Επιστημονικά Νέα

Καρδιά ύπνος: Οι καρδιακές παθήσεις και οι αϋπνίες συχνά πάνε μαζί

Καρδιά ύπνος: Οι καρδιακές παθήσεις και οι αϋπνίες συχνά πάνε μαζί

Καρδιά ύπνος: Η αϋπνία είναι συχνή σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις και συνδέεται με επακόλουθα καρδιαγγειακά προβλήματα ανεξάρτητα από παράγοντες κινδύνου, λέει νέα μελέτη.

Η αϋπνία είναι ευρέως διαδεδομένη σε ασθενείς με καρδιοπάθεια και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή άλλου σοβαρού καρδιακού επεισοδίου, λέει μια νέα μελέτη. Τα ευρήματα δείχνουν την ανάγκη ελέγχου και αντιμετώπισης των προβλημάτων ύπνου σε ασθενείς με καρδιοπάθεια, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η αϋπνία είναι συχνή σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις και συνδέεται με επακόλουθα καρδιαγγειακά προβλήματα ανεξάρτητα από παράγοντες κινδύνου, συνυπάρχουσες καταστάσεις υγείας και συμπτώματα ψυχικής υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Lars Frojd, φοιτητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 1.000 ασθενείς με καρδιοπάθεια (μέση ηλικία: 62 ετών), που συμμετείχαν κατά μέσο όρο 16 μήνες μετά από καρδιακή προσβολή ή/και μια διαδικασία για το άνοιγμα φραγμένων αρτηριών — είτε με χειρουργική επέμβαση παράκαμψης είτε με εμφύτευση στεντ.

Τα ευρήματα

Στην αρχή, το 45% είπε ότι είχε αϋπνία και το 24% είπε ότι είχε χρησιμοποιήσει φάρμακα για τον ύπνο την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 4,2 ετών, 225 ασθενείς είχαν 364 μείζονα καρδιακά επεισόδια, τα οποία περιλάμβαναν νοσηλεία για καρδιακή προσβολή, αποκατάσταση φραγμένης ροής αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιαγγειακό θάνατο. Η αϋπνία αντιπροσώπευε το 16% των επαναλαμβανόμενων καρδιακών επεισοδίων, κατατάσσοντάς την τρίτη σε σημασία μετά το κάπνισμα (27%) και την αδράνεια (21%), σύμφωνα με ευρήματα που παρουσιάστηκαν εχθές, Πέμπτη 7 Απριλίου, σε διαδικτυακή συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η μελέτη δημοσιεύτηκε επίσης στο περιοδικό Sleep Advances.

Παράγοντας κινδύνου που μπορεί να αποφευχθεί

«Αυτό σημαίνει ότι το 16% των επαναλαμβανόμενων σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν καθένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε αϋπνία», δήλωσε ο Frojd σε σχετική ανακοίνωση. Ο ίδιος σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί εάν οι θεραπείες για την αϋπνία, όπως, για παράδειγμα, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και οι ψηφιακές εφαρμογές, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς με καρδιοπάθειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η νόσος του Αλτσχάιμερ φέρνει υπνηλία - Μελέτη

H άσκηση που θωρακίζει την υγεία της καρδιάς

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η καλή ενυδάτωση μπορεί να μειώσει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για καρδιακή ανεπάρκεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Η τεχνολογία παπουτσιών μειώνει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι

Ο στόχος της τεχνολογίας εσωτερικής σόλας είναι να μετριάσει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο σημαντικές αιτίες: τη διάσπαση του δέρματος και των μαλακών ιστών λόγω επαναλαμβανόμενου στρες στο πόδι κατά το περπάτημα.

ΣΚΠ: Σημάδια εμφανίζονται στο αίμα χρόνια πριν από τα συμπτώματα

ΣΚΠ: Σε περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, το σώμα αρχίζει να παράγει ένα διακριτικό σύνολο αντισωμάτων ενάντια στις δικές του πρωτεΐνες χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.