Διατροφή

«Ένοχα» τα αλλαντικά για δύο τύπους καρκίνου

«Ένοχα» τα αλλαντικά για δύο τύπους καρκίνου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση στην οποία υπογράμμιζε πως η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικών) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου. Ταυτόχρονα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο (AICR) και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), αναφέρουν πως η κατανάλωση αλλαντικών συνδέεται και με τον καρκίνο του στομάχου.

«Για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνονται την ημέρα, κάθε μέρα -ποσότητα αντίστοιχη με ένα χοτ ντογκ- ο κίνδυνος καρκίνου στο κατώτερο τμήμα του στομάχου αυξάνεται κατά 18%» αναφέρει η νέα έκθεση. Συγκριτικά, η έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει πως για κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων αλλαντικών που καταναλώνεται ημερησίως, ο κίνδυνος εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου αυξάνεται κατά 18%. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο, Dr Susan Higginbotham, η ταύτιση των αριθμών αποτελεί «σύμπτωση», καθώς οι δύο εκθέσεις βασίστηκαν σε διαφορετικά στοιχεία και εκπονήθηκαν χρησιμοποιώντας διαφορετική μεθοδολογία. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα στοιχεία συγκλίνουν για δύο διαφορετικές μορφές καρκίνου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, δήλωσε η Higginbotham στο Business Insider.

Τι είναι ο ορθοκολικός καρκίνος;
Είναι μια κακοήθεια του εντέρου ή του ορθού. Σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ένα 6% των Αμερικάνων θα εμφανίσει την ασθένεια. Το 2003, η Αμερικανική Αντικαρκινική Ένωση εκτίμησε ότι 147.000 Αμερικάνοι θα διαγνωσθούν με ορθοκολικό καρκίνο και ότι ο ορθοκολικός καρκίνος θα προκαλέσει 57.000 θανάτους. Ο καρκίνος εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας, σε αυτούς με πολυποδίαση παχέος εντέρου και σε άτομα με φλεγμονώδεις εντερικές παθήσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Τι είναι ο καρκίνος του στομάχου;
Είναι ο γαστρικός καρκίνος. Τα κύτταρα του στομάχου γίνονται κακοήθη (καρκινικά) και αυξάνονται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας όγκο. Διάφοροι τύποι καρκίνου μπορούν να αναπτυχθούν στο στομάχι. Ο πλέον συνήθης τύπος ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα και ξεκινά από κύτταρα του γαστρικού βλεννογόνου. Οι άλλοι τύποι γαστρικού καρκίνου εμφανίζονται με πολύ μικρότερη συχνότητα. Παράγοντες κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό, η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού καθώς και κακές διατροφικές συνήθειες, η ομάδα αίματος Α, το κάπνισμα, το ιστορικό κακοήθους αναιμίας, το ιστορικό χρόνιας ατροφικής γαστρίτιδας και το ιστορικό αδενωματώδους γαστρικού πολύποδα με μέγεθος μεγαλύτερο των 2 cm.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κολοκυθόσουπα: Η σούπα με την πλούσια, κρεμώδη γεύση που θα σας ξετρελάνει

Τα οφέλη της κατανάλωσης οσπρίων στα καρδιαγγειακά

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τροφές που ανακουφίζουν από τον πόνο

Επανεξέτασαν προϋπάρχουσες έρευνες από διάφορα εργαστηριακά πειράματα υπό διαφορετικές συνθήκες και κατέληξαν σε 33 τροφές που αποδεδειγμένα μειώνουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Με ποιες τροφές μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας έναντι του κορωνοϊού

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες αλλά και γιατροσόφια που χάνονται στον χρόνο. Συμβουλές που λένε πως μπορούμε να διώξουμε μακριά τον κορωνοϊό και «συνταγές» που μπορεί αντί να μας σώσουν... να μας βλάψουν. Τι απαντούν όμως οι ειδικοί; Υπάρχουν μυστικά που μπορούν όντως να εξουδετερώσουν τον ιό ή έστω να τον κρατήσουν σε απόσταση;

Δείτε ροφήματα και ποτά που προστατεύουν από την άνοια

Ρόφημα Άνοια: Ο κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες. Εκτιμάται ότι 2% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους άνω των 85 ετών. Οι αιτίες της νόσου Aλτσχάιμερ, που είναι η συχνότερη […]

Τι κρύβουν τα ξεροψημένα φαγητά εκτός από την τραγανότητα τους

Ακρυλαμίδιο: Τι είναι και γιατί είναι επικύνδινο.  Τοστ, πατάτες τηγανιτές, ψητά μπισκότα … αυτά τα τρόφιμα που αγαπάμε τόσο πολύ για τη γεύση και τη μυρωδιά τους κρύβουν στην πραγματικότητα μια πολύ τοξική ουσία, το ακρυλαμίδιο.  Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που εμφανίζεται φυσικά όταν μαγειρεύετε τρόφιμα που περιέχουν άμυλο σε υψηλές θερμοκρασίες. Το […]

Κολοκυθόσουπα ... Μία από τις πιο εύκολες συνταγές με υλικά που συμβάλλουν στην γονιμότητα

Τροφές γονιμότητας: Συνταγές με υλικά που ευνοούν την γονιμότητα. Η κολοκύθα είναι μια από τις τροφές που βοηθούν στην αύξηση της γονιμότητας, είναι καλή στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την κατακράτηση υγρών, κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνες το καθιστούν το βασικό φαγητό στη διατροφή σας που βοηθά […]

Πρωτεϊνούχες τροφές που χορταίνουν και μειώνουν το βάρος

Τυπικά, οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν. Επομένως, η αύξηση της κατανάλωσής τους αυξάνει τον κορεσμό και γι’ αυτό βοηθά στην απώλεια βάρους. Επίσης, καταναλώνοντας λιγότερους υδατάνθρακες, το σώμα μας μαθαίνει να καίει περισσότερο λίπος ως καύσιμο.

Αποκαλυπτική μελέτη για την επίδραση της ζάχαρης στον εγκέφαλό μας

Μια νέα έρευνα μας βοηθά να ρίξουμε λίγο φως σε αυτό το θέμα, καθώς ο Michael Winterdahl από το τμήμα Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία και οι συνάδελφοί του εξέτασαν την επίδραση της ζάχαρης στο σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο χοίρων.

Πρωτείνούχες τροφές που χορταίνουν και μειώνουν το βάρος

Τυπικά, οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν. Επομένως, η αύξηση της κατανάλωσής τους αυξάνει τον κορεσμό και γι’ αυτό βοηθά στην απώλεια βάρους. Επίσης, καταναλώνοντας λιγότερους υδατάνθρακες, το σώμα μας μαθαίνει να καίει περισσότερο λίπος ως καύσιμο.