Επιστημονικά Νέα

Μεσογειακή Διατροφή: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Μεσογειακή Διατροφή: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Μεσογειακή Διατροφή: Η τακτική κατανάλωση μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου στο περιοδικό Journal of the American Heart Association της American Heart Association.

Οι συμμετέχοντες σε μια μελέτη μεγάλης κλίμακας που έκαναν πιο συχνά μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τηγανητά τρόφιμα, μεταποιημένα κρέατα και ζαχαρούχα ποτά – είχαν 46% υψηλότερο κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τη μελέτη όσοι ακολούθησαν στενά μια μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια και είναι χαμηλή σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής σε σύγκριση με όσους τρέφονται διατροφικά.

Συνεπώς, η τακτική κατανάλωση μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου στο περιοδικό Journal of the American Heart Association της American Heart Association.

Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο περιλαμβάνει πρόσθετα λίπη, τηγανητά τρόφιμα, αυγά, κρέατα (όπως συκώτι), επεξεργασμένα κρέατα (όπως αλλαντικά, μπέικον και χοτ ντογκ) και ροφήματα με ζάχαρη. Η μεσογειακή διατροφή από την άλλη πλευρά είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια και χαμηλή σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Ενώ αυτή η μελέτη είχε παρατηρητικό χαρακτήρα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για ξαφνικό καρδιακό θάνατο και, επομένως, η είναι ένας παράγων κινδύνου του οποίου έχουμε κάποιον έλεγχο», δήλωσε ο Δρ. James M. Shikany, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ιατρικής και αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

«Η βελτίωση της διατροφής – τρώγοντας μια διατροφή άφθονη σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια, όπως η μεσογειακή διατροφή και χαμηλή σε τηγανητά τρόφιμα και μεταποιημένα κρέατα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακή ανακοπή», προσέθεσε.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από περισσότερους από 21.000 ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω που εγγράφηκαν σε ένα ερευνητικό έργο των ΗΠΑ που ονομάζεται Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (REGARDS), το οποίο εξετάζει γεωγραφικές και φυλετικές διαφορές όσον αφορά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η εν λόγω μελέτη είναι η τελευταία έρευνα για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ καρδιαγγειακών παθήσεων και διατροφής – ποιες τροφές έχουν θετικό και ποιες αρνητικό αντίκτυπο στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ μπορεί να είναι η μόνη μέχρι σήμερα μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ διατροφικών προτύπων και κινδύνου καρδιακής ανακοπής. Ως καρδιακή ανακοπή ορίζεται η απότομη απώλεια της καρδιακής λειτουργίας που οδηγεί σε θάνατο εντός μιας ώρας από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι μια κοινή αιτία θανάτου. 1 στους 7,5 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016 οφείλονταν σε αιφνίδια διακοπή της καρδιάς. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε σχεδόν 367.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της American Heart Association 2019.

Στην μελέτη συμμετείχαν άνθρωποι με και χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Οι συμμετέχοντες στην αρχή της μελέτης μέσω ερωτηματολογιών αποτύπωσαν τις διατροφικές τους συνήθειες. Ειδικότερα, τα ερωτήματα αφορούσαν την συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης μια λίστας 110 διαφορετικών ειδών τροφίμων.

Οι προτάσεις διατροφής και τρόπου ζωής της American Heart Association δίνουν έμφαση στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχης πρωτεΐνης, ψαριού, οσπρίων, ξηρών καρπών και μη τροπικών μαγειρικών ελαίων όπως το ελαιόλαδο και το έλαιο canola. Συνιστάται επίσης ο περιορισμός των κορεσμένων λιπών, του αλατιού, της πρόσθετης ζάχαρης και του μεταποιημένου κρέατος. Τα ζαχαρούχα ποτά είναι η νούμερο ένα πηγή πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, και η American Heart Association συνιστά τη φορολόγιση των ζαχαρούχων ποτών για να μειώσει την κατανάλωση τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο διαλογισμός ως μορφή συμπληρωματικής θεραπείας

Επειδή η ενέργεια δεν είναι ανεξάντλητη, μάθετε να τη διαχειρίζεστε "σωστά"

Η σχέση του άγχους με την υψηλή αρτηριακή πίεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.