Αυτοφροντίδα

Self-care: Όλα τα επίπεδα της φροντίδας του εαυτού σου που χρειάζονται την προσοχή σου

Self-care: Όλα τα επίπεδα της φροντίδας του εαυτού σου που χρειάζονται την προσοχή σου

Self-care: Στην κατηγορία self-care ανήκουν όλα εκείνα που σε βοηθούν να παραμείνεις σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά υγιής.

Στην κατηγορία self-care ανήκουν όλα εκείνα που σε βοηθούν να παραμείνεις σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά υγιής. Η αυτοφροντίδα δεν είναι ίδια για όλους και δε χρειάζεται κιόλας, καθώς ο καθένας και η καθεμία από εμάς τη χρησιμοποιεί με διαφορετικό τρόπο και για διαφορετικούς λόγους. Κάποια μπορεί να χρειάζεται την αυτοφροντίδα, για να αντιμετωπίσει κάτι σοβαρό στη ζωή της, κάποιος άλλος για να εξασφαλίσει την καθημερινή του ευημερία.

Σωματική φροντίδα

Η εξήγηση είναι σχεδόν αυτονόητη. Φρόντισε το σώμα σου, κάτι που πρακτικά σημαίνει να προσέχεις περισσότερο τη διατροφή σου, να κινείσαι και να γυμνάζεσαι, να ξεκουράζεσαι όπως και όσο πρέπει, να μην αμελείς κανένα ραντεβού με τον γιατρό σου. Σκέψου το σα να λειτουργείς προνοητικά, για να αποφύγεις προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και να μειώσεις αισθητά τις πιθανότητες αυτού του σεναρίου.

Συναισθηματική φροντίδα
Θα τολμούσε κανείς να πει πως η συναισθηματική σου φροντίδα σημαίνει αυτόματα να αφαιρέσεις από τη ζωή σου οτιδήποτε τοξικό: ανθρώπους, περιβάλλοντα, συμπεριφορές και σχέσεις. Να ξεφύγεις από αγκυλώσεις του παρελθόντος, να αντιμετωπίσεις παιδικά τραύματα, να κάνεις δουλειά με τον εαυτό σου σε συναισθηματικό βάθος, ώστε να μπορείς να εξηγήσεις και να λύσεις συνθήκες που φέρνουν τοξικότητα στη ζωή σου. Η βοήθεια ενός ειδικού μπορεί να είναι κομβικής σημασίας σε αυτό το κομμάτι.

Ψυχική φροντίδα
Βρες τα στοιχεία που φέρνουν αισιοδοξία και ελπίδα στη ζωή σου, φρόντισε το μυαλό σου και όλα εκείνα με τα οποία το τροφοδοτείς σε καθημερινή βάση. Επένδυσε σε δραστηριότητες που σου προσφέρουν ερεθίσματα εξέλιξης και προκαλούν το ενδιαφέρον σου, κάτι που θα σε βοηθήσει να κυνηγήσεις τα όνειρά σου και να αποκτήσεις ένα mentality πληρότητας. Ακόμα και εάν έρθουν στιγμές που μπορεί να νιώσεις ότι η ζωή σου είναι βαρετά στάσιμη, κάνε μία ενδοσκόπηση και πάρε χρόνο για τον εαυτό σου, ώστε να προσδιορίσεις πώς θα βρεις ξανά χαμένα κίνητρα και ενέργεια.

Κοινωνική φροντίδα
Εδώ η προσοχή πέφτει στις σχέσεις μας, στο εάν και κατά πόσο αυτές μας «γεμίζουν», βοηθούν την εξέλιξή μας και μας «μεγαλώνουν». Ποια είναι η βάση στις φιλίες που έχεις; Μήπως είσαι ο άνθρωπος που πάντα δίνει και ποτέ δε βρίσκεις το στήριγμα που θες όταν πραγματικά το έχεις ανάγκη; Νιώθεις ότι είσαι μόνη παρά την κοινωνικότητα και τις σχέσεις που έχεις στη ζωή σου; Ίσως όλα αυτά θα έπρεπε να τα αξιολογήσεις ξανά από την αρχή. Το να διακόπτεις σχέσεις που δε σε ωφελούν με κανέναν τρόπο, κάνει χώρο στη ζωή σου για καινούριους ανθρώπους και συνδέσεις που θα αποτελέσουν κομμάτι μίας νέας πραγματικότητας για σένα.

Πνευματική φροντίδα
Η πνευματικότητα μπορεί να ορίζεται διαφορετικά για το κάθε άτομο ξεχωριστά, καθώς μπορεί να μεταφράζεται στο πλαίσιο μίας οργανωμένης θρησκείας ή απλά μίας πιο προσωπικής αίσθησης κάποιας ανώτερης δύναμης. Βρίσκοντας εκείνους τους τρόπους που θα σε συνδέσουν με κάτι μεγαλύτερο από εσένα, θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις έναν σκοπό στη ζωή σου, τη δύναμη και την αντοχή να αντιμετωπίζεις κάθε αντιξοότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι οι αγορές αυτοφροντίδας;

Γιατί η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη στην επαγγελματική σας ζωή

Είναι οι συχνές ουρολοιμώξεις σημάδι καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Απίστευτα οφέλη των φουντουκιών για τη υγεία σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε πρέπει να ασκείστε; Πριν ή μετά το φαγητό;

Προπόνηση: Το φαγητό πριν από την προπόνηση μπορεί να προσφέρει ενέργεια και να ενισχύσει την απόδοση, ενώ η άσκηση μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα