Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Κολπισμός σεξ: Αν ο κολπισμός εμποδίζει τη σεξουαλική σας ζωή δοκιμάστε ασκήσεις

Κολπισμός σεξ: Αν ο κολπισμός εμποδίζει τη σεξουαλική σας ζωή δοκιμάστε ασκήσεις

Κολπισμός σεξ: Ο κολπισμός ή κολεόσπασμος είναι μια πάθηση που επηρεάζει πολλές γυναίκες, αλλά δεν αναφέρεται συχνά.

Ο κολπισμός ή κολεόσπασμος είναι μια πάθηση που επηρεάζει πολλές γυναίκες, αλλά δεν αναφέρεται συχνά. Αναφέρεται επίσης και ως κολπικός σπασμός. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του κολπισμού και στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Διαβάστε παρακάτω για να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στον κολπισμό, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών και των συμπτωμάτων του, καθώς και 5 ασκήσεων που μπορούν να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία αυτής της πάθησης.

Ο κολπισμός είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ακούσιες συσπάσεις των μυών γύρω από το άνοιγμα του κόλπου, οι οποίες καθιστούν τη διείσδυση επώδυνη ή και αδύνατη. Αυτή η πάθηση λέγεται ότι επηρεάζει αρκετές γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σεξουαλική και συναισθηματική τους ευημερία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κολπισμού.

Αιτίες και συμπτώματα κολπισμού

Ο κολπισμός μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων ψυχολογικών, σωματικών ή συνδυασμό και των δύο. Οι ψυχολογικές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, φόβο πόνου, τραύμα στο παρελθόν ή σεξουαλική κακοποίηση ή αρνητικές στάσεις απέναντι στο σεξ. Οι φυσικές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ορμονικές ανισορροπίες, λοιμώξεις ή δυσλειτουργία των μυών του πυελικού εδάφους. Τα συμπτώματα του κολπισμού μπορεί να κυμαίνονται από ήπια ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή έως έντονο πόνο, αίσθημα καύσου ή δακρύρροιας. Οι γυναίκες με κολπισμό μπορεί επίσης να βιώσουν άγχος, ντροπή, ενοχές και απογοήτευση για τις σεξουαλικές τους δυσκολίες.

1. Ασκήσεις Kegel
Οι ασκήσεις Kegel μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους και στη βελτίωση της ροής του αίματος στην κολπική περιοχή. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Impotence Research διαπίστωσε ότι οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων Kegel, βελτίωσαν τη σεξουαλική λειτουργία σε γυναίκες με σεξουαλική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένου του κολπισμού. Για να εκτελέσετε ασκήσεις Kegel, απλώς συσπάστε και χαλαρώστε τους μύες που χρησιμοποιείτε για να σταματήσετε τη ροή των ούρων. Ξεκινήστε με μερικές επαναλήψεις των 10 δευτερολέπτων η καθεμία, αυξάνοντας σταδιακά τη διάρκεια και τη συχνότητα των συσπάσεων.

2. Ασκήσεις πυέλου
Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους περιλαμβάνουν χαλάρωση και απελευθέρωση των μυών της πυέλου, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης και του πόνου στην περιοχή. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine διαπίστωσε ότι οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους ήταν αποτελεσματικές στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας σε γυναίκες με κολπισμό. Για να κάνετε ασκήσεις, καθίστε ή ξαπλώστε σε μια άνετη θέση. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και εκπνεύστε αργά, επιτρέποντας στους μύες του πυελικού εδάφους σας να χαλαρώσουν. Φανταστείτε ότι οι μύες του πυελικού εδάφους σας πέφτουν και απομακρύνονται από το σώμα σας. Κρατήστε τη χαλάρωση για λίγα δευτερόλεπτα, στη συνέχεια εισπνεύστε και επαναλάβετε την άσκηση.

3. Παιδική πόζα
Η στάση του παιδιού είναι μια στάση γιόγκα που περιλαμβάνει το να κάθεστε πίσω στις φτέρνες με τα γόνατα ανοιχτά και το μέτωπο να ακουμπά στο πάτωμα. Αυτή η στάση μπορεί να βοηθήσει στο τέντωμα και την απελευθέρωση της έντασης στην περιοχή της πυέλου. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex & Marital Therapy διαπίστωσε ότι η γιόγκα, συμπεριλαμβανομένης της στάσης του παιδιού, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κολπισμού.

4. Ασκήσεις αναπνοής
Οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στην προώθηση της χαλάρωσης κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Κάντε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, εισπνέοντας αργά και βαθιά από τη μύτη σας και εκπνέοντας αργά από το στόμα σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να μετρήσετε τις αναπνοές σας ή να οραματιστείτε μια ηρεμιστική σκηνή για να χαλαρώσετε το μυαλό και το σώμα σας.

5. Γιόγκα
Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευλυγισίας, της κυκλοφορίας και της χαλάρωσης στην περιοχή της πυέλου. Κάντε στάσεις γιόγκα που εστιάζουν στο τέντωμα και το άνοιγμα των γοφών και της πυελικής περιοχής, όπως η στάση της πεταλούδας, η στάση του περιστεριού ή η στάση του παιδιού. Φροντίστε να ακούτε το σώμα σας και αποφύγετε τυχόν στάσεις που αισθάνεστε άβολες ή επώδυνες.

Συνολικά, αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν ότι οι ασκήσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία του κολπισμού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των ασκήσεων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο σχήμα άσκησης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι μπορεί να προκαλεί κάψιμο στο σεξ;

Τι αλλαγές γίνονται στο σώμα μας όταν χάνουμε την παρθενιά μας;

Ποιοι είναι οι λόγοι που πονάτε κατά τη διάρκεια του σεξ;

Συνήθεις αιτίες της μειωμένης λίμπιντο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σταματήστε να τρώτε πολύ αν θέλετε μια συγκλονιστική σεξουαλική ζωή

Φαγητό σεξ: Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σεξουαλική σας ζωή, και αν στοχεύετε σε μια πιο συγκλονιστική σεξουαλική εμπειρία, η μείωση της πρόσληψης τροφής μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας.

Υπέρταση εγκυμοσύνη: Από το 2010 έως το 2021 παρατηρήθηκε 125% αύξηση

Υπέρταση εγκυμοσύνη: Υπήρξε μια αύξηση στις υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης και στους περισσότερους σχετικούς παράγοντες κινδύνου μεταξύ 2010 και 2021 συνολικά σε ολόκληρο τον πληθυσμό εγκύων των ΗΠΑ.

Δημιουργήθηκαν οι πρώτοι ψηφιακοί οίκοι ανοχής

Ψηφιακοί οίκοι ανοχής: Οι εργαζόμενοι του σεξ πρέπει τώρα να ανταγωνιστούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς ο πρώτος οίκος ανοχής της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο πρωτοπορεί στο μέλλον του σεξ.

Close Icon