Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγιεινά αλλαντικά μελέτη: Ιαπωνικό φυτό χρησιμοποιείται αντί για βλαβερά συντηρητικά με νιτρώδες νάτριο

Υγιεινά αλλαντικά μελέτη: Ιαπωνικό φυτό χρησιμοποιείται αντί για βλαβερά συντηρητικά με νιτρώδες νάτριο

Υγιεινά αλλαντικά μελέτη: Θα μπορούσε ένα φυτό να πάρει τη θέση των βλαβερών χημικών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στην παρασκευή αλλαντικών; Το ιαπωνικό φυτό knotwood ίσως είναι η λύση, έτσι ώστε να ενταχθούν τα αλλαντικά στα πλαίσια μιας υγιεινούς διατροφής.


Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το ιαπωνικό φυτό knotweed θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή πιο υγιεινών αλλαντικών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό που εισβάλλει σε κήπους και κτίρια περιέχει το κλειδί για μια πιο υγιεινή διατροφή. Συγκεκριμένα, περιέχει μια χημική ουσία που θα μπορούσε να πάρει τη θέση του συντηρητικού νιτρώδους νατρίου, που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο, στα αλλαντικά. Αυτό θα μπορούσε να κάνει το μπέικον πιο ασφαλές για κατανάλωση. Το ίδιο με όλα τα υπόλοιπα αλλαντικά, όπως λουκάνικα και ζαμπόν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Άλλωστε, οι δίαιτες υψηλές σε νιτρώδη έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ευρήματα που αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης

“Τα τελευταία ευρήματά μας δείχνουν ότι η χρήση φυσικών πρόσθετων στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μειώνει τη δημιουργία ενώσεων στο σώμα που συνδέονται με τον καρκίνο”, δήλωσε ο ερευνητής Gunter Kuhnle. Είναι καθηγητής επιστήμης διατροφής και τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Kuhnle και η ομάδα του ανέπτυξαν ένα επεξεργασμένο κόκκινο κρέας που περιλαμβάνει φυσικά πρόσθετα. Αυτά τα πρόσθετα μειώνουν τα νιτρώδη που προστίθενται για τη διατήρηση του κρέατος. Τα λουκάνικα και τα ζαμπόν που δημιούργησαν είχαν συντηρητικά από ένα μείγμα φυτών και φρούτων. Μέσα στο μείγμα υπήρχαν ίχνη δεντρολίβανου, πράσινου τσαγιού και ρεσβερατρόλης. το τελευταίο είναι το εκχύλισμα που προήλθε από το ιαπωνικό knotweed.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα νιτρώδους στα κόπρανα των συμμετεχόντων. Τα έλεγξαν υπό 3 διαφορετικές προϋποθέσεις:

  • αφού έτρωγαν συμβατικά επεξεργασμένο κόκκινο κρέας,
  • μετά την κατανάλωση λευκού κρέατος, και τέλος
  • ύστερα από κατανάλωση φαγητού με τα ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα.

Οι ερευνητές βρήκαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα νιτρώδους σε εκείνους που έτρωγαν τα ειδικά παρασκευασμένα αλλαντικά. “Παραδόξως, τα φυσικά πρόσθετα φάνηκαν να έχουν κάποια προστατευτική δράση ακόμη και όταν το κόκκινο κρέας περιείχε νιτρώδη άλατα”, δήλωσε ο Kuhnle σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. “Αυτό υποδηλώνει ότι τα φυσικά πρόσθετα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν μερικές από τις δυνητικά επιβλαβείς επιδράσεις των νιτρωδών, ακόμη και σε τρόφιμα όπου δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθούν εντελώς συντηρητικά νιτρώδους.”

Η προοπτική αλλαντικών που κατατάσσονται στις υγιεινές τροφές είναι από μόνη της ενθαρρυντική. Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα επεξεργασμένα κρέατα. Τα έχουν αποβάλει όμως ολοκληρωτικά από τη διατροφή τους, έχοντας στο νου πόσο βλαβερά μπορούν να γίνουν για τον οργανισμό. Μια τέτοια επεξεργασία που “παίρνει από πάνω τους” το στίγμα του βλαβερού τροφίμου ενδέχεται να ανακουφίσει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναμένονται φυσικά περαιτέρω μελέτες επί του θέματος, όμως η πορεία δείχνει πολλά υποσχόμενη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για υγιεινά σνακ γραφείου με υπέροχη γεύση

Υγιεινά σνακ για όλη την οικογένεια εν μέσω πανδημίας

Τρόφιμα χωρίς λακτόζη : Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε

Το μεσογειακό στυλ διατροφής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βήχας: Γιατί επιδεινώνεται την νύχτα;

Βήχας: Ο βήχας είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύει ένα απλό κρυολόγημα, αλλεργίες ή πιο σοβαρές παθήσεις του αναπνευστικού. Πολλοί παρατηρούν ότι ο βήχας γίνεται εντονότερος τις βραδινές ώρες

Αυτοεκτίμηση: Έτσι επηρεάζει τις σκέψεις μας

Αυτοεκτίμηση: Η αυτοεκτίμηση είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε και εκτιμούμε τον εαυτό μας, και έχει σημαντική επίδραση στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Μια θετική ή αρνητική αυτοεκτίμηση

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Η περιοραΐκή δερματίτιδα είναι μια κοινή, αλλά συχνά παραγνωρισμένη δερματική πάθηση που εμφανίζεται κυρίως γύρω από το στόμα, ενώ μπορεί να επεκταθεί και γύρω από τη μύτη ή τα μάτια.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Ανασφαλής προσκόλληση: 3 Σημάδια ανασφαλούς προσκόλλησης

Ανασφαλής Προσκόλληση: Η ανασφαλής συναισθηματική προσκόλληση (insecure attachment) αναπτύσσεται συνήθως από τα πρώτα χρόνια της ζωής και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους άλλους στην ενήλικη ζωή.

Βρεφική ανάπτυξη: 6 Πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζατε

Βρεφική ανάπτυξη: Η ανάπτυξη ενός βρέφους είναι ένα μαγικό και γεμάτο εκπλήξεις ταξίδι. Κάθε μήνας φέρνει νέες δεξιότητες, αλλαγές και προκλήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα γεγονότα γύρω από τη βρεφική ανάπτυξη

Ταμπόν μέταλλα: Βαρέα μέταλλα σε ταμπόν και πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Ταμπόν μέταλλα: Το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται τόσο συχνά και εφαρμόζονται σε ένα από τα πιο απορροφητικά σημεία του σώματος καθιστά την έκθεση σε τοξικές ουσίες ιδιαίτερα ανησυχητική.

Close Icon