ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ύπνος: Πόσες ώρες χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικία σας

Ύπνος: Πόσες ώρες χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικία σας

Ύπνος: Οι συνιστώμενες ώρες ύπνου διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από την ηλικία, την υγεία και άλλους παράγοντες. Πόσο ύπνο χρειάζεστε ανά ηλικία και γιατί ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι θεμέλιο καλής υγείας και ευεξίας;

ADMAN

Ο επαρκής ύπνος είναι το θεμέλιο της καλής υγείας, ωστόσο ένας στους τρεις ενήλικες λέει ότι έχει χρόνια στέρηση ύπνου. Η τακτική έλλειψη του συνιστώμενου αριθμού ωρών θα σας κάνει να αισθάνεστε νωθροί την επόμενη μέρα και ο ύπνος που κάνετε δεν θα είναι πραγματικά αναζωογονητικός. Δεν χρειάζονται όλοι την ίδια ποσότητα ύπνου, αλλά χωρίς τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα, η σωματική και ψυχική σας υγεία θα επηρεαστεί.

Ο ύπνος μπορεί να φαίνεται σαν μια παθητική δραστηριότητα, αλλά ο ξεκούραστος ύπνος κυριολεκτικά επαναφορτίζει και αναδομεί το σώμα σας. Ενώ κοιμάστε, το σώμα σας εργάζεται non stop για να εξισορροπήσει τις ορμόνες, να επιδιορθώσει τους μύες, να χτίσει τους ιστούς του σώματος, να δημιουργήσει νέες πρωτεΐνες και να απομακρύνει τις τοξίνες και τα άχρηστα προϊόντα από το λεμφικό σας σύστημα. Οι μύες σας επίσης χαλαρώνουν και ο ρυθμός της αναπνοής σας επιβραδύνεται.

Οι καλές συνήθειες ύπνου μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στο πώς αισθάνεστε σε καθημερινή βάση. Ακριβώς όπως μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα στη σωστή διατροφή ή άσκηση, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια καλή ρουτίνα πριν τον ύπνο που σας προετοιμάζει για να κοιμάστε τη σωστή ποσότητα για εσάς.

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι πρέπει να κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ώρες τη νύχτα, αλλά δεν υπάρχει ακριβής ποσότητα ύπνου που να ισχύει για όλους. Η ιδανική διάρκεια ύπνου σας εξαρτάται από την ηλικία σας καθώς και από την καθημερινή σας ρουτίνα, τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας, το ιατρικό ιστορικό και τη γενετική. Για παράδειγμα, τα νεογέννητα χρειάζονται πολύ ύπνο για να υποστηρίξουν την ταχεία ανάπτυξή τους, αλλά καθώς φτάνουν στα στάδια του βρέφους και του νηπίου, χρειάζονται όλο και λιγότερες ώρες ύπνου. Το ίδιο ισχύει και για τους εφήβους, καθώς μεγαλώνουν.

Εάν εργάζεστε σε βάρδιες τη νύχτα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για εσάς να κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι ακόμη πιο σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο ύπνος σας είναι ποιοτικός. Το ίδιο ισχύει και για τους χειρώνακτες εργάτες και τα άτομα με σωματικά απαιτητικές εργασίες.

Πόσο ύπνο χρειάζεστε ανά ηλικία

Το National Sleep Foundation αναλύει τις συστάσεις ύπνου ανά ηλικιακή ομάδα ή στάδιο ζωής. Κατά γενικό κανόνα, τα μωρά και τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο για να υποστηρίξουν την ταχεία ανάπτυξή τους, ενώ οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορούν να κοιμηθούν λιγότερο. Εάν κοιμάστε συνήθως λιγότερες ώρες από τις συνιστώμενες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και ακόμη και σοβαρά προβλήματα υγείας και χρόνιες παθήσεις. Αυτές οι συστάσεις ισχύουν για άτομα χωρίς υποκείμενες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών ύπνου. Εάν ανησυχείτε για την υγεία σας, είναι καλύτερο να λάβετε μια στοχευμένη σύσταση που βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής σας.

 • Νεογέννητα (0-3 μηνών): 14-17 ώρες. Τα νεογέννητα χρειάζονται πολύ ύπνο για να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους, αλλά αυτές οι ώρες μπορεί να μην είναι διαδοχικές. Συνήθως, χωρίζονται σε οκτώ ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και οκτώ έως εννέα ώρες τη νύχτα.
 • Βρέφη (4-11 μηνών): 12-15 ώρες.
 • Νήπια (1-2 ετών): 11-14 ώρες.
 • Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών): 10-13 ώρες.
 • Παιδιά σχολικής ηλικίας (6-13 ετών): 9-11 ώρες.
 • Έφηβοι (14-17 ετών): 8-10 ώρες.
 • Νέοι και ενήλικες (18-64 ετών): 7-9 ώρες.
 • Ηλικιωμένοι (65 ετών και άνω): 7-8 ώρες.

 

Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου συνδέεται, μεταξύ άλλων, με:

 • Αυξημένο κίνδυνο διαβήτη: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να βλάψει το μεταβολισμό της γλυκόζης και τον τρόπο που το σώμα σας χειρίζεται την ινσουλίνη, οδηγώντας σε αντίσταση στην ινσουλίνη και, ενδεχομένως, σε διαβήτη τύπου 2.
 • Αύξηση βάρους και παχυσαρκία: Η στέρηση ύπνου ρίχνει την ισορροπία της γκρελίνης και της λεπτίνης, δύο ορμονών που ελέγχουν τα σήματα πείνας σας – που σας λένε πότε πεινάτε και πότε είστε χορτάτοι.
 • Καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση: Ο ύπνος βοηθά στην αναδόμηση και την αποκατάσταση των αιμοφόρων αγγείων σας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι καρδιακές παθήσεις και οι αϋπνίες συχνά πάνε μαζί

Η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Η εργασιακή ευελιξία παρουσιάζει οφέλη στην ποιότητα ύπνου πολλών εργαζομένων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι της Νότιας Ασίας υποβάλλονται σε ύφεση του διαβήτη τύπου 2 με δίαιτες χαμηλών θερμίδων

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να ξεκινήσουν αμέσως είτε την πλήρη αντικατάσταση της δίαιτας (περίπου 850 kcal/ημέρα για τρεις έως πέντε μήνες) είτε την καθυστερημένη παρέμβαση ως σκέλος ελέγχου συνήθους φροντίδας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο".

7 λόγοι για τους οποίους γερνάμε τόσο γρήγορα

Προσδόκιμο ζωής: Ορισμένα άτομα διατηρούν τα διανοητικά και φυσιολογικά ταλέντα τους σε όλη τους τη ζωή, ενώ άλλα καταλήγουν να χάνουν αυτές τις ικανότητες τόσο γρήγορα όσο και στην ενηλικίωση.

Τα MicroRNA παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων

MicroRNA: Τα χταπόδια διαθέτουν ένα μαζικά διευρυμένο ρεπερτόριο microRNAs (miRNAs) στον νευρικό τους ιστό, αντανακλώντας παρόμοιες εξελίξεις που συνέβησαν στα σπονδυλωτά, ενώ αυτό το εύρημα πιθανώς σημαίνει ότι τα miRNA παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων.

Οδηγός επιβίωσης για να μείνετε μακριά από αλλεργίες και αυτές τις γιορτές

Αλλεργίες: Ενώ οι γιορτές φέρνουν πολλή χαρά, μερικές από τις καλές στιγμές μπορεί να εκτροχιαστούν από εξάρσεις αλλεργίας και άσθματος, όμως μερικές προφυλάξεις μπορούν να σας κρατήσουν υγιείς.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Η μελέτη μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου και 6 λίτρων την ημέρα.