Αυτοφροντίδα

Στρατηγικές διαχείρισης εκνευρισμού κατά την έμμηνο ρύση σας

Στρατηγικές διαχείρισης εκνευρισμού κατά την έμμηνο ρύση σας

Η έμμηνος ρύση είναι ένα φυσικό μέρος του αναπαραγωγικού κύκλου μιας γυναίκας, ωστόσο συχνά συνοδεύεται από μια σειρά από σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα.

Η έμμηνος ρύση είναι ένα φυσικό μέρος του αναπαραγωγικού κύκλου μιας γυναίκας, ωστόσο συχνά συνοδεύεται από μια σειρά από σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα. Ένα από τα πιο κοινά συναισθηματικά συμπτώματα που βιώνουν τα άτομα κατά τη διάρκεια της περιόδου τους είναι οι εναλλαγές της διάθεσης, οι οποίες μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα «ξέφρενου» ή ευερέθιστου. Αυτές οι εναλλαγές της διάθεσης συχνά αποδίδονται σε ορμονικές διακυμάνσεις και άλλους παράγοντες, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Αιτίες εναλλαγών της διάθεσης κατά τη διάρκεια της περιόδου

Σύμφωνα με το Ethiopian Journal of Health Sciences, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) είναι ένα φυσικό φαινόμενο στις γυναίκες, όπου οι εναλλαγές της διάθεσης είναι μεταξύ των συμπτωμάτων που επηρεάζουν τις ψυχολογικές, σωματικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις που εμφανίζονται από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.

Ορμονικές διακυμάνσεις

Οι εναλλαγές της διάθεσης κατά την έμμηνο ρύση προκαλούνται κυρίως από ορμονικές ανισορροπίες. Ο Δρ Chaudhary είπε: «Τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης αυξάνονται και μειώνονται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Οι εναλλαγές της διάθεσης μπορεί να προκύψουν από τις επιπτώσεις αυτών των ορμονικών αλλαγών στους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μείωση των επιπέδων οιστρογόνων και σεροτονίνης τις ημέρες πριν από την εμμηνόρροια (προεμμηνορροϊκή φάση), η οποία μπορεί να επιδεινώσει την ευερεθιστότητα και τις αλλαγές στη διάθεση».

Σωματική δυσφορία

Η ευερεθιστότητα και οι εναλλαγές της διάθεσης μπορούν να αποδοθούν σε συμπτώματα της περιόδου, όπως πονοκέφαλοι, φούσκωμα και κράμπες, είπε ο Δρ Chaudhary. Κάποιος μπορεί να αισθάνεται πιο επιρρεπής σε συναισθηματικές εκρήξεις όταν πονάει ή νιώθει άβολα.

Στρες και Άγχος

Τα συναισθηματικά προβλήματα που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση μπορεί να επιδεινωθούν από το άγχος και την ανησυχία. Ο Δρ Chaudhary πρόσθεσε, «Τα αυξημένα επίπεδα στρες μπορεί να επιδεινώσουν τις εναλλαγές της διάθεσης αυξάνοντας την παραγωγή κορτιζόλης. Επιπλέον, προϋπάρχουσες συναισθηματικές διαταραχές όπως η απόγνωση ή το άγχος μπορεί να επιδεινωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου».

Διαταραχές ύπνου

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου, όπως αϋπνία ή ανήσυχο ύπνο. Ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να κάνει κάποιον πιο ευερέθιστο και να σε βάλει σε κακή διάθεση.

Διαχείριση εναλλαγών της διάθεσης κατά την έμμηνο ρύση

  • Η τακτική άσκηση και μια καλά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν κάποιον να διατηρήσει τη συναισθηματική σταθερότητα. Ο Δρ Chaudhary τόνισε, «Κάποιος πρέπει να δίνει προτεραιότητα στους σύνθετους υδατάνθρακες, τις άπαχες πρωτεΐνες και ολόκληρα γεύματα. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφέ καθώς μπορεί να επιδεινώσει τις εναλλαγές της διάθεσης. Η τακτική άσκηση πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες χρησιμεύουν ως φυσικοί ενισχυτές της διάθεσης του σώματος».
  • Κρατήστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου σε προτεραιότητα για να εξασφαλίσετε επαρκή ύπνο. Δημιουργήστε ένα φιλικό περιβάλλον για τον ύπνο και καθιερώστε ένα χαλαρωτικό νυχτερινό τελετουργικό. Ο επαρκής ύπνος βοηθά στον έλεγχο των εναλλαγών της διάθεσης και στη μείωση της ευερεθιστότητας.
  • «Το άγχος και η ένταση μπορούν να μειωθούν με την άσκηση μεθόδων μείωσης του στρες, όπως η γιόγκα, η επίγνωση, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής.
  • Οι εναλλαγές της διάθεσης και η σωματική δυσφορία μπορεί να επιδεινωθούν από την αφυδάτωση. Επομένως, μείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας πολύ νερό, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου.
  • Ο ορμονικός έλεγχος των γεννήσεων μπορεί να είναι μια επιλογή για άτομα που αντιμετωπίζουν ακραίες εναλλαγές της διάθεσης. Αυτές οι τεχνικές έχουν τη δυνατότητα να σταθεροποιήσουν τις διαθέσεις σε όλο τον εμμηνορροϊκό κύκλο ελέγχοντας τις ορμονικές διακυμάνσεις. Μιλήστε με έναν γιατρό για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή μπορεί να μεταμορφώσει την εμμηνορροϊκή σας υγεία;

Πώς η περίοδος μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη;

5 τροφές που επιδεινώνουν τους πόνους της περιόδου

Ποιοι θέλουν να ερευνήσουν το αίμα της περιόδου και γιατί;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί δεν μπορώ να μυρίσω το άρωμά μου;

Ο εγκέφαλός σας το επεξεργάζεται και αποφασίζει αν είναι ενδιαφέρον ή όχι. Αν χρησιμοποιείτε ένα άρωμα συνεχώς, η αντίδραση δεν είναι τόσο έντονη και οι οι υποδοχείς σας θα είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτό.

Πώς η αρωματοθεραπεία θα βελτιώσει την καθημερινότητά σας;

Αρωματοθεραπεία: Η αρωματοθεραπεία προσφέρει μια φυσική και ευέλικτη προσέγγιση για την υγεία και την ευεξία, αξιοποιώντας τη δύναμη των αιθέριων ελαίων φυτικής προέλευσης για την προώθηση της ισορροπίας και της αρμονίας στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.

Πρέπει όλοι να επιδιώκουμε 5 μικρά διαλείμματα άσκησης μέσα στην ημέρα;

Μόνο τρεισήμισι λεπτά έντονης δραστηριότητας την ημέρα, όπως η αναρρίχηση σκαλοπατιών, μπορεί να μειώσει τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου κατά 17-18%, σε σύγκριση με το να μην κάνει κάποιος έντονη δραστηριότητα.

Συμβουλές για ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Αιμοκάθαρση ασθενείς: Τα νεφρά μας κάνουν τη σημαντική δουλειά της απομάκρυνσης των άχρηστων προϊόντων και της περίσσειας υγρών από το σώμα μας. Εάν τα νεφρά σταματήσουν να λειτουργούν σωστά, μπορεί να συσσωρευτούν τοξίνες και άχρηστα προϊόντα στο σώμα μας.