Επιστημονικά Νέα

Καρδιά ύπνος: Οι καρδιακές παθήσεις και οι αϋπνίες συχνά πάνε μαζί

Καρδιά ύπνος: Οι καρδιακές παθήσεις και οι αϋπνίες συχνά πάνε μαζί

Καρδιά ύπνος: Η αϋπνία είναι συχνή σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις και συνδέεται με επακόλουθα καρδιαγγειακά προβλήματα ανεξάρτητα από παράγοντες κινδύνου, λέει νέα μελέτη.

Η αϋπνία είναι ευρέως διαδεδομένη σε ασθενείς με καρδιοπάθεια και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή άλλου σοβαρού καρδιακού επεισοδίου, λέει μια νέα μελέτη. Τα ευρήματα δείχνουν την ανάγκη ελέγχου και αντιμετώπισης των προβλημάτων ύπνου σε ασθενείς με καρδιοπάθεια, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η αϋπνία είναι συχνή σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις και συνδέεται με επακόλουθα καρδιαγγειακά προβλήματα ανεξάρτητα από παράγοντες κινδύνου, συνυπάρχουσες καταστάσεις υγείας και συμπτώματα ψυχικής υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Lars Frojd, φοιτητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 1.000 ασθενείς με καρδιοπάθεια (μέση ηλικία: 62 ετών), που συμμετείχαν κατά μέσο όρο 16 μήνες μετά από καρδιακή προσβολή ή/και μια διαδικασία για το άνοιγμα φραγμένων αρτηριών — είτε με χειρουργική επέμβαση παράκαμψης είτε με εμφύτευση στεντ.

Τα ευρήματα

Στην αρχή, το 45% είπε ότι είχε αϋπνία και το 24% είπε ότι είχε χρησιμοποιήσει φάρμακα για τον ύπνο την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 4,2 ετών, 225 ασθενείς είχαν 364 μείζονα καρδιακά επεισόδια, τα οποία περιλάμβαναν νοσηλεία για καρδιακή προσβολή, αποκατάσταση φραγμένης ροής αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιαγγειακό θάνατο. Η αϋπνία αντιπροσώπευε το 16% των επαναλαμβανόμενων καρδιακών επεισοδίων, κατατάσσοντάς την τρίτη σε σημασία μετά το κάπνισμα (27%) και την αδράνεια (21%), σύμφωνα με ευρήματα που παρουσιάστηκαν εχθές, Πέμπτη 7 Απριλίου, σε διαδικτυακή συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η μελέτη δημοσιεύτηκε επίσης στο περιοδικό Sleep Advances.

Παράγοντας κινδύνου που μπορεί να αποφευχθεί

«Αυτό σημαίνει ότι το 16% των επαναλαμβανόμενων σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν καθένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε αϋπνία», δήλωσε ο Frojd σε σχετική ανακοίνωση. Ο ίδιος σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί εάν οι θεραπείες για την αϋπνία, όπως, για παράδειγμα, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και οι ψηφιακές εφαρμογές, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς με καρδιοπάθειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η νόσος του Αλτσχάιμερ φέρνει υπνηλία - Μελέτη

H άσκηση που θωρακίζει την υγεία της καρδιάς

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η καλή ενυδάτωση μπορεί να μειώσει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για καρδιακή ανεπάρκεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

6 Tips για μια ζωή με διαβήτη!

Διαβήτης: Η παχυσαρκία, η υπέρταση και η ζωή σε αστική περιοχή είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη στις γυναίκες.

Μπορούν οι λεμφαδένες να ενισχύσουν την επιτυχία της ανοσοθεραπείας του καρκίνου;

Καρκίνος: Το να επιτραπεί στη θεραπεία να ενεργοποιήσει την ανοσολογική απόκριση των λεμφαδένων επίσης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της θετικής ανταπόκρισης στην ανοσοθεραπεία.

Πώς οι καρδιές μας διαστρεβλώνουν την αντίληψή μας για τον χρόνο

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν μια πιο μηχανιστική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι κοινές χρονικές στρεβλώσεις προκύπτουν από φασικές διαφοροποιήσεις εντός κάθε καρδιακού παλμού. Τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει ο χρονισμός σε διάφορες εργασίες υψηλής εξειδίκευσης που εκτελούν οι άνθρωποι (π.χ. οδήγηση, παίξιμο ενός οργάνου ή ορισμένα αθλήματα) και της εμπλοκής της αντίληψης του χρόνου σε διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Ανακάλυψη μιας απροσδόκητης λειτουργίας των ανοσοποιητικών κυττάρων του αίματος: Η ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται

"Ευτυχώς, αυτός ο πολλαπλασιασμός είναι εξαιρετικά καλά ελεγχόμενος και δεν οδηγεί σε καρκινική διαδικασία. Έχει μόνο έναν στόχο: να επιτρέψει, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, την αντικατάσταση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που κατοικούν στους ιστούς μας: τα μακροφάγα".