Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα διαβήτης: Καθημερινά tips για να βελτιώσετε την υγεία σας

Αυτοφροντίδα διαβήτης: Καθημερινά tips για να βελτιώσετε την υγεία σας

Αυτοφροντίδα διαβήτης: Η αυτοδιαχείριση του διαβήτη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τον κίνδυνο θνησιμότητας και το κόστος υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και το βάρος σε υπέρβαρα άτομα. 

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Η αυτοδιαχείριση του διαβήτη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τον κίνδυνο θνησιμότητας και το κόστος υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και το βάρος σε υπέρβαρα άτομα. Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθημερινά για να βελτιώσετε την υγεία σας.

Αυτοπαρακολούθηση
Μπορείτε να παρακολουθείτε μόνοι σας τον διαβήτη με ένα μετρητή γλυκόζης αίματος. Δύο σημαντικοί δείκτες ελέγχου του διαβήτη είναι τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και της γλυκόζης στο αίμα. Η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης απαιτεί εξέταση αίματος στο ιατρείο, αλλά μπορείτε να μετρήσετε τη γλυκόζη στο αίμα του στο σπίτι σας. Οι γιατροί συνιστούν στα άτομα που χρησιμοποιούν ινσουλίνη να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης τους. Η συνιστώμενη συχνότητα των ελέγχων διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως προτείνεται παρακολούθηση των επιπέδων της πριν και μετά τα γεύματα, πριν τον ύπνο και πριν από την άσκηση.

Τα άτομα με διαβήτη που δεν λαμβάνουν ινσουλίνη θα πρέπει επίσης να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Η αυτο-παρακολούθηση μπορεί να παράσχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις των διατροφικών σας επιλογών ή αλλαγών, της σωματικής κατάστασης και της φαρμακευτικής σας αγωγής στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
Είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη να διατηρούν ένα υγιές βάρος. Έρευνες δείχνουν ότι, μεταξύ των ατόμων με υπερβολικό βάρος, η μέτρια, σταθερή απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο ο προδιαβήτης γίνεται διαβήτης. Επίσης, σύμφωνα με ευρήμτα μελέτης, οι διατροφικές προσαρμογές μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κατά 0,3% έως 2% σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Η διατροφική θεραπεία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής.

Διατροφή
Η τήρηση ενός προγράμματος γευμάτων μπορεί να είναι μια από τις πιο απαιτητικές πτυχές της αυτοδιαχείρισης του διαβήτη. Η ανάπτυξη ενός σχεδίου με έναν διατροφολόγο που ειδικεύεται στη διατροφή για τον διαβήτη μπορεί να βοηθήσει. Η βάση του προγραμματισμού των γευμάτων περιλαμβάνει τον έλεγχο των μερίδων και την συμπερίληψη υγιεινών τροφίμων. Ειδικότερα, στα γεύμτά σας φροντίστε ώστε το μισό από το πιάτο σας να περιέχει μη αμυλούχα λαχανικά, το ένα τέταρτο τρόφιμα με βάση τα δημητριακά και το άμυλο και το υπόλοιπο να περιέχει πρωτεΐνη.

Ασκηθείτε τακτικά
Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη μείωση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, στην προώθηση της απώλειας βάρους και στη βελτίωση της ευεξίας. Σύμφωνα με μια μελέτη, η συμμετοχή σε ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης για τουλάχιστον 8 εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κατά μέσο όρο 0,66% σε συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Άνθρωποι που ανέρρωσαν από την Covid-19 έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν νέα διάγνωση διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν μολυνθεί, λέει νέα έρευνα

Η δόμηση ενός καλού διατροφικού προγράμματος είναι δύσκολη στην περίπτωση του διαβήτη - Μύθοι και Αλήθειες

Αναγκαία η αντιμετώπιση προβλημάτων σεξουαλικής υγείας σε γυναίκες με Διαβήτη τύπου 1

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διατηρήσετε την καλή σας ενέργεια τους ζεστούς μήνες;

Καλοκαιρινή αυτοφροντίδα: Δίνοντας προτεραιότητα στην ενυδάτωση, περνώντας χρόνο στην ύπαιθρο, διατηρώντας κοινωνικές επαφές και ζητώντας επαγγελματική βοήθεια αν χρειαστεί, μπορείτε να απολαύσετε ένα ψυχικά υγιές και πλήρες καλοκαίρι.

Πώς να καταπολεμήσετε την αϋπνία;

Αϋπνία αντιμετώπιση: Η αϋπνία, που χαρακτηρίζεται από δυσκολία να αποκοιμηθείτε, να παραμείνετε για ύπνο ή να ξυπνήσετε πολύ νωρίς και να μην μπορείτε να ξανακοιμηθείτε, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή και τη συνολική ευεξία.

Πρακτικές αυτοφροντίδας για να αποτρέψετε τυχόν εξάρσεις

Λύκος: Ο Λύκος, μια χρόνια αυτοάνοση νόσος, μπορεί να είναι απρόβλεπτος με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Η διαχείριση του λύκου περιλαμβάνει μια πολύπλευρη προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων πρακτικών αυτοφροντίδας

Πεζοπορία: Πώς μας οδηγεί στην ψυχική ευεξία

Πεζοπορία: Η πεζοπορία δεν είναι απλώς μια σωματική δραστηριότητα αλλά και μια ισχυρή μορφή αυτοφροντίδας που προάγει τη συνολική ευεξία. Προσφέρει αναρίθμητα οφέλη που εκτείνονται πέρα ​​από την απλή άσκηση

Αυτοφροντίδα κατά την διαχείριση χρόνιων παθήσεων

Χρόνια νοσήματα: Η ζωή με μια χρόνια ασθένεια μπορεί να είναι σωματικά και συναισθηματικά απαιτητική. Συχνά απαιτεί συνεχή ιατρική φροντίδα, προσαρμογές στον τρόπο ζωής και ψυχική ανθεκτικότητα.

Ποια είναι η σχέση γήρανσης και άγχους;

Γήρανση και Άγχος:Το χρόνιο στρες μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης, ενώ οι προκλήσεις της γήρανσης μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του στρες.

Close Icon