Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πως το άγχος οδηγεί σε αποθήκευση λίπους

Πως το άγχος οδηγεί σε αποθήκευση λίπους

Οι ερευνητές έχουν επίγνωση ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το χρόνιο στρες μπορεί να αλλάξει τα τρόφιμα και να επηρεάσει τις επιλογές των τροφίμων. Παρόλο που μερικοί άνθρωποι τρώνε λιγότερο ενώ βρίσκονται υπό άγχος, οι περισσότεροι τείνουν να τρώνε και να αυξάνουν την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.


Όταν το άγχος εμφανίζεται, τα επινεφρίδια απελευθερώνουν μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία αυξάνει την όρεξη και παρακινεί ένα άτομο να φάει, ειδικά τρόφιμα με λίπος, ζάχαρη ή και τα δύο. Σε συνδυασμό με την υψηλή ινσουλίνη – μία από τις ορμόνες που ελέγχουν την πρόσληψη τροφής, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης αποτελούν βασικό παράγοντα για τη λεγόμενη κατανάλωση πίεσης.

Τα πρότυπα κατανάλωσης ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, αλλά μερικές έρευνες υποδηλώνουν ότι το βιολογικό φύλο ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά αντιμετώπισης του άγχους. Μια φινλανδική μελέτη, η οποία περιελάμβανε σχεδόν 7.000 έφηβους, έδειξε ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από ό, τι τα αρσενικά να τρώνε περισσότερο όταν ήταν σε στρες και είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Ο καθηγητής Herbert Herzog, επικεφαλής του εργαστηρίου διαταραχών κατανάλωσης στο Garvan Institute of Medical Research στο Darlinghurst της Αυστραλίας, πρόσφατα οδήγησε μια ομάδα ερευνητών που πραγματοποίησαν μελέτη σε ποντίκια για να καταλάβουν τι ελέγχει το στρες. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Cell Metabolism.

Ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής, ενώ οι επιστήμονες έχουν εμπλέξει την αμυγδαλή στη συναισθηματική επεξεργασία. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανακάλυψη: ένα ελεγχόμενο με ινσουλίνη μοριακό μονοπάτι στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό κέρδος βάρους.

“Η μελέτη μας έδειξε ότι όταν πιέζονταν για μια εκτεταμένη περίοδο και υπήρχαν διαθέσιμα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, τα ποντίκια γινόταν παχύσαρκα πιο γρήγορα από αυτά που κατανάλωναν την ίδια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε περιβάλλον χωρίς άγχος”, λέει ο Dr. Kenny Chi Kin Ip, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η νευροαπεικόνιση αλλάζει τη διάγνωση στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Αυτόνομο νευρικό σύστημα και παγκόσμιο σήμα fMRI

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Οι εκπληκτικές επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο 

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό κορυφαίας αξιολόγησης, χρησιμοποίησε μεγάλη δείγματος πληθυσμού και προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης του ύπνου. Διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη, ακόμη και όταν καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του.

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Εμβολιασμός ή φυσική ανοσία;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό συγκρίνοντας την προστασία από εμβολιασμό και φυσική λοίμωξη διαπίστωσε ότι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό παρέχει σταθερή και αξιόπιστη προστασία, η οποία συχνά υπερβαίνει αυτήν που αποκτάται μέσω φυσικής λοίμωξης.

Close Icon