί να προσφέρουν πολλά εκπαιδευτικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη, που κυμαίνονται από βελτιωμένες μαθηματικές δεξιότητες έως αυξημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης.

Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα ενώ έχει ζέστη;

Ύπνος: Η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει φυσιολογικά λίγο κατά τη διάρκεια του ύπνου και ένα δροσερό περιβάλλον ύπνου είναι ιδανικό για έναν καλό ύπνο.

Ξέρατε ότι το Feng Shui μπορεί να διατηρηθεί και στις διακοπές σας;

Feng Shui: Το Φενγκ Σούι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να κάνετε αυτό το ονειρεμένο ταξίδι αλλά και κατά τη διάρκεια και μετά το ίδιο το ταξίδι. Σας εξηγούμε πώς χρησιμοποιείτε το Φενγκ Σούι στο ταξίδι.