Επιστημονικά Νέα

Ύπνος σάκχαρο: Η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Ύπνος σάκχαρο: Η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Ύπνος σάκχαρο: Αυτή η νέα μελέτη δίνει σημαντικές πληροφορίες για την κατεύθυνση της σχέσης μεταξύ ύπνου και διαβήτη τύπου 2, υποδηλώνοντας ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θα μπορούσε να παίξει άμεσο ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Τα άτομα που δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένοι είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από τα άτομα που σπάνια είχαν προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αϋπνία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στους ανθρώπους και ότι ο τρόπος ζωής ή οι φαρμακολογικές θεραπείες που βελτιώνουν την αϋπνία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία της πάθησης. Η μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, που υποστηρίζεται από τα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ, του Έξετερ και του Χάρβαρντ και χρηματοδοτείται από το Diabetes UK, δημοσιεύεται στο Diabetes Care.

Η αϋπνία, η έλλειψη ύπνου και η καθυστερημένη ώρα ύπνου, έχουν συνδεθεί σε προηγούμενες μελέτες με μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Σε αυτή τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε εάν αυτές οι συσχετίσεις εξηγούνται από τις αιτιώδεις επιπτώσεις των χαρακτηριστικών του ύπνου στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια στατιστική τεχνική που ονομάζεται Mendelian Randomization για να δουν πώς πέντε μετρήσεις ύπνου -αϋπνία, διάρκεια ύπνου, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, μεσημεριανός ύπνος και πρωινή ή βραδινή προτίμηση (χρονότυπος)- σχετίζονταν με τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που αξιολογήθηκαν με μια μέτρηση που ονομάζεται επίπεδα HbA1c.

Η χρήση της Μεντελιανής Τυχαιοποίησης, η οποία ομαδοποιεί τους ανθρώπους σύμφωνα με έναν γενετικό κώδικα που εκχωρήθηκε τυχαία κατά τη γέννηση, επέτρεψε στους ερευνητές να αφαιρέσουν οποιαδήποτε προκατάληψη από τα αποτελέσματα. Η μελέτη με περισσότερους από 336.999 ενήλικες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι συχνά είχαν δυσκολία να κοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένοι είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από άτομα που είπαν ότι ποτέ, σπάνια ή μόνο μερικές φορές είχαν αυτές τις δυσκολίες. Η ερευνητική ομάδα δεν βρήκε σαφή στοιχεία για την επίδραση άλλων χαρακτηριστικών του ύπνου στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατανόηση των ερευνητών για το πώς η διαταραχή του ύπνου επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη προτείνει επίσης ότι ο τρόπος ζωής ή/και οι φαρμακολογικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν την αϋπνία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία του διαβήτη. Ο James Liu, Senior Research Associate in the Bristol Medical School (PHS) and MRC Integrative Epidemiology Unit (IEU) και αντίστοιχος συγγραφέας στην εργασία, δήλωσε: “Υπολογίσαμε ότι μια αποτελεσματική θεραπεία αϋπνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση της γλυκόζης από μια ισοδύναμη παρέμβαση. που μειώνει το σωματικό βάρος κατά 14 κιλά σε ένα άτομο μέσου ύψους. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 27.300 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών, με συχνά συμπτώματα αϋπνίας δεν θα είχαν διαβήτη εάν αντιμετωπιζόταν η αϋπνία τους”.

Επί του παρόντος, υπάρχουν ορισμένες θεραπείες για την αϋπνία. Για παράδειγμα, οι κατευθυντήριες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου προς τους γιατρούς συνιστούν τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) για την αϋπνία και τη βραχυπρόθεσμη θεραπεία των υπνωτικών δισκίων ή τη θεραπεία με μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη, εάν η CBT δεν λειτουργεί. Η Δρ. Faye Riley είναι Διευθύντρια Επικοινωνίας Έρευνας στο Diabetes UK. Είπε: “Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του ύπνου και του κινδύνου ενός ατόμου για διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποιο έρχεται πρώτο, ο κακός ύπνος ή τα υψηλότερα σάκχαρα στο αίμα ή εάν παίζουν άλλοι παράγοντες”.

Αυτή η νέα μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Diabetes UK, μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την κατεύθυνση της σχέσης μεταξύ ύπνου και διαβήτη τύπου 2, υποδηλώνοντας ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θα μπορούσε να παίξει άμεσο ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Γνωρίζοντας αυτό θα μπορούσε να ανοίξει νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη ή τη διαχείριση της πάθησης. “Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια περίπλοκη κατάσταση, με πολλούς παράγοντες κινδύνου. Η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, μαζί με αρκετό ύπνο, είναι όλα απαραίτητα συστατικά καλής υγείας για όλους—μαζί με όσους διατρέχουν κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 ή ζώντας με τον διαβήτη τύπου 2”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ραγδαία αύξηση των νέων 12 έως 19 ετών με προδιαβήτη

Συμβουλές αυτοφροντίδας για άτομα με διαβήτη

Αναγκαία η αντιμετώπιση προβλημάτων σεξουαλικής υγείας σε γυναίκες με Διαβήτη τύπου 1

Η εργασιακή ευελιξία παρουσιάζει οφέλη στην ποιότητα ύπνου πολλών εργαζομένων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η καλή στοματική υγιεινή συνδέεται με τον καρκίνο;

Στοματική υγεία: Η έρευνα υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της στοματικής υγείας στο ταξίδι των ασθενών με HNSCC, προσφέροντας μια νέα διάσταση στην επιδίωξη βελτιωμένων αποτελεσμάτων και ποσοστών επιβίωσης για αυτήν την προκλητική πάθηση.

Πώς θα βοηθήσετε στη φροντίδα των ατόμων με άνοια;

Άνοια: Να θυμάστε ότι η φροντίδα της άνοιας είναι ένα ταξίδι που απαιτεί συνεχή προσαρμογή και ευελιξία. Κάθε άτομο με άνοια είναι μοναδικό και οι ανάγκες και οι συμπεριφορές του μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.