Σεξουαλική Υγεία

Έμμηνος ρύση: Ποιοι θέλουν να ερευνήσουν το αίμα της περιόδου και γιατί;

Έμμηνος ρύση: Ποιοι θέλουν να ερευνήσουν το αίμα της περιόδου και γιατί;

Έμμηνος ρύση: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις το 2,1% της χρηματοδότησης της ιατρικής έρευνας πηγαίνει σε αναπαραγωγικές παθήσεις, παρά την έρευνα που δείχνει ότι το 31% των γυναικών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την αναπαραγωγική τους υγεία. 

Κάθε μέρα, περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν περίοδο. Δεδομένων αυτών των αριθμών, παραδόξως λίγα είναι γνωστά για το ίδιο το αίμα της περιόδου. Η Sara Naseri, γιατρός, ελπίζει να το αλλάξει αυτό με την start-up Qvin στον τομέα της υγείας. Πιστεύει ότι η δοκιμή αυτού του μηνιαίου δείγματος αίματος που αγνοείται σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσε να προσφέρει πρωτοποριακές νέες γνώσεις για την υγεία. Ωστόσο, η υποστήριξη αυτής της υπόθεσης θα πάρει χρόνο, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα για το αίμα της περιόδου.

Ενώ ήταν ακόμη στην ιατρική σχολή, ο Δρ Naseri μπόρεσε να βρει μόνο μία μελέτη για το αίμα της εμμήνου ρύσεως, μια εργασία του 2012 που περιέγραφε τη σύνθεση και τη δομή του και βρήκε 385 πρωτεΐνες που είναι μοναδικές για το αίμα της περιόδου. Εκτός από το αίμα, τα απόβλητα της εμμήνου ρύσεως περιέχουν κολπικές εκκρίσεις, βλέννα του τραχήλου της μήτρας και κύτταρα ενδομητρίου. Το ενδομήτριο είναι μια μεμβράνη που καλύπτει τη μήτρα και πυκνώνει κάθε μήνα για να υποστηρίξει την εμφύτευση του εμβρύου. Εάν δεν συμβεί εγκυμοσύνη, αυτή η επένδυση αποβάλλεται μέσω του κόλπου.

«Το αίμα είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σωματικό υγρό για τη λήψη ιατρικών αποφάσεων», λέει η Δρ Naseri. “Σκέφτηκα: “Οι γυναίκες αιμορραγούν κάθε μήνα. Γιατί κανείς δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτό το αίμα για λόγους υγείας;” Η ομάδα του Qvin προσπαθεί να γεφυρώσει το ερευνητικό χάσμα διεξάγοντας ένα ευρύ φάσμα μελετών για να αξιολογήσει εάν υπάρχουν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του αίματος της εμμήνου ρύσεως και του αίματος που λαμβάνεται από φλέβα ή τρυπημένο δάχτυλο. Τα αρχικά αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Εάν μπορούν να αποδειχθούν αξιόπιστες παραλληλίες, η εξέταση του αίματος της περιόδου θα μπορούσε να γίνει μια βιώσιμη μέθοδος παρακολούθησης ή διάγνωσης μιας σειράς κοινών καταστάσεων υγείας. Για παράδειγμα, εάν οι βιολογικοί δείκτες για τα επίπεδα χοληστερόλης ή σακχάρου στο αίμα διαπιστωθεί ότι είναι ισοδύναμοι, οι εξετάσεις αίματος εμμήνου ρύσεως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μηνιαίο μέσο παρακολούθησης καρδιαγγειακών παθήσεων ή διαβήτη. Ωστόσο, η πραγματική δυνατότητα έγκειται στην εύρεση μη επεμβατικών τρόπων διάγνωσης και θεραπείας καταστάσεων που επηρεάζουν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Η έλλειψη έρευνας για τις παθήσεις του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος είχε ως αποτέλεσμα αργούς χρόνους διάγνωσης, σχετικά λίγες θεραπευτικές επιλογές και εξετάσεις που είναι συχνά επώδυνες και οδυνηρές για τον ασθενή. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις το 2,1% της χρηματοδότησης της ιατρικής έρευνας πηγαίνει σε αναπαραγωγικές παθήσεις, παρά την έρευνα που δείχνει ότι το 31% των γυναικών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την αναπαραγωγική τους υγεία. Λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς που επηρεάζονται θα αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Εκτός από την έλλειψη έρευνας και προηγουμένου, η αναζήτηση του αίματος της εμμήνου ρύσεως σημαίνει διαπραγμάτευση πολλών αντιστάσεων και κοινωνικών ταμπού. Η start-up Theblood με έδρα το Βερολίνο αγωνίστηκε να βρει έναν συνεργάτη εργαστηρίου που θα συμφωνούσε να αναλύσει δείγματα αίματος της εμμήνου ρύσεως. “Πρέπει να κάνουμε τα πάντα από την αρχή, από την αρχή. Τα εργαστήρια θα εξετάσουν δείγματα σάλιου, ούρων ή κοπράνων, αλλά δεν υπάρχει τίποτα για το αίμα της περιόδου”, λέει η συνιδρύτρια του Theblood, Miriam Santer.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί ο εμμηνορροϊκός δίσκος να είναι η λύση για τη βαριά περίοδο;

Μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος αν έχει περίοδο;

Γιατί θηλάζω και δεν έχω ακόμη περίοδο;

Γιατί οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν από μικρή ηλικία για την περίοδο των γυναικών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.

Τρανς ταυτότητα σε ανηλίκους - Αξιολόγηση αναστολέων της εφηβείας & διασταυρούμενων ορμονών του φύλου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μελέτες παρατήρησαν μεμονωμένες, μη ειδικές βελτιώσεις στο άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και μια τάση προς χαμηλότερη αυτοκτονία, αλλά δεν μπορούσαν να αποδώσουν σαφώς αυτές τις επιδράσεις στις λαμβανόμενες ορμόνες. Συνολικά, οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να βρουν κάτι νέο ή αξιόπιστο. Οι περισσότερες από τις διαθέσιμες μελέτες έχουν παρατηρητικό χαρακτήρα, πολλές από τις οποίες έχουν μεθοδολογικές ελλείψεις.

Η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εντέρου σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η απροστάτευτη πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.

Οι ψυχικές συνθήκες της μητέρας οδηγούν σε αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας στις ΗΠΑ

Πάνω από το 80% των μητρικών θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προληφθούν, ιδιαίτερα οι σχεδόν 1 στους 4 μητρικούς θανάτους που αποδίδονται σε διαταραχές ψυχικής υγείας.