Ψυχική Υγεία

Διαταραχές της διάθεσης: Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο

Διαταραχές της διάθεσης: Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο

Διαταραχές της διάθεσης: Δυσκολεύεστε να κλείσετε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19; Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για άγχος, κατάθλιψη και άλλες προκλήσεις ψυχικής υγείας.

Αυτό είναι το βασικό εύρημα από μια ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν από σχεδόν 5.000 άτομα που φορούσαν ψηφιακή συσκευή ύπνου πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι συγγραφείς εξέτασαν επίσης τις απαντήσεις σε μια έρευνα του Ιουνίου 2020 για την ψυχική υγεία που ολοκληρώθηκε από περίπου το 15% των συμμετεχόντων που φορούσαν ψηφιακή συσκευή ύπνου.

«Εκτός από τον ύπνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι συνήθειες ύπνου των ανθρώπων πριν από την έναρξη της πανδημίας συνδέονταν με τις πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Mark Czeisler, από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη. «Δεν γνωρίζουμε την κατεύθυνση αυτής της σχέσης — τον βαθμό στον οποίο η ψυχική υγεία επηρεάζει τον ύπνο, ο ύπνος την ψυχική υγεία ή οι δυο παράγοντες αλληλοεπηρεάζονται — αλλά βλέπουμε στοιχεία του σημαντικού ρόλου του ύπνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά όταν παρακολουθούμε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας», δήλωσε η Czeisler σε σχετική ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Η ομάδα του διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμόντουσαν 15 περισσότερα λεπτά κάθε βράδυ και είχαν πιο σταθερό χρόνο ύπνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πήγαιναν για ύπνο αργότερα, αλλά ξυπνήσουν επίσης ακόμη πιο αργά από το συνηθισμένο. Ωστόσο, δεν κοιμόντουσαν όλοι καλύτερα και ο ύπνος επιδεινώθηκε σε ένα υποσύνολο ατόμων στη μελέτη. Ειδικότερα, περίπου το 20% των συμμετεχόντων ήταν θετικοί για συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, ανέφεραν οι ερευνητές. Το 30% ήταν θετικό σε επαγγελματική εξουθένωση και περίπου το 20% ανέφερε αύξηση στη χρήση ουσιών για την αντιμετώπιση του στρες.

Οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν υψηλότερο κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και εξουθένωσης. Η χαμηλότερη συνέπεια ύπνου συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο συμπτωμάτων ψυχικής και συμπεριφορικής υγείας. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 19 Απριλίου στο περιοδικό Sleep Health.

«Η μελέτη μας μιλά για τη σημασία του ύπνου για την ψυχική υγεία, ειδικά στο πλαίσιο αγχωτικών επεισοδίων», είπε η Czeisler. «Η προσπάθεια να δοθεί προτεραιότητα στον ύπνο και να αναπτυχθεί ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να προσφέρει προστασία κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο ύπνο χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικίας σας

Οι καρδιακές παθήσεις και οι αϋπνίες συχνά πάνε μαζί

Η εργασιακή ευελιξία παρουσιάζει οφέλη στην ποιότητα ύπνου πολλών εργαζομένων

Ο ύπνος με αναμμένο φως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.