Ρεπορτάζ Υγείας

Διαβήτης: Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή που ρυθμίζει το σάκχαρο

Διαβήτης: Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή που ρυθμίζει το σάκχαρο

Για την ακρίβεια, η Αμερικάνικη Ένωση για τον Διαβήτη σημειώνει ότι το είδος των λιπαρών που καταναλώνουμε είναι σημαντικότερο από τη συνολική ποσότητα – και χρειάζεται να στοχεύσουμε σε υγιεινές πηγές, όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ψάρι και ελαιόλαδο.

Διαβήτης: Η δόμηση ενός καλού διατροφικού προγράμματος είναι δύσκολη στην περίπτωση του διαβήτη. Όχι μόνο οι περιορισμοί μπορεί να αποδειχτούν σκληροί, αλλά συχνά οι διαδικτυακές συμβουλές αποδεικνύονται περίπλοκες και ορισμένες φορές κακές. Εδώ προσπαθούμε να βγούμε από αυτή τη σύγχυση, λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές που δίνουν οι κατάλληλοι διατροφολόγοι. Φυσικά, η επίσκεψη στους ειδικούς είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σάκχαρο στο αίμα τους.

Διαβήτης: Μύθοι και αλήθειες για την διατροφή που ρυθμίζει το σάκχαρο

Αλήθεια: Γεμίζουμε το μισό μας πιάτο με λαχανικά

Όταν μιλάμε για διαχείριση του διαβήτη, η κατανάλωση λαχανικών είναι βασική. Κι αυτό γιατί χρειαζόμαστε περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες ρυθμίζουν ευκολότερα τον κορεσμό μας.

Μύθος: Ελέγχουμε το σάκχαρό μας μία φορά την ημέρα

Αν έχουμε διαβήτη, χρειάζεται να ελέγχουμε συχνά το σάκχαρο στο αίμα μας. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν έχουμε εισάγει μια νέα τροφή στο μενού μας. Ελέγχουμε τα επίπεδα συνήθως πριν φάμε ή γυμναστούμε και ξανά μετά από δύο ώρες.

Μύθος: Οι διαβητικοί πρέπει να παραλείπουν το πρωινό

Για την ακρίβεια, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 2015 στο Diabetes Care, η παράλειψη του πρωινού σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα και το δείπνο. Αντί να το παραλείπετε, στοχεύστε σε ισορροπημένα γεύματα κάθε 3-4 ώρες.

Αλήθεια: Πάντα έχουμε ένα σνακ μαζί μας

Βεβαιωθείτε ότι δεν περνάτε πάνω από 5 ώρες την ημέρα χωρίς να φάτε τίποτα, ώστε να διατηρήσετε τα επίπεδα του σακχάρου και της πείνας σταθερά. Μία καλή λύση είναι φυσικά οι ξηροί καρποί που είναι γεμάτοι πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Αλήθεια: Χρειάζεται να καταγράφουμε ό,τι τρώμε

Ναι, μπορεί στην αρχή να μας φανεί δύσκολο, αλλά πολλές φορές αποδεικνύεται σωτήριο στο να αντιλαμβανόμαστε ποιες τροφές επηρεάζουν το σάκχαρό μας. Υπάρχουν ακόμα και εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο κινητό σας, αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι ο παραδοσιακός, με χαρτί και μολύβι.

Μύθος: Οι διαβητικοί πρέπει να αποφεύγουν όλα τα λιπαρά

Για την ακρίβεια, η Αμερικάνικη Ένωση για τον Διαβήτη σημειώνει ότι το είδος των λιπαρών που καταναλώνουμε είναι σημαντικότερο από τη συνολική ποσότητα – και χρειάζεται να στοχεύσουμε σε υγιεινές πηγές, όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ψάρι και ελαιόλαδο.

Πηγές:

www.everydayhealth.com/type-2-diabetes

https://www.diabetes.org/nutrition/healthy-food-choices-made-easy/fats

https://care.diabetesjournals.org/content/38/10/1820

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λίγο κρασί την ώρα του γεύματος μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες διαβήτη τύπου 2

Συχνοί διατροφικοί μύθοι που μας αποπροσανατολίζουν

Ούτε 1 στους 5 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 πληρούν τους στόχους υγείας τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ευλογιά πιθήκων: Στα 50 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Ευλογιά πιθήκων: Στα 50 τα συνολικά κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα. Όλοι πρόκειται για άνδρες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη, εκ των οποίων 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου.

ΠΣΦ: Άρση εποπτείας σημαίνει κατάργηση των ληστρικών μέτρων claw-back & rebate

ΠΣΦ: Με επιστολή ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτώνπρος προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας και τον Αν. Υπουργό Οικονομικών, ζητά την κατάργηση των μνημονιακών μέτρων claw-back & rebate.

Δείτε πώς λειτουργούν οι ανακλήσεις φαρμάκων - υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να το κάνετε

Εάν δείτε το προϊόν σας στη λίστα, κάντε κλικ σε αυτό για να επισκεφτείτε μια σελίδα με μια περίληψη της ανάκλησης και περισσότερες λεπτομέρειες πίσω από αυτήν. Μπορείτε επίσης να λάβετε οδηγίες για την επιστροφή ενός ελαττωματικού προϊόντος και στοιχεία επικοινωνίας με τον κατασκευαστή

Γιατί ορισμένες κοινότητες δεν έχουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς και στις προσπάθειες δημόσιας υγείας

«Οι άνθρωποι εμπιστεύονται κυριολεκτικά στους γιατρούς την υγεία και τη ζωή τους», είπε ο Σαλέρνο. "Χωρίς εμπιστοσύνη, οι ασθενείς έχουν ελάχιστο λόγο να ακολουθούν τις συμβουλές των γιατρών τους. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτό είναι ανησυχητικό."

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις δοκιμές COVID-19

Ωστόσο, η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι η επίγνωση του πού μπορούν να αγοράσουν τεστ πλευρικής ροής παραμένει εμπόδιο (όπως η δυνατότητα αγοράς κιτ δοκιμών από μεγάλα σούπερ μάρκετ).

Προσωπικός  Γιατρός : Είναι ανάγκη να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής γιατρών

‘’Είναι ανάγκη να οριστεί επακριβώς το ποιες θα είναι οι σχέσεις του προσωπικού γιατρού με τους εγγεγραμμένους σε αυτόν ασφαλισμένους και να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής .’’ λέει ο τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μάριος Πυρπασόπουλος.