Σεξουαλική Υγεία

Διαβήτης τύπου 1: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία των γυναικών

Διαβήτης τύπου 1: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία των γυναικών

Διαβήτης τύπου 1: Tα σεξουαλικά προβλήματα είναι μια καλά τεκμηριωμένη επιπλοκή του διαβήτη στους άνδρες. Όμως, η έρευνα για το πώς επηρεάζεται η σεξουαλικότητα των γυναικών από διαφορετικούς τύπους διαβήτη είναι πολύ περιορισμένη, σημειώνουν Σουηδοί ερευνητές.

Σχεδόν κάθε δεύτερη γυναίκα στη μελέτη είχε σημάδια σεξουαλικής δυσλειτουργίας, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Malmö. Για τους σκοπούς της μελέτης, εστάλη ένα ερωτηματολόγιο σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 45 και 66 ετών, οι οποίες είχαν ζήσει με διαβήτη τύπου 1 για περισσότερα από 15 χρόνια. «Επιλέξαμε να επικεντρωθούμε σε γυναίκες που είχαν διαβήτη τύπου 1 για μεγάλο χρονικό διάστημα για να διερευνήσουμε την εμφάνιση επιπλοκών στη σεξουαλική λειτουργία μόνο για αυτήν την επιλεγμένη ομάδα», εξηγεί η Anne-Marie Wangel, ανώτερη λέκτορας από το Πανεπιστήμιο του Malmö. 212 γυναίκες απάντησαν στην έρευνα κατά την οποία τους έγιναν ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία, τα επίπεδα επιθυμίας, την ικανότητα διέγερσης και τον πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Από αυτές που απάντησαν, το 45 τοις εκατό εμφάνισε σημάδια σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

«Μία στις τρεις είχε προβλήματα με το αίσθημα της σεξουαλικής διέγερσης, σχεδόν μία στις πέντε ένιωθε πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας και μία στις τέσσερις είχε προβλήματα να υγρανθεί κατά την διέγερση», εξηγεί η Wangel.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να συνδεθεί με μειωμένη ποιότητα ζωής και κατάθλιψη. Συνεπώς, η μελέτη περιελάμβανε επίσης ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Όταν οι γυναίκες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με σημάδια κατάθλιψης και ψυχικής ασθένειας, το 15 τοις εκατό δήλωσαν ότι είχαν επαναλαμβανόμενες σκέψεις να βλάψουν τον εαυτό τους.

Βρέθηκε επίσης μια στατιστική συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής σεξουαλικής λειτουργίας και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

«Μια λύση για το πώς οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να γίνουν καλύτεροι στον εντοπισμό αυτών των ζητημάτων είναι να κάνουν ερωτήσεις ανοιχτού τύπου στις γυναίκες ή να κάνουν ετήσιο έλεγχο με ερωτήσεις, για παράδειγμα, σχετικά με τη σεξουαλικότητα ή το πώς νιώθουν ψυχικά», λέει η Wangel. “Οι γυναίκες μπορεί να κάνουν τις ετήσιες εξετάσεις τους, που εστιάζουν σε ιατρικά ζητήματα και δόσεις ινσουλίνης, αλλά ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία ή προβλήματα του ουροποιητικού, του κόλπου και του αιδοίου – όπως πόνος ή ξηροί βλεννογόνοι – μπορεί να μην περιλαμβάνονται. Η ιατρική ομάδα πρέπει επίσης να μπορεί να αναγνωρίσει ζητήματα ψυχικής υγείας και να μπορεί να τις παραπέμψει, εάν απαιτείται, σε ψυχολόγο ή σύμβουλο», προσθέτει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Απαραίτητος ο περιοδικός οφθαλμολογικός έλεγχος στα άτομα με διαβήτη

Διαβήτης τύπου 1: Νέα μελέτη αποκαλύπτει νέες γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη νόσο

Εντυπωσιακές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών - Κατανοώντας τις επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Η κατανόηση των επιπτώσεών του σε διάφορους τομείς, όπως ο μεταβολισμός, η ψυχική υγεία και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.

Ξεκλειδώνοντας τα μυστήρια του ταντρικού σεξ

Ταντρικό σεξ: Η ενεργειακή εναρμόνιση και η ανοιχτή επικοινωνία βοηθούν τα ζευγάρια να βιώσουν ένα βαθύτερο επίπεδο οικειότητας και σύνδεσης που ενισχύει τη σχέση τους ολιστικά.

Πώς ο όρος queer συνδέεται με την σεξουαλικότητα;

LGBTQ+: Το «queer» έχει μετατραπεί από υποτιμητικός όρος σε ισχυρό και περιεκτικό αυτοπροσδιορισμό. Η εξέλιξή του αντανακλά τις μεταβαλλόμενες στάσεις της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα στη σεξουαλικότητα και το φύλο.

Η παρατεταμένη χρήση φορητού υπολογιστή προκαλεί υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα laptop: Τα θέματα υπογονιμότητας δεν περιορίζονται μόνο στις γυναίκες, τα αντιμετωπίζουν και οι άνδρες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, ειδικά αν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει και δεν τα καταφέρνει.