Ψυχική Υγεία

Διαταραχές της διάθεσης: Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο

Διαταραχές της διάθεσης: Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο

Διαταραχές της διάθεσης: Δυσκολεύεστε να κλείσετε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19; Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για άγχος, κατάθλιψη και άλλες προκλήσεις ψυχικής υγείας.

Αυτό είναι το βασικό εύρημα από μια ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν από σχεδόν 5.000 άτομα που φορούσαν ψηφιακή συσκευή ύπνου πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι συγγραφείς εξέτασαν επίσης τις απαντήσεις σε μια έρευνα του Ιουνίου 2020 για την ψυχική υγεία που ολοκληρώθηκε από περίπου το 15% των συμμετεχόντων που φορούσαν ψηφιακή συσκευή ύπνου.

«Εκτός από τον ύπνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι συνήθειες ύπνου των ανθρώπων πριν από την έναρξη της πανδημίας συνδέονταν με τις πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Mark Czeisler, από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη. «Δεν γνωρίζουμε την κατεύθυνση αυτής της σχέσης — τον βαθμό στον οποίο η ψυχική υγεία επηρεάζει τον ύπνο, ο ύπνος την ψυχική υγεία ή οι δυο παράγοντες αλληλοεπηρεάζονται — αλλά βλέπουμε στοιχεία του σημαντικού ρόλου του ύπνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά όταν παρακολουθούμε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας», δήλωσε η Czeisler σε σχετική ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Η ομάδα του διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμόντουσαν 15 περισσότερα λεπτά κάθε βράδυ και είχαν πιο σταθερό χρόνο ύπνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πήγαιναν για ύπνο αργότερα, αλλά ξυπνήσουν επίσης ακόμη πιο αργά από το συνηθισμένο. Ωστόσο, δεν κοιμόντουσαν όλοι καλύτερα και ο ύπνος επιδεινώθηκε σε ένα υποσύνολο ατόμων στη μελέτη. Ειδικότερα, περίπου το 20% των συμμετεχόντων ήταν θετικοί για συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, ανέφεραν οι ερευνητές. Το 30% ήταν θετικό σε επαγγελματική εξουθένωση και περίπου το 20% ανέφερε αύξηση στη χρήση ουσιών για την αντιμετώπιση του στρες.

Οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν υψηλότερο κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και εξουθένωσης. Η χαμηλότερη συνέπεια ύπνου συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο συμπτωμάτων ψυχικής και συμπεριφορικής υγείας. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 19 Απριλίου στο περιοδικό Sleep Health.

«Η μελέτη μας μιλά για τη σημασία του ύπνου για την ψυχική υγεία, ειδικά στο πλαίσιο αγχωτικών επεισοδίων», είπε η Czeisler. «Η προσπάθεια να δοθεί προτεραιότητα στον ύπνο και να αναπτυχθεί ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να προσφέρει προστασία κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο ύπνο χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικίας σας

Οι καρδιακές παθήσεις και οι αϋπνίες συχνά πάνε μαζί

Η εργασιακή ευελιξία παρουσιάζει οφέλη στην ποιότητα ύπνου πολλών εργαζομένων

Ο ύπνος με αναμμένο φως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έκθεση σε πλαστικοποιητές στην εγκυμοσύνη συνδέεται με χαμηλότερο IQ στα παιδιά

Πλαστικοποιητές IQ: Η νοημοσύνη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ξεκινώντας από την ίδια την προγεννητική περίοδο.

Η καταπίεση των αρνητικών σκέψεων μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα;

Αρνητικές σκέψεις: Στον κόσμο της ψυχικής υγείας, όπου χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές και προσεγγίσεις, η καταστολή μπορεί να προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο διαχείρισης των αρνητικών σκέψεων και βελτίωσης της ευημερίας για ορισμένα άτομα.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα κατάθλιψης;

Τρόφιμα: Η μείωση της πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ιδίως για τα άτομα που αγωνίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η οικογενειακή υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της χρήσης ουσιών από τους εφήβους στις παραμεθόριες περιοχές

"Οι τρόποι ενίσχυσης της οικογενειακής υποστήριξης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις αξιολογήσεις της σχολικής συμβουλευτικής, στα κοινοτικά προγράμματα, στις εξετάσεις υγειονομικής περίθαλψης και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες".

Πώς η εργασία επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Εργασία: Ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να προάγει την καλή ψυχική υγεία, ενώ οι στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική ευημερία.