Ψυχική Υγεία

Διαταραχές της διάθεσης: Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο

Διαταραχές της διάθεσης: Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο

Διαταραχές της διάθεσης: Δυσκολεύεστε να κλείσετε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19; Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για άγχος, κατάθλιψη και άλλες προκλήσεις ψυχικής υγείας.

Αυτό είναι το βασικό εύρημα από μια ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν από σχεδόν 5.000 άτομα που φορούσαν ψηφιακή συσκευή ύπνου πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι συγγραφείς εξέτασαν επίσης τις απαντήσεις σε μια έρευνα του Ιουνίου 2020 για την ψυχική υγεία που ολοκληρώθηκε από περίπου το 15% των συμμετεχόντων που φορούσαν ψηφιακή συσκευή ύπνου.

«Εκτός από τον ύπνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι συνήθειες ύπνου των ανθρώπων πριν από την έναρξη της πανδημίας συνδέονταν με τις πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Mark Czeisler, από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη. «Δεν γνωρίζουμε την κατεύθυνση αυτής της σχέσης — τον βαθμό στον οποίο η ψυχική υγεία επηρεάζει τον ύπνο, ο ύπνος την ψυχική υγεία ή οι δυο παράγοντες αλληλοεπηρεάζονται — αλλά βλέπουμε στοιχεία του σημαντικού ρόλου του ύπνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά όταν παρακολουθούμε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας», δήλωσε η Czeisler σε σχετική ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Η ομάδα του διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμόντουσαν 15 περισσότερα λεπτά κάθε βράδυ και είχαν πιο σταθερό χρόνο ύπνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πήγαιναν για ύπνο αργότερα, αλλά ξυπνήσουν επίσης ακόμη πιο αργά από το συνηθισμένο. Ωστόσο, δεν κοιμόντουσαν όλοι καλύτερα και ο ύπνος επιδεινώθηκε σε ένα υποσύνολο ατόμων στη μελέτη. Ειδικότερα, περίπου το 20% των συμμετεχόντων ήταν θετικοί για συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, ανέφεραν οι ερευνητές. Το 30% ήταν θετικό σε επαγγελματική εξουθένωση και περίπου το 20% ανέφερε αύξηση στη χρήση ουσιών για την αντιμετώπιση του στρες.

Οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν υψηλότερο κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και εξουθένωσης. Η χαμηλότερη συνέπεια ύπνου συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο συμπτωμάτων ψυχικής και συμπεριφορικής υγείας. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 19 Απριλίου στο περιοδικό Sleep Health.

«Η μελέτη μας μιλά για τη σημασία του ύπνου για την ψυχική υγεία, ειδικά στο πλαίσιο αγχωτικών επεισοδίων», είπε η Czeisler. «Η προσπάθεια να δοθεί προτεραιότητα στον ύπνο και να αναπτυχθεί ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να προσφέρει προστασία κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο ύπνο χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικίας σας

Οι καρδιακές παθήσεις και οι αϋπνίες συχνά πάνε μαζί

Η εργασιακή ευελιξία παρουσιάζει οφέλη στην ποιότητα ύπνου πολλών εργαζομένων

Ο ύπνος με αναμμένο φως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα περάσετε το χρόνο σας ευχάριστα με την οικογένειά σας;

Οικογένεια: Μπορείτε να περάσετε ώρες με την οικογένειά σας, αλλά το πώς περνάτε αυτόν τον χρόνο είναι αυτό που έχει σημασία. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να περνάτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας.

Ο έγκαιρος εντοπισμός ψυχικών ασθενειών με την ανίχνευση του "γονιδίου της παρορμητικότητας"

Ελπίζεται ότι περιγράφοντας τη λειτουργία των γονιδιακών δικτύων που συνθέτουν τη βαθμολογία, η μελέτη θα υποκινήσει πρόσθετες έρευνες με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

Η κεταμίνη σε συνδυασμό με την παρακολούθηση χαμογελαστών προσώπων υπόσχεται πολλά για άτομα ανθεκτικά στη θεραπεία για την κατάθλιψη

Οι ασθενείς στη δοκιμή μας θα συνεχίσουν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα κατάθλιψης για ένα ολόκληρο έτος μετά την έγχυση, επιτρέποντάς μας να αποκτήσουμε μια αρχική κατανόηση του πόσο ακριβώς μπορεί να διαρκέσει αυτό το όφελος.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης με το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική του ανάπτυξη

Οικογένεια: Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην οθόνη —είτε από τηλεόραση είτε από φορητή συσκευή— μπορεί να είναι ευεργετική, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο προβάλλεται.

Η ειδική ομάδα εργασίας των ΗΠΑ συνιστά διαγνωστικές εξετάσεις για το άγχος και την κατάθλιψη στους ενήλικες

Η UTSF αποτελείται από εθελοντές ιατρικούς εμπειρογνώμονες που επιδιώκουν να διατυπώνουν συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, συμβουλευτική και προληπτικά φάρμακα για τη βελτίωση της υγείας των Αμερικανών.

7 Tips για μια καλή ψυχική υγεία

Ψυχική ευεξία: Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίζουμε καθημερινά την ψυχική μας υγεία και ευεξία.