Σεξουαλική Υγεία

Σεξ: Ποιοι είναι οι λόγοι που πονάτε κατά τη διάρκεια του σεξ;

Σεξ: Ποιοι είναι οι λόγοι που πονάτε κατά τη διάρκεια του σεξ;

Σεξ: Η επώδυνη επαφή μπορεί να συμβεί για λόγους που κυμαίνονται από δομικά προβλήματα έως ψυχολογικές ανησυχίες. Πολλές γυναίκες έχουν επώδυνη επαφή κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η επώδυνη επαφή μπορεί να συμβεί για λόγους που κυμαίνονται από δομικά προβλήματα έως ψυχολογικές ανησυχίες. Πολλές γυναίκες έχουν επώδυνη επαφή κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο ιατρικός όρος για την επώδυνη σεξουαλική επαφή είναι δυσπαρεύνια, που ορίζεται ως επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος στα γεννητικά όργανα που εμφανίζεται λίγο πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε επώδυνη σεξουαλική επαφή. Οι θεραπείες επικεντρώνονται στην αιτία και μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη ή τη μείωση αυτού του κοινού προβλήματος.

Συμπτώματα της επώδυνης σεξουαλικής επαφής

Εάν έχετε επώδυνη σεξουαλική επαφή, μπορεί να αισθανθείτε:

 • Πόνος μόνο κατά τη σεξουαλική είσοδο (διείσδυση)
 • Πόνος με κάθε διείσδυση, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης ενός ταμπόν
 • Βαθύς πόνος κατά την ώθηση
 • Πόνος καψίματος
 • Παλλόμενος πόνος, που διαρκεί ώρες μετά την επαφή

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν έχετε επαναλαμβανόμενο πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να βοηθήσει τη σεξουαλική σας ζωή, τη συναισθηματική σας οικειότητα και την εικόνα του εαυτού σας.

Αιτίες

Οι σωματικές αιτίες της επώδυνης επαφής διαφέρουν, ανάλογα με το αν ο πόνος εμφανίζεται κατά την είσοδο ή με βαθιά ώθηση. Οι συναισθηματικοί παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με πολλούς τύπους επώδυνης επαφής.
Πόνος εισόδου

Ο πόνος κατά τη διείσδυση μπορεί να σχετίζεται με μια σειρά παραγόντων, όπως:

 • Δεν υπάρχει αρκετή λίπανση. Αυτό είναι συχνά αποτέλεσμα ανεπαρκούς προκαταρκτικού παιχνιδιού. Μια πτώση των επιπέδων οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση ή τον τοκετό ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί επίσης να είναι μια αιτία.
 • Ορισμένα φάρμακα είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία ή διέγερση, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη λίπανση και να κάνει το σεξ επώδυνο. Αυτά περιλαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση, ηρεμιστικά, αντιισταμινικά και ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια.
 • Τραυματισμός, τραύμα ή ερεθισμός. Αυτό περιλαμβάνει τραυματισμό ή ερεθισμό από ατύχημα, χειρουργική επέμβαση πυέλου, γυναικεία περιτομή ή τομή που έγινε κατά τη διάρκεια του τοκετού για τη διεύρυνση του καναλιού γέννησης (επισιοτομία).
 • Φλεγμονή, λοίμωξη ή διαταραχή του δέρματος. Μια λοίμωξη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει επώδυνη επαφή. Το έκζεμα ή άλλα δερματικά προβλήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορεί επίσης να είναι το πρόβλημα.
 • Κολπισμός. Αυτοί οι ακούσιοι σπασμοί των μυών του κολπικού τοιχώματος μπορεί να κάνουν τη διείσδυση επώδυνη.
 • Ένα πρόβλημα που υπάρχει κατά τη γέννηση. Η μη ύπαρξη πλήρως σχηματισμένου κόλπου (κολπική αγένεση) ή η ανάπτυξη μεμβράνης που εμποδίζει το άνοιγμα του κόλπου (άτρυπτος παρθενικός υμένας) θα μπορούσε να προκαλέσει δυσπαρεύνια.

Βαθύς πόνος

Ο βαθύς πόνος εμφανίζεται συνήθως με βαθιά διείσδυση. Μπορεί να είναι χειρότερα σε ορισμένες θέσεις. Τα αίτια περιλαμβάνουν:

 • Ορισμένες ασθένειες και καταστάσεις. Η λίστα περιλαμβάνει ενδομητρίωση, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, πρόπτωση μήτρας, οπισθοστρεφή μήτρα, ινομυώματα μήτρας, κυστίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους, αδενομύωση, αιμορροΐδες και κύστεις ωοθηκών.
 • Χειρουργικές επεμβάσεις ή ιατρικές θεραπείες. Ουλές από χειρουργική επέμβαση πυέλου, συμπεριλαμβανομένης της υστερεκτομής, μπορεί να προκαλέσουν επώδυνη σεξουαλική επαφή. Οι ιατρικές θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές που κάνουν το σεξ επώδυνο.

Συναισθηματικοί παράγοντες

Τα συναισθήματα είναι βαθιά συνυφασμένα με τη σεξουαλική δραστηριότητα, επομένως μπορεί να παίζουν ρόλο στον σεξουαλικό πόνο. Οι συναισθηματικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Ψυχολογικά θέματα. Το άγχος, η κατάθλιψη, οι ανησυχίες για τη φυσική σας εμφάνιση, ο φόβος της οικειότητας ή τα προβλήματα σχέσεων μπορεί να συμβάλουν σε χαμηλό επίπεδο διέγερσης και επακόλουθη δυσφορία ή πόνο.

 • Στρες. Οι μύες του πυελικού εδάφους σας τείνουν να σφίγγονται ως απάντηση στο στρες στη ζωή σας. Αυτό μπορεί να συμβάλει στον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • Ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης. Δεν έχουν όλοι οι πάσχοντες από δυσπαρεύνια ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά αν έχετε κακοποιηθεί, μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο.

Μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε εάν οι συναισθηματικοί παράγοντες σχετίζονται με τη δυσπαρεύνια. Ο αρχικός πόνος μπορεί να οδηγήσει σε φόβο για επαναλαμβανόμενο πόνο, καθιστώντας δύσκολη τη χαλάρωση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο πόνο. Μπορεί να αρχίσετε να αποφεύγετε το σεξ αν το συσχετίσετε με τον πόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εποχική συναισθηματική διαταραχή: Καθώς οι ημέρες μικραίνουν, το ρίσκο εκτοξεύεται

7 Τρόποι για να απολαύσετε το σεξ, αν είστε άνω των 50!

Διασκεδαστικές δραστηριότητες για να κάνετε με το ταίρι σας!

H ασθένεια που επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα