Σεξουαλική Υγεία

Γόνιμες ημέρες: Πώς να γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία;

Γόνιμες ημέρες: Πώς να γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία;

Γόνιμες ημέρες: Είτε προσπαθείτε να συλλάβετε είτε ελπίζετε να αποφύγετε την εγκυμοσύνη, υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εντοπίσετε ότι η ωορρηξία θα συμβεί στο σώμα σας.

Η διαδικασία της ωορρηξίας είναι ένα μέρος του εμμηνορροϊκού κύκλου, που ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου σας και τελειώνει την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου. Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την ωορρηξία, ώστε να μπορείτε να προβλέψετε την πιο γόνιμη περίοδο του μήνα.

Τι είναι η ωορρηξία;

Η ωορρηξία είναι μια διαδικασία όπου ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη κάθε μήνα. Το ωάριο κινείται έξω από την ωοθήκη στη σάλπιγγα όπου μπορεί να ζήσει για 12 έως 24 ώρες. Εάν υπάρχει σπέρμα, το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί, όπου στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη μήτρα και θα εμφυτευθεί. Εάν δεν πραγματοποιηθεί γονιμοποίηση, το σώμα σας θα επαναρροφήσει το ωάριο.

Σε έναν τυπικό εμμηνορροϊκό κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως γύρω στην ημέρα 14. Ωστόσο, αυτό μπορεί να ποικίλλει ευρέως μεταξύ των γυναικών, καθώς πολλές δεν έχουν κύκλο 28 ημερών. Ένας κανονικός κύκλος θεωρείται οπουδήποτε από 21 έως 35 ημέρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν περίοδο 14 έως 16 ημέρες μετά την ωορρηξία, ακόμα κι αν ο κύκλος τους είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος από τον μέσο όρο.

Πώς καταλαβαίνετε πότε έχετε ωορρηξία;

Είτε προσπαθείτε να συλλάβετε είτε ελπίζετε να αποφύγετε την εγκυμοσύνη, υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εντοπίσετε ότι η ωορρηξία θα συμβεί στο σώμα σας.

Αλλαγές στην τραχηλική βλέννα

Η βλέννα του τραχήλου της μήτρας παράγεται από τον τράχηλο και είναι ένα υγρό στον κολπικό σωλήνα που είναι παχύρρευστο, λευκό και κολλώδες πριν την ωορρηξία. Ακριβώς πριν από την ωορρηξία, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η τραχηλική βλέννα σας γίνεται διαυγής και ολισθηρή. Αυτό είναι γνωστό ως βλέννα του τραχήλου της μήτρας από ασπράδι αυγού, επειδή η σύσταση είναι παρόμοια με το ασπράδι αυγού. Αυτή η αλλαγή βοηθά το σπέρμα να μπορεί να κολυμπήσει πιο εύκολα προς το ωάριο.

Αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος

Κατά την περίοδο της ωορρηξίας, η βασική θερμοκρασία του σώματός σας (BBT) αυξάνεται ελαφρά, περίπου 0,5 έως 1 βαθμό Φαρενάιτ. Δεν μπορείτε να μετρήσετε αυτή τη μικρή αλλαγή με ένα κανονικό θερμόμετρο. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό θερμόμετρο BBT και πρέπει να μετρήσετε τη θερμοκρασία σας πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί.

Καταγράφοντας τις θερμοκρασίες σας σε πολλούς κύκλους, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ένα μοτίβο για το πότε συμβαίνει η ωορρηξία. Η γονιμοποίησή σας είναι στο υψηλότερο επίπεδο δύο έως τρεις ημέρες πριν ανέβει η θερμοκρασία σας.

Τι μπορεί να νιώσετε κατά την ωορρηξία

Μπορεί να παρατηρήσετε άλλα σημάδια στο σώμα σας ότι έχετε ωορρηξία, αλλά αυτοί δεν είναι αξιόπιστοι τρόποι για να προβλέψετε πότε θα έχετε ωορρηξία. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι αντιμετωπίζετε:

  • Πονεμένο, τρυφερό στήθος.
  • Κοιλιακό φούσκωμα.
  • Μικρός πόνος στη λεκάνη ή στην κοιλιά.
  • Η διάθεση και η όρεξη αλλάζουν.
  • Αυξημένη λίμπιντο.
  • Ελαφρύς πόνος στην πλάτη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι καλύτερες εφαρμογές παρακολούθησης γονιμότητας το 2023

Τρόποι για την επίτευξη ισορροπίας για βέλτιστη γυναικεία υγεία

Συνδέεται το σεξ και ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος;

Τι προκαλεί την αιμορραγία κατά την ωορρηξία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι μπορεί να βοηθήσει στην ουρολοίμωξη;

Λοιμώξεις ουροποιητικού: Όχι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και τα ροφήματά σας έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία της ουροδόχου κύστης και στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.

Πέντε σημαντικά πράγματα που θα έπρεπε να είχατε μάθει στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση - αλλά μάλλον δεν τα μάθατε

Ούτε θα έχετε διδαχθεί για το πώς παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το βάρος, η διατροφή και η άσκηση, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Επίσης, δεν διδαχθήκαμε για το πόσο συνηθισμένα είναι τα προβλήματα γονιμότητας των ανδρών και πώς μπορεί επίσης να μειωθεί με την ηλικία.

Το λιγότερο "επικίνδυνο" σεξ της πρώιμης πανδημίας εξακολουθεί να είναι εμφανές ένα χρόνο μετά το πρώτο κλείδωμα στη Βρετανία

"Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των συμπεριφορών πρόληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, στην παροχή δωρεάν ή χαμηλού κόστους προφυλακτικών, στην κάλυψη των καθυστερήσεων στην παροχή υπηρεσιών, στη συμβουλευτική για σεξουαλικές δυσκολίες και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων που έχασαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της πανδημίας".

Πολλά υποσχόμενη η μείωση της HDL χοληστερόλης στην υπογονιμότητα

Χοληστερόλη υπογονιμότητα: Επιστήμονες ανέτρεψαν την υπογονιμότητα μειώνοντας τη χοληστερόλη με μια βακτηριακή πρωτεΐνη, συνδέοντας την υψηλή χοληστερόλη με τη γυναικεία υπογονιμότητα.