Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Διαταραχές της διάθεσης: Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο

Διαταραχές της διάθεσης: Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο

Διαταραχές της διάθεσης: Δυσκολεύεστε να κλείσετε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19; Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για άγχος, κατάθλιψη και άλλες προκλήσεις ψυχικής υγείας.

Αυτό είναι το βασικό εύρημα από μια ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν από σχεδόν 5.000 άτομα που φορούσαν ψηφιακή συσκευή ύπνου πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι συγγραφείς εξέτασαν επίσης τις απαντήσεις σε μια έρευνα του Ιουνίου 2020 για την ψυχική υγεία που ολοκληρώθηκε από περίπου το 15% των συμμετεχόντων που φορούσαν ψηφιακή συσκευή ύπνου.

«Εκτός από τον ύπνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι συνήθειες ύπνου των ανθρώπων πριν από την έναρξη της πανδημίας συνδέονταν με τις πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Mark Czeisler, από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη. «Δεν γνωρίζουμε την κατεύθυνση αυτής της σχέσης — τον βαθμό στον οποίο η ψυχική υγεία επηρεάζει τον ύπνο, ο ύπνος την ψυχική υγεία ή οι δυο παράγοντες αλληλοεπηρεάζονται — αλλά βλέπουμε στοιχεία του σημαντικού ρόλου του ύπνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά όταν παρακολουθούμε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας», δήλωσε η Czeisler σε σχετική ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Η ομάδα του διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμόντουσαν 15 περισσότερα λεπτά κάθε βράδυ και είχαν πιο σταθερό χρόνο ύπνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πήγαιναν για ύπνο αργότερα, αλλά ξυπνήσουν επίσης ακόμη πιο αργά από το συνηθισμένο. Ωστόσο, δεν κοιμόντουσαν όλοι καλύτερα και ο ύπνος επιδεινώθηκε σε ένα υποσύνολο ατόμων στη μελέτη. Ειδικότερα, περίπου το 20% των συμμετεχόντων ήταν θετικοί για συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, ανέφεραν οι ερευνητές. Το 30% ήταν θετικό σε επαγγελματική εξουθένωση και περίπου το 20% ανέφερε αύξηση στη χρήση ουσιών για την αντιμετώπιση του στρες.

Οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν υψηλότερο κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και εξουθένωσης. Η χαμηλότερη συνέπεια ύπνου συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο συμπτωμάτων ψυχικής και συμπεριφορικής υγείας. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 19 Απριλίου στο περιοδικό Sleep Health.

«Η μελέτη μας μιλά για τη σημασία του ύπνου για την ψυχική υγεία, ειδικά στο πλαίσιο αγχωτικών επεισοδίων», είπε η Czeisler. «Η προσπάθεια να δοθεί προτεραιότητα στον ύπνο και να αναπτυχθεί ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να προσφέρει προστασία κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο ύπνο χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικίας σας

Οι καρδιακές παθήσεις και οι αϋπνίες συχνά πάνε μαζί

Η εργασιακή ευελιξία παρουσιάζει οφέλη στην ποιότητα ύπνου πολλών εργαζομένων

Ο ύπνος με αναμμένο φως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαχειριστείτε την κόπωση από τις αποφάσεις ζωής;

Κόπωση διαχείριση: Η κόπωση αποφάσεων αναφέρεται στην ψυχική εξάντληση που συμβαίνει όταν ένα άτομο παίρνει πολλές αποφάσεις για μια χρονική περίοδο, οδηγώντας σε πτώση της ποιότητας λήψης αποφάσεων και αυξημένη παρορμητικότητα.

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να πυροδοτήσουν την οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας;

Διαταραχή προσωπικότητας: Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή έχουν συχνά μια διογκωμένη αίσθηση της σημασίας του εαυτού τους και μπορεί να επιδεικνύουν χειριστικές ή εκμεταλλευτικές συμπεριφορές στις σχέσεις τους.

Μπορείτε πραγματικά να «επιβραδύνετε» τον χρόνο κάνοντας διαλογισμό; 

Χρόνος διαλογισμός: Με την εξάσκηση του διαλογισμού και την καλλιέργεια μιας αίσθησης ηρεμίας και χαλάρωσης, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πιο ευρύχωρη εμπειρία χρόνου, επιτρέποντάς σας να αισθάνεστε πιο προσγειωμένοι και συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή.

PTSD : Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Μια κοινή μορφή θεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του PTSD είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία βοηθά τα άτομα να εντοπίσουν και να αμφισβητήσουν αρνητικά πρότυπα σκέψης και συμπεριφορές που σχετίζονται με το τραυματικό γεγονός.

Πότε μας δημιουργεί προβλήματα η γνωστική ασυμφωνία και γιατί;

Γνωστική ασυμφωνία: Όταν αντιμετωπίζουμε αντικρουόμενες πληροφορίες, μπορεί να αγνοήσουμε ή να απορρίψουμε στοιχεία που αμφισβητούν τις πεποιθήσεις μας προκειμένου να διατηρήσουμε την υπάρχουσα νοοτροπία μας.

Εφηβική κατάθλιψη: Mια σύγχρονη μορφή κρίσης και αγωνίας 

Επιπλέον, το στίγμα γύρω από θέματα ψυχικής υγείας συχνά εμποδίζει τους εφήβους να αναζητήσουν βοήθεια ή να μιλήσουν ανοιχτά για τους αγώνες τους. Αυτό μπορεί να τους απομονώσει περαιτέρω και να επιδεινώσει τα αισθήματα απελπισίας και αδυναμίας τους.

Βοηθώντας τα παιδιά με άγχος μέσω θεραπείας έκθεσης

Ο απώτερος στόχος με τη θεραπεία έκθεσης είναι απλός. «Βοηθάμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους πολύ νωρίς στη θεραπεία, ώστε να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε να γίνουν καλύτερα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», λέει ο Δρ Whiteside.

Close Icon