Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τηγανητά τρόφιμα: Κίνδυνος παρουσίασης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Τηγανητά τρόφιμα: Κίνδυνος παρουσίασης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Τηγανητά τρόφιμα:  Κίνδυνος παρουσίασης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πρόσφατη  meta-ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση τηγανητών τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η ανάλυση εξέτασε τα αποτελέσματα 19 µελετών, 17 εκ των οποίων αφορούσαν σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια, και 6 από τα οποία διερεύνησαν όλες τις µορφές θνησιμότητας.

Οι συγγραφείς ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε επιπλέον εβδομαδιαία κατανάλωση 114 γραμμαρίων. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης εμφανίζονται στο περιοδικό Heart. Γενικά, η δυτική διατροφή είναι υψηλή σε επεξεργασμένα κρέατα, κορεσμένα λίπη, εξευγενισμένα σάκχαρα και υδατάνθρακες, και χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά, ολόκληρους κόκκους και θαλασσινά. Αυτός ο τύπος διατροφής θεωρείται παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

Τα τρόφιμα με επικάλυψη αλεύρου και τηγανισμένου είναι συχνά υψηλά σε θερμίδες. Και, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, έχουν ωραία γεύση, κάτι που κάνει υπερβολική τάση. Επίσης, τα τηγανητά τρόφιμα, ιδίως εκείνα από καταστήματα ταχυφαγείων, συχνά περιέχουν trans λίπη. Αυτά αυξάνουν τα επίπεδα χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης ή “κακής” χοληστερόλης και μειώνουν τα επίπεδα της βοηθητικής λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας ή της “καλής” χοληστερόλης. Επιπλέον, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το τηγάνισμα ενισχύει την παραγωγή χημικών υποπροϊόντων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Οι επιστήμονες είχαν ήδη συσχετίσει την κατανάλωση τηγανητών τροφίμων με την ανάπτυξη παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, στεφανιαίας νόσου και υπέρτασης. Οι συγγραφείς συγκέντρωσαν τα δεδομένα από 17 μελέτες, οι οποίες περιλάμβαναν δεδομένα από 562.445 συμμετέχοντες και 36.727 σημαντικά καρδιαγγειακά συμβάντα, για να αξιολογήσουν τη σχέση με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Συγκέντρωσαν επίσης στοιχεία από έξι μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 754.873 συμμετέχοντες και 85.906 θάνατοι, για να αναζητήσουν συσχετισμούς μεταξύ τηγανητών τροφίμων και θνησιμότητας.  Οι ερευνητές βρήκαν ότι, σε σύγκριση με τους ερωτηθέντες που έτρωγαν τη μικρότερη ποσότητα τηγανητού φαγητού, όσοι έτρωγαν περισσότερο είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, 22% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 37% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές που αποδυναμώνουν το άγχος και άλλες που το επιτείνουν

Τα μαγικά οφέλη της γλυκοπατάτας για να σφύζεις από υγεία

Η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου light ενέχει κινδύνους για την υγεία

Παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση εγκεφαλικοί - εμφράγματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σκύλοι θεραπείας: Πώς βελτιώνουν τη διάθεση των υγειονομικών εργαζομένων

Σκύλοι θεραπείας: Μια πρόσφατη μελέτη έχει δείξει ότι τα προγράμματα με σκύλους θεραπείας παρέχουν ουσιαστική ανακούφιση και βελτίωση της διάθεσης για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Πώς ο εγκέφαλος χωρίζει το γεύμα σε φάσεις

Δομή γεύματος: Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν δώσει συναρπαστικές γνώσεις για το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται ένα γεύμα, αποκαλύπτοντας ότι η διατροφική εμπειρία χωρίζεται σε διακριτές φάσεις.

Τι προκαλεί την φλεγμονή;

Οίδημα αιτίες: Η φλεγμονή είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε τραυματισμούς ή λοιμώξεις, και μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Αν και η φλεγμονή είναι ένα σημαντικό μέρος της άμυνας του οργανισμού,

Πως θα προστατεύσετε την όρασή σας όσο μεγαλώνετε

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στους ηλικιωμένους, και η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου μπορεί να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε την όρασή μας όσο μεγαλώνουμε.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στους παιδικούς σταθμούς

Στοιχεία για τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά και την τήρηση των συστάσεων το προηγούμενο διάστημα δίνει εγκύκλιος για τη διατροφή των παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Close Icon