Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σχέση της χολής με διάφορες παθήσεις

Σχέση της χολής με διάφορες παθήσεις

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται στη δεξιά άνω πλευρά της κοιλιάς, κάτω από το συκώτι. Η χοληδόχος κύστη διαθέτει ένα υγρό που απελευθερώνεται στο δωδεκαδάκτυλο και βοηθά στην πέψη (πεπτικό υγρό που ονομάζεται χολή). Η χολή έχει διάφορες οργανικές και ανόργανες ουσίες. Ο βασικός της ρόλος είναι να βοηθά στην πέψη και στην απορρόφηση του λίπους της τροφής. Παράγεται στο συκώτι και συγκεντρώνεται και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σχηματιστεί ίζημα/ άμμος στη χολή και να φράξει τη ροή της προς το δωδεκαδάκτυλο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν σχηματιστεί πέτρα στη χολή. Αν σχηματιστούν πέτρες, οι οποίες φράσσουν το κανάλι που οδηγεί το υγρό έξω από την χοληδόχο κύστη, μπορεί να προκληθεί μία φλεγμονή που λέγεται χολοκυστίτιδα και κάτ’ επέκταση ίκτερος. Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν χολοκυστίτιδα είναι οι όγκοι και κάποιες λοιμώξεις.

Επέμβαση αφαίρεσης χολής

(χολοκυστεκτομή)

Αν η χολοκυστίτιδα δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και σε σοβαρές για τη ζωή του ασθενούς καταστάσεις όπως η ρήξη της χοληδόχου κύστεως και το χολοπεριτόναιο που είναι θανατηφόρος επιπλοκή. Η θεραπεία της χολοκυστίτιδας συνήθως περιλαμβάνει την αφαίρεσή της (χολοκυστεκτομή).

Υπάρχουν, επομένως, καταστάσεις όπου κρίνεται απαραίτητο η χοληδόχος κύστη να αφαιρεθεί. Αν συμβεί αυτό, δεν επηρεάζεται η λειτουργία της πέψης, αφού η χολή συνεχίζει κανονικά να εκκρίνεται στο δωδεκαδάκτυλο μέσω του χοληδόχου πόρου. Άρα, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χολοκυστεκτομή συνεχίζουν να ζουν φυσιολογικά και να τρέφονται κανονικά, ακόμη και χωρίς τη χοληδόχο κύστη τους.

Χολολιθίαση (πέτρες στη χολή)

Η πέτρα στη χολή σχηματίζεται συνήθως ως απόρροια της αλλαγής της σύστασης της χολής (συνήθως λόγω της διατροφής). Αν η χολή περιέχει πολλή χοληστερόλη αυξάνεται η πιθανότητα σχηματισμού είτε χολικού ιζήματος (λάσπη στη χολή) είτε λίθων (πέτρας στη χολή). Κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν μόνο μία πέτρα, ενώ σε άλλους μπορεί να σχηματιστούν πολλές πέτρες ταυτόχρονα. Αν ο ασθενής εμφανίζει έντονα συμπτώματα, τότε η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης κρίνεται απαραίτητη.

Οι πέτρες στη χολή εμφανίζονται σε τετραπλάσια συχνότητα στις γυναίκες, ενώ παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη και η ορμονοθεραπεία αυξάνουν τον κίνδυνο.

Η επέμβαση επιλογής για την αφαίρεση της χολής που συνήθως προτιμάται είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Πολύποδες στη χολή

Οι πολύποδες που σχηματίζονται στη χολή είναι μικρά μορφώματα που εμφανίζονται συχνότερα σε άνδρες και είναι συνήθως καλοήθεις. Μπορεί να είναι είτε χοληστερινικοί είτε αδενομυώματα είτε φλεγμονώδεις είτε αδενώματα. Τα αδενώματα χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής, διότι ενέχει μεγαλύτερος κίνδυνος εξέλιξής τους σε καρκίνο. Οι πολύποδες ανευρίσκονται συνήθως σε τυχαίο υπερηχογραφικό έλεγχο. Αν συνοδεύονται από συμπτώματα συνήθως αυτά είναι ο πόνος στο δεξί πάνω μέρος της κοιλιάς, η δυσπεψία, το φούσκωμα και η ναυτία.

Η αντιμετώπιση των πολυπόδων εξαρτάται από το μέγεθος και την εξέλιξή τους. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος να εξελιχθούν σε καρκίνο. Η συνήθης μέθοδος αντιμετώπισης είναι με λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Αν οι πολύποδες είναι μεγαλύτεροι των 2 εκατοστών, ίσως χρειαστεί ανοιχτό χειρουργείο.

Ύδρωπας χοληδόχου κύστεως

Με τον όρο ύδρωπα χοληδόχου κύστεως αναφερόμαστε σε μια κατάσταση όπου μία πέτρα ή κάποιος όγκος έχει φράξει την έξοδο της χολής από τη χοληδόχο κύστη με αποτέλεσμα η χοληδόχος κύστη να διογκώνεται και να γεμίζει υγρό.

Καρκίνος στη χοληδόχο κύστη

Ο καρκίνος στη χοληδόχο κύστη είναι κακοήθης πάθηση, η οποία συνήθως ανευρίσκεται τυχαία μετά από χολοκυστεκτομή που πραγματοποιήθηκε για άλλο λόγο. Είναι συχνότερη σε γυναίκες, ενώ ένα ποσοστό ανώτερο του 70% είναι άνω των 65 ετών όταν διαγιγνώσκονται. Δεν είναι ακριβής η αιτία πρόκλησης, ενώ έχουν ενοχοποιηθεί οι πολύποδες στη χολή σε συνδυασμό με το προχωρημένο της ηλικίας του ασθενούς. Η πλειοψηφία των περιστατικών έχει ταυτόχρονα χολολιθίαση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο δεξί πάνω μέρος της κοιλιάς, απώλεια βάρους, ανορεξία, αδυναμία και ψηλαφητή μάζα. Τα συμπτώματα αυτά δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει απαραιτήτως καρκίνος. Σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό. Αν χρειάζεσαι μια πιο εμπεριστατωμένη και σαφή γνώμη και λύση για το θέμα που σε απασχολεί, το καλύτερο για την υγεία σου είναι να απευθυνθείς σε ένα γιατρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει τα κορίτσια να έχουν την πρώτη τους περίοδο νωρίτερα 

Τα οφέλη του χαβιαριού για τα οστά και τους μύες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ALS: Ποια γονίδια συνδέονται με την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων;

ALS: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα ενισχύουν την κατανόησή μας για το γιατί ορισμένοι νευρώνες είναι πιο ευαίσθητοι στο ALS και εντοπίζουν πιθανούς νέους θεραπευτικούς στόχους.

Η απαγόρευση των αμβλώσεων στο Τέξας το 2021 συνδέεται με αύξηση των βρεφικών θανάτων

Αμβλώσεις Τέξας: «Τα επόμενα χρόνια, καθώς περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να βλάπτονται από τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων σε όλη τη χώρα, αναμένουμε ότι περισσότερη έρευνα θα φωτίσει αυτό που οι Τεξανοί ήδη γνωρίζουν ότι είναι αλήθεια: Οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων βλάπτουν όλους».

Ακτινίδιο: Ένας πολύτιμος σύμμαχος για τους μύες σας

Ακτινίδιο: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και κάλιο, το ακτινίδιο παρέχει στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται για την προπόνηση, βοηθά στην αποκατάσταση των μυών και αποτρέπει τις κράμπες.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Επαναστατική θεραπεία υπόσχεται να αντιστρέψει τη γήρανση των ματιών

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση στοχεύει συγκεκριμένα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τον εκφυλισμό των κυττάρων στην ωχρά κηλίδα, το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς που είναι ζωτικής σημασίας για την ευκρινή, κεντρική όραση

Close Icon