Επιστημονικά Νέα

Καρδιά ύπνος: Οι καρδιακές παθήσεις και οι αϋπνίες συχνά πάνε μαζί

Καρδιά ύπνος: Οι καρδιακές παθήσεις και οι αϋπνίες συχνά πάνε μαζί

Καρδιά ύπνος: Η αϋπνία είναι συχνή σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις και συνδέεται με επακόλουθα καρδιαγγειακά προβλήματα ανεξάρτητα από παράγοντες κινδύνου, λέει νέα μελέτη.

ADMAN

Η αϋπνία είναι ευρέως διαδεδομένη σε ασθενείς με καρδιοπάθεια και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή άλλου σοβαρού καρδιακού επεισοδίου, λέει μια νέα μελέτη. Τα ευρήματα δείχνουν την ανάγκη ελέγχου και αντιμετώπισης των προβλημάτων ύπνου σε ασθενείς με καρδιοπάθεια, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η αϋπνία είναι συχνή σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις και συνδέεται με επακόλουθα καρδιαγγειακά προβλήματα ανεξάρτητα από παράγοντες κινδύνου, συνυπάρχουσες καταστάσεις υγείας και συμπτώματα ψυχικής υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Lars Frojd, φοιτητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 1.000 ασθενείς με καρδιοπάθεια (μέση ηλικία: 62 ετών), που συμμετείχαν κατά μέσο όρο 16 μήνες μετά από καρδιακή προσβολή ή/και μια διαδικασία για το άνοιγμα φραγμένων αρτηριών — είτε με χειρουργική επέμβαση παράκαμψης είτε με εμφύτευση στεντ.

Τα ευρήματα

Στην αρχή, το 45% είπε ότι είχε αϋπνία και το 24% είπε ότι είχε χρησιμοποιήσει φάρμακα για τον ύπνο την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 4,2 ετών, 225 ασθενείς είχαν 364 μείζονα καρδιακά επεισόδια, τα οποία περιλάμβαναν νοσηλεία για καρδιακή προσβολή, αποκατάσταση φραγμένης ροής αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιαγγειακό θάνατο. Η αϋπνία αντιπροσώπευε το 16% των επαναλαμβανόμενων καρδιακών επεισοδίων, κατατάσσοντάς την τρίτη σε σημασία μετά το κάπνισμα (27%) και την αδράνεια (21%), σύμφωνα με ευρήματα που παρουσιάστηκαν εχθές, Πέμπτη 7 Απριλίου, σε διαδικτυακή συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η μελέτη δημοσιεύτηκε επίσης στο περιοδικό Sleep Advances.

Παράγοντας κινδύνου που μπορεί να αποφευχθεί

«Αυτό σημαίνει ότι το 16% των επαναλαμβανόμενων σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν καθένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε αϋπνία», δήλωσε ο Frojd σε σχετική ανακοίνωση. Ο ίδιος σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί εάν οι θεραπείες για την αϋπνία, όπως, για παράδειγμα, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και οι ψηφιακές εφαρμογές, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς με καρδιοπάθειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η νόσος του Αλτσχάιμερ φέρνει υπνηλία - Μελέτη

H άσκηση που θωρακίζει την υγεία της καρδιάς

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η καλή ενυδάτωση μπορεί να μειώσει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για καρδιακή ανεπάρκεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο".

Τα MicroRNA παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων

MicroRNA: Τα χταπόδια διαθέτουν ένα μαζικά διευρυμένο ρεπερτόριο microRNAs (miRNAs) στον νευρικό τους ιστό, αντανακλώντας παρόμοιες εξελίξεις που συνέβησαν στα σπονδυλωτά, ενώ αυτό το εύρημα πιθανώς σημαίνει ότι τα miRNA παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Η μελέτη μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου και 6 λίτρων την ημέρα. 

Πιθανό εμβόλιο κατά των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών συνολικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της βακτηριακής αντοχής στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Διερεύνηση του πλάσματος για την πρόβλεψη της εξέλιξης της COVID-19

Οι πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για την πρόγνωση σε ασθενείς με COVID-19. Στο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστούν στην κλινική ταχεία διαγνωστικά κιτ για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής COVID-19. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μπορεί να αποτελούν δυνητικούς στόχους για την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο COVID-19.

Βακτήρια που διασπούν τη νικοτίνη βρέθηκαν στα έντερα ποντικών

Οι ερευνητές σκοπεύουν στη συνέχεια να το μελετήσουν καθώς και τα ένζυμα που παράγει για να διαπιστώσουν αν το ένζυμο μπορεί να παραχθεί εμπορικά και να χορηγηθεί στους καπνιστές για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης λιπώδους νόσου του ήπατος και κατ' επέκταση καρκίνου του ήπατος.

Ποια η επίδραση της εγκυμοσύνης στην εγκεφαλική δραστηριότητα;

Εγκυμοσύνη: Ανάμεσα στους παράγοντες που οδηγούν την πλαστικότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη βρίσκονται οι ορμόνες της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, τα επίπεδα οιστραδιόλης, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο, συσχετίστηκαν με αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου.