Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ύπνος: Πόσες ώρες χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικία σας

Ύπνος: Πόσες ώρες χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικία σας

Ύπνος: Οι συνιστώμενες ώρες ύπνου διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από την ηλικία, την υγεία και άλλους παράγοντες. Πόσο ύπνο χρειάζεστε ανά ηλικία και γιατί ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι θεμέλιο καλής υγείας και ευεξίας;

Ο επαρκής ύπνος είναι το θεμέλιο της καλής υγείας, ωστόσο ένας στους τρεις ενήλικες λέει ότι έχει χρόνια στέρηση ύπνου. Η τακτική έλλειψη του συνιστώμενου αριθμού ωρών θα σας κάνει να αισθάνεστε νωθροί την επόμενη μέρα και ο ύπνος που κάνετε δεν θα είναι πραγματικά αναζωογονητικός. Δεν χρειάζονται όλοι την ίδια ποσότητα ύπνου, αλλά χωρίς τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα, η σωματική και ψυχική σας υγεία θα επηρεαστεί.

Ο ύπνος μπορεί να φαίνεται σαν μια παθητική δραστηριότητα, αλλά ο ξεκούραστος ύπνος κυριολεκτικά επαναφορτίζει και αναδομεί το σώμα σας. Ενώ κοιμάστε, το σώμα σας εργάζεται non stop για να εξισορροπήσει τις ορμόνες, να επιδιορθώσει τους μύες, να χτίσει τους ιστούς του σώματος, να δημιουργήσει νέες πρωτεΐνες και να απομακρύνει τις τοξίνες και τα άχρηστα προϊόντα από το λεμφικό σας σύστημα. Οι μύες σας επίσης χαλαρώνουν και ο ρυθμός της αναπνοής σας επιβραδύνεται.

Οι καλές συνήθειες ύπνου μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στο πώς αισθάνεστε σε καθημερινή βάση. Ακριβώς όπως μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα στη σωστή διατροφή ή άσκηση, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια καλή ρουτίνα πριν τον ύπνο που σας προετοιμάζει για να κοιμάστε τη σωστή ποσότητα για εσάς.

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι πρέπει να κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ώρες τη νύχτα, αλλά δεν υπάρχει ακριβής ποσότητα ύπνου που να ισχύει για όλους. Η ιδανική διάρκεια ύπνου σας εξαρτάται από την ηλικία σας καθώς και από την καθημερινή σας ρουτίνα, τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας, το ιατρικό ιστορικό και τη γενετική. Για παράδειγμα, τα νεογέννητα χρειάζονται πολύ ύπνο για να υποστηρίξουν την ταχεία ανάπτυξή τους, αλλά καθώς φτάνουν στα στάδια του βρέφους και του νηπίου, χρειάζονται όλο και λιγότερες ώρες ύπνου. Το ίδιο ισχύει και για τους εφήβους, καθώς μεγαλώνουν.

Εάν εργάζεστε σε βάρδιες τη νύχτα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για εσάς να κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι ακόμη πιο σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο ύπνος σας είναι ποιοτικός. Το ίδιο ισχύει και για τους χειρώνακτες εργάτες και τα άτομα με σωματικά απαιτητικές εργασίες.

Πόσο ύπνο χρειάζεστε ανά ηλικία

Το National Sleep Foundation αναλύει τις συστάσεις ύπνου ανά ηλικιακή ομάδα ή στάδιο ζωής. Κατά γενικό κανόνα, τα μωρά και τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο για να υποστηρίξουν την ταχεία ανάπτυξή τους, ενώ οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορούν να κοιμηθούν λιγότερο. Εάν κοιμάστε συνήθως λιγότερες ώρες από τις συνιστώμενες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και ακόμη και σοβαρά προβλήματα υγείας και χρόνιες παθήσεις. Αυτές οι συστάσεις ισχύουν για άτομα χωρίς υποκείμενες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών ύπνου. Εάν ανησυχείτε για την υγεία σας, είναι καλύτερο να λάβετε μια στοχευμένη σύσταση που βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής σας.

 • Νεογέννητα (0-3 μηνών): 14-17 ώρες. Τα νεογέννητα χρειάζονται πολύ ύπνο για να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους, αλλά αυτές οι ώρες μπορεί να μην είναι διαδοχικές. Συνήθως, χωρίζονται σε οκτώ ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και οκτώ έως εννέα ώρες τη νύχτα.
 • Βρέφη (4-11 μηνών): 12-15 ώρες.
 • Νήπια (1-2 ετών): 11-14 ώρες.
 • Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών): 10-13 ώρες.
 • Παιδιά σχολικής ηλικίας (6-13 ετών): 9-11 ώρες.
 • Έφηβοι (14-17 ετών): 8-10 ώρες.
 • Νέοι και ενήλικες (18-64 ετών): 7-9 ώρες.
 • Ηλικιωμένοι (65 ετών και άνω): 7-8 ώρες.

 

Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου συνδέεται, μεταξύ άλλων, με:

 • Αυξημένο κίνδυνο διαβήτη: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να βλάψει το μεταβολισμό της γλυκόζης και τον τρόπο που το σώμα σας χειρίζεται την ινσουλίνη, οδηγώντας σε αντίσταση στην ινσουλίνη και, ενδεχομένως, σε διαβήτη τύπου 2.
 • Αύξηση βάρους και παχυσαρκία: Η στέρηση ύπνου ρίχνει την ισορροπία της γκρελίνης και της λεπτίνης, δύο ορμονών που ελέγχουν τα σήματα πείνας σας – που σας λένε πότε πεινάτε και πότε είστε χορτάτοι.
 • Καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση: Ο ύπνος βοηθά στην αναδόμηση και την αποκατάσταση των αιμοφόρων αγγείων σας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι καρδιακές παθήσεις και οι αϋπνίες συχνά πάνε μαζί

Η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Η εργασιακή ευελιξία παρουσιάζει οφέλη στην ποιότητα ύπνου πολλών εργαζομένων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ο καρδιακός κίνδυνος των γυναικών αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση και ναυτία, αλλά οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να απορρίψουν τον πόνο στο στήθος ως δυσπεψία ή υπερένταση.

Γάλα καρύδας: Ένα ελιξίριο γεμάτο θρεπτικά συστατικά για υγεία και ευεξία

Γάλα καρύδας: Η ενσωμάτωση του γάλακτος καρύδας στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας της καρδιάς μέχρι τη βοήθεια στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση της πέψης.

Μηχανική υποστήριξη: Η απόφαση για τερματισμό θα έπρεπε να διαρκεί περισσότερο

Μηχανική υποστήριξη: Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον κλινικό κόσμο σχετικά με το ποιοι ασθενείς πρόκειται να αναρρώσουν, σε ποιο βαθμό θα αναρρώσουν και πότε θα αναρρώσουν.

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Νέος κύκλος του προγράμματος προ των πυλών

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Στον πρώτο κύκλο του εν λόγω προγράμματος ενισχύθηκαν 45.509 δικαιούχοι με συνολικό ποσό της επιχορήγησης που έφτασε τα 92.990.407,56 ευρώ, δηλαδή το 78,37% της συνολικής εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.

Close Icon