Σεξουαλική Υγεία

Σεξ απόδοση: 4 προβλήματα υγείας που σκοτώνουν τη libido σας

Σεξ απόδοση: 4 προβλήματα υγείας που σκοτώνουν τη libido σας

Σεξ απόδοση: Σύμφωνα με τις Εθνικές Υπηρεσίες Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου ένας στους πέντε άνδρες και μία στις τρεις γυναίκες βιώνουν μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Εάν έχετε βιώσει ποτέ απώλεια της λίμπιντο – είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα – δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με τις Εθνικές Υπηρεσίες Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου ένας στους πέντε άνδρες και μία στις τρεις γυναίκες βιώνουν μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αν και πολλές φορές η απώλεια της λίμπιντο μπορεί να σηματοδοτήσει προσωπικές ή συναισθηματικές αλλαγές (το άγχος είναι ένας κοινός ένοχος) ή αλλαγές στη σχέση, άλλες φορές φταίει η φυσική κατάσταση.

Κατάθλιψη και άγχος

Η κατάθλιψη και το άγχος είναι κοινές αιτίες χαμηλής λίμπιντο. Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων ψυχικής υγείας μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητά σας να αισθάνεστε σεξουαλική επιθυμία. Πολλοί άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη και άγχος συχνά αντιμετωπίζονται με αντικαταθλιπτικά, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τη λίμπιντό τους. Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά ανήκουν σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs). Ενώ αυτά λειτουργούν καλά στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης , το άγχος και άλλες διαταραχές της διάθεσης, συχνά συνοδεύονται από σεξουαλικές παρενέργειες.

Εκτός από τη μειωμένη λίμπιντο, οι παρενέργειες των SSRI περιλαμβάνουν:

  • μειωμένη λίπανση για τους ιδιοκτήτες αιδοίου,
  • αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης,
  • καθυστερημένο οργασμό,
  • αδυναμία οργασμού,
  • και μειωμένη λίμπιντο.

Διαβήτης

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, ο διαβήτης είναι μια κοινή αιτία χαμηλής λίμπιντο. Η χαμηλή λίμπιντο, ή η σεξουαλική επιθυμία, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα – και αυτό που επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη περισσότερο από αυτά που δεν έχουν. Οι άνδρες και οι γυναίκες εμφανίζουν χαμηλή λίμπιντο ως αποτέλεσμα κακής διαχείρισης του διαβήτη. Εάν η σεξουαλική σας επιθυμία έχει σταματήσει, κοιτάξτε πρώτα διαχείριση του διαβήτη και λάβετε μέτρα για να μειώσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Στη συνέχεια, σκεφτείτε τα φάρμακά σας. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία, οπότε φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Οι υπέρβαροι άνδρες με διαβήτη τύπου 2 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν χαμηλή τεστοστερόνη, γεγονός που πολλοί ειδικοί χρησιμοποιούν για να εξηγήσουν τη μειωμένη λίμπιντο σε αυτήν την ομάδα. Μπορεί να είστε σε θέση να αυξήσετε την τεστοστερόνη σας χάνοντας βάρος ή μέσω θεραπείας με τεστοστερόνη. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γυναίκες μπορεί να ωφεληθούν παρόμοια από τη θεραπεία με τεστοστερόνη, σημειώνει ο οργανισμός. Ωστόσο, η έρευνα που υποστηρίζει αυτή τη θεωρία είναι λιγότερο ισχυρή.

Εμμηνόπαυση

Καθώς οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση στα 40 και στα 50 τους, πολλές αναφέρουν μείωση της λίμπιντο και μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση ως παρενέργεια. Η εμμηνόπαυση προκαλεί συχνά πτώση της λίμπιντο καθώς η μείωση της ορμόνης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη κολπική λίπανση, διέγερση και επιθυμία και λέπτυνση του κολπικού ιστού. Η χαμηλή κολπική λίπανση και ο λεπτός κολπικός ιστός μπορεί να οδηγήσουν σε επώδυνο σεξ, μειώνοντας περαιτέρω τη λίμπιντο ενός ατόμου.

Επιπλέον, η έρευνα έχει βρει ότι οι διαταραχές ύπνου λόγω καυτών ιδρώτα μειώνουν επίσης τη λίμπιντο, καθώς αυτοί οι άνθρωποι είναι συχνά πολύ κουρασμένοι για να συμμετέχουν σε σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια λίπανσης κατά τη διάρκεια του σεξ και των προκαταρκτικών παιχνιδιών. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της τριβής και θα οδηγήσει σε πιο ευχάριστο σεξ και για τους δύο συντρόφους.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Μια άλλη κατάσταση υγείας που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της λίμπιντο είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι υποκείμενες παθήσεις που την προκαλούν, όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις μειώνουν την ποσότητα της ροής του αίματος γύρω από το σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια διέγερσης τόσο στον κόλπο όσο και στο πέος και ακόμη και σε απώλεια στύσης για τους ιδιοκτήτες πέους. Επιπλέον, τα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις συχνά βιώνουν κόπωση και δύσπνοια, κάτι που μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή δύσκολη ή ακόμη και επικίνδυνη.

Η συνεργασία με το γιατρό σας για τη διαχείριση ή τη θεραπεία της κατάστασής σας και των υποκείμενων αιτιών της μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε μια ασφαλή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

9 Tips για να ρυθμίσετε τη σεξουαλική σας ζωή!

6 Λόγοι που νιώθετε πόνο στην κοιλιά μετά το σεξ

Πώς το σεξ συνδέεται με την εγκεφαλική λειτουργία;

Είναι ωφέλιμο να πίνετε νερό πριν το σεξ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να αντέχετε περισσότερο στο κρεβάτι;

Sex tips διάρκεια: Πώς να αυξήσετε τη διάρκεια του σεξ, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή και αποφεύγοντας δυσάρεστες συνέπειες όπως η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Ερευνητές ανακαλύπτουν νέες, πιο αποτελεσματικές περιπτώσεις για τη θεραπεία της σύφιλης

Hayes: Έχω ένα τεράστιο πάθος για τη σεξουαλική υγεία και ένα σπαστικό ενδιαφέρον για τις μολυσματικές ασθένειες. Αυτή η έρευνα μου επέτρεψε να συνδυάσω αυτά τα δύο ενδιαφέροντα, καθώς η σύφιλη είναι μια ασθένεια που υπάρχει εδώ και αιώνες, αλλά λίγα είναι γνωστά γι' αυτήν λόγω της δυσκολίας καλλιέργειας των βακτηρίων σε εργαστηριακό περιβάλλον. Η ύπαρξη περισσότερων δεδομένων και έρευνας σχετικά με την ασθένεια αποτελεί επιτακτική κλινική ανάγκη.