Σεξουαλική Υγεία

Έμμηνος ρύση: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Έμμηνος ρύση: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Έμμηνος ρύση: Η ινσουλίνη έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη ρύθμιση των διατροφικών συμπεριφορών και τον μεταβολισμό ολόκληρου του σώματος.

Η ευαισθησία του εγκεφάλου στην ινσουλίνη μπορεί να ρυθμιστεί από τη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου, προτείνει μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism. Τα ευρήματα βασίζονται σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 11 γυναίκες. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στην ινσουλίνη και ότι η ινσουλίνη επηρεάζει εξειδικευμένους νευρώνες στον εγκέφαλο.

Η ινσουλίνη έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη ρύθμιση των διατροφικών συμπεριφορών και τον μεταβολισμό ολόκληρου του σώματος. Έχει επίσης προταθεί ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων στη ρύθμιση του μεταβολισμού ολόκληρου του σώματος από την εγκεφαλική ινσουλίνη, ωστόσο αυτή η έρευνα έχει διεξαχθεί κυρίως σε άνδρες.

Έμμηνος ρύση και ινσουλίνη

Ο Martin Heni και οι συνεργάτες του διερεύνησαν την επίδραση της δραστηριότητας της εγκεφαλικής ινσουλίνης σε 11 γυναίκες τόσο κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής (πρώτη ημέρα του κύκλου έως την ωορρηξία) όσο και της ωχρινικής φάσης (μετά την ωορρηξία έως την τελευταία ημέρα του κύκλου) του εμμηνορροϊκού κύκλου. Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε τέσσερις υπερινσουλιναιμικούς-ευγλυκαιμικούς σφιγκτήρες, μια διαδικασία που επέτρεπε τη μέτρηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Η δραστηριότητα της εγκεφαλικής ινσουλίνης μετρήθηκε μέσω ενδορινικής χορήγησης ινσουλίνης και συγκρίθηκε με ένα σπρέι εικονικού φαρμάκου χωρίς ινσουλίνη. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου, υπήρχε αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο, η οποία δεν παρατηρήθηκε κατά την ωχρινική φάση.

Διεξήγαγαν λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες σε επιπλέον 15 γυναίκες για να αξιολογήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο, και παρατήρησαν παρόμοια ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής αλλά όχι της ωχρινικής φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι η ευαισθησία του εγκεφάλου στην ινσουλίνη είναι υψηλότερη κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου και ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη του εγκεφάλου θα μπορούσε να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη ολόκληρου του σώματος στην ωχρινική φάση.

Σε ένα συνοδευτικό άρθρο News & Views στο ίδιο τεύχος περιοδικού, ο Nils Kroemer γράφει, «Η τρέχουσα μελέτη παρέχει στοιχεία για τον κρίσιμο ρόλο της ινσουλίνης στον εγκέφαλο στη ρύθμιση της ευαισθησίας όλου του σώματος στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Συνοδευόμενη από την παρατηρούμενη αύξηση της ευαισθησίας στην υποθαλαμική ινσουλίνη, είναι εύλογο ότι οι τροποποιημένες υποθαλαμικές προβολές στα κυκλώματα κινήτρων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση των σχετικών αλλαγών στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, της όρεξης και της λαχτάρας για φαγητό που αναφέρονται συχνά σε μια προεμμηνορροϊκή (δηλαδή, όψιμη ωχρινική). φάση κατά την οποία η κεντρική ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι χαμηλότερη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε ποιες φάσεις της ζωής μας οι ορμόνες μας διαταράσσονται;

Μπορεί αυτό το εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπόνησης να αναστρέψει τον διαβήτη;

5 τροφές που επιδεινώνουν τους πόνους της περιόδου

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κόπωση που νιώθετε κατά την έμμηνο ρύση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την σεξουαλική δραστηριότητα;

Εγκυμοσύνη: Δίνοντας προτεραιότητα στη συναισθηματική ευημερία και των δύο συντρόφων και διατηρώντας ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, τα ζευγάρια μπορούν να εργαστούν για μια ικανοποιητική και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή μετά την εγκυμοσύνη.

Στο Μίσιγκαν ένας ασυμπτωματικός άνδρας μετέδωσε την οφθαλμική σύφιλη σε πέντε γυναίκες

Ο Nettleton και οι συνεργάτες του συμβουλεύουν τους γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για κρούσματα σύφιλης, διότι "η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της σύφιλης μπορεί να αποτρέψει συστηματικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης απώλειας όρασης ή ακοής".

Η εγκυμοσύνη αναδιαμορφώνει τον εγκέφαλο;

Μητρότητα: Κατά τη διάρκεια της κύησης, διαφορετικές δεξαμενές βλαστοκυττάρων στη μητέρα διεγείρονται σε διαφορετικούς χρόνους για να δημιουργήσουν προσωρινά κύματα νευρώνων.

Ποιο είναι το κατάλληλο ραντεβού για να κάνετε σεξ;

Σεξ ραντεβού: Ο καθορισμός του τέλειου ραντεβού για να τελειώσει με οικειότητα είναι ένα εξαιρετικά προσωπικό και υποκειμενικό θέμα που διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από τη δυναμική της σχέσης.

Μάθετε αν μπορείτε να κολλήσετε ΣΜΝ από κάποιον που κάνει για πρώτη φορά σεξ

ΣΜΝ σεξ: Η διαδρομή μετάδοσης λειτουργεί αμφίδρομα. Κάποιος με μολυσμένο πρωκτό ή γεννητικά όργανα μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση στο στόμα ή στο λαιμό του συντρόφου κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ.