Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: 6 Λόγοι που νιώθετε πόνο στην κοιλιά μετά το σεξ

Σεξουαλική υγεία: 6 Λόγοι που νιώθετε πόνο στην κοιλιά μετά το σεξ

Σεξουαλική υγεία: Διαβάστε εδώ πώς θα αντιμετωπίσετε τον πόνο στην κοιλιά μετά την σεξουαλική επαφή.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στο στομάχι μετά το σεξ, πιθανότατα αναρωτιέστε τι συμβαίνει και πώς πρέπει να το αντιμετωπίσετε. Προφανώς, κάθε είδους στομαχική ενόχληση είναι χάλια, αλλά μετά το σεξ δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Αυτό που μπορεί να καλείτε ως «στομαχαλγία» είναι στην πραγματικότητα «πόνος στην κάτω πυελική περιοχή». Αυτό συμβαίνει επειδή ο πόνος που σχετίζεται με το σεξ τείνει να είναι «περισσότερο προς τον κόλπο παρά προς τα πάνω στην κοιλιά», αλλά οι άνθρωποι μπορούν να τον ερμηνεύσουν ως πόνο στην περιοχή της κοιλιακής κοιλότητας. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

6 Λόγοι που πονάει η κοιλιά σας μετά το σεξ

1. Είναι η σεξουαλική στάση. Εάν έχετε πάντα πόνο μετά από ιεραποστολικό ή σκυλάκι, μπορεί να οφείλεται στη βαθιά διείσδυση.

2. Έχετε ενδομητρίωση.
Η ενδομητρίωση συμβαίνει όταν η επένδυση της μήτρας  μεγαλώνει έξω από τη μήτρα. Ο πυελικός πόνος κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της πάθησης. Πηγαίνετε στον γυναικολόγο σας. Παρόλο που έχετε πόνο στο στομάχι, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ρωτήσει για το συνολικό ιστορικό σας με κολπικό πόνο. Στη συνέχεια, μπορεί να προτείνει υπερηχογράφημα ή λαπαροσκόπηση, μια μικρή χειρουργική επέμβαση για την εξέταση της λεκάνης σας.

3. Έχετε κύστη ωοθηκών. Πολλές γυναίκες έχουν κύστες ωοθηκών – θύλακες. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα και εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία μετά από μερικούς μήνες, αλλά μερικά μπορεί να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να προκαλούν πόνο. Ο γιατρός σας θα κάνει υπερηχογράφημα για να διαγνώσει το πρόβλημα, και μετά μπορεί να χρειαστεί λαπαροσκόπηση για την αφαίρεση των κύστεων.

4. Είχατε μια λοίμωξη ή μια φλεγμονώδη νόσο στο παρελθόν.  Μια κολπική λοίμωξη από βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στον κόλπο σας ή από σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, όπως τα χλαμύδια ή η γονόρροια, μπορεί να εξαπλωθεί από τον κόλπο στη μήτρα, τις σάλπιγγες ή τις ωοθήκες σας (γνωστή και ως φλεγμονώδης νόσος της πυέλου). Σαν μια μόλυνση να μην ήταν αρκετά κακή, τείνει να σας προκαλεί κολπικό πόνο και πόνο στη λεκάνη. Εάν πρόκειται για λοίμωξη, χρειάζεστε αντιβιοτικά. Αλλά εάν πρόκειται για προηγούμενη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος σας μπορεί να χρειαστεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τον πόνο ή να μειώσει τις συμφύσεις (κατά τη διάρκεια μιας λαπαροσκόπησης, για παράδειγμα).

5. Αντιμετωπίζετε κολπική ξηρότητα. Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα, σημειώνοντας ότι μια υψηλότερη δόση οιστρογόνων μπορεί να είναι χρήσιμη. Και αν οδεύετε προς την εμμηνόπαυση, πιθανότατα μπορείτε να το κατηγορήσετε. Πάρτε λιπαντικό χωρίς συνταγή. Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές συνταγογράφησης. Ο Minkin λέει ότι το κολπικό οιστρογόνο και/ή το κολπικό φάρμακο DHEA (η ορμόνη δεϋδροεπιανδροστερόνη) μπορούν να κάνουν το κόλπο.

6.  Έχετε ινομυώματα
Ενώ τα ινομυώματα είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί) όγκοι της μήτρας, μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους στη μήτρα. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί έχετε πυελικό πόνο μετά το σεξ. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας για υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία της λεκάνης και, στη συνέχεια, συζητήστε τις επιλογές θεραπείας από εκεί. Κυμαίνονται από ένα IUD έως μια υστερεκτομή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί πρέπει να κάνετε πιο συχνά σεξ;

Η Γαλλία προσφέρει δωρεάν προφυλακτικά σε νέους

Ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για μία cougar;

Στρατηγικές για την αντιμετώπιση του άγχους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όλο και περισσότεροι έφηβοι κάνουν σεξ κάτω από την ηλικία των 13 ετών

Έρευνα σεξ: Σύμφωνα με νέα έρευνα, όλο και περισσότερα αγόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν σεξ πριν κλείσουν τα 13. Οι αρχές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι ανησυχητικά, καλώντας έτσι τους γονείς να το γνωρίζουν.

Υποστήριξη της Ωορρηξίας: Φυσικές Προσεγγίσεις για την Υγεία της Γυναίκας

Υποστήριξη της Ωορρηξίας: Η υποστήριξη της ωορρηξίας περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση για τη διατήρηση της αναπαραγωγικής υγείας και τη βελτιστοποίηση της γονιμότητας.

Close Icon