Σεξουαλική Υγεία

Αιμορραγία ωορρηξίας: Τι την προκαλεί & πότε να ανησυχήσετε;

Αιμορραγία ωορρηξίας: Τι την προκαλεί & πότε να ανησυχήσετε;

Αιμορραγία ωορρηξίας: Η μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας επηρεάζει οπουδήποτε από 9 έως 14% των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία.

Η αιμορραγία ή οι κηλίδες μεταξύ των περιόδων θεωρείται μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας, αλλά επηρεάζει πολλές γυναίκες. Διάφοροι παράγοντες προκαλούν αιμορραγία κατά την ωορρηξία και άλλες, μη φυσιολογικές αιμορραγίες της μήτρας, με το άγχος να είναι μία από τις αιτίες. Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τον κανονικό εμμηνορροϊκό κύκλο, για να κατανοήσει καλύτερα την ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας.

Είναι φυσιολογική η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων;

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος συμβαίνει τακτικά για να προετοιμάσει το γυναικείο σώμα για την εγκυμοσύνη και να αφαιρέσει τον μη απαραίτητο ιστό της μήτρας όταν δεν εμφανίζεται εγκυμοσύνη. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου σας. Ο μέσος έμμηνος κύκλος είναι 28 ημέρες. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες έχουν έναν κύκλο που είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος. Οπουδήποτε από 21 ημέρες έως 35 ημέρες του εμμηνορροϊκού κύκλου θεωρείται φυσιολογικό.

Ο μέσος έμμηνος κύκλος

  • Ημέρα 1: Ο εμμηνορροϊκός κύκλος ξεκινά με την έναρξη της περιόδου σας. Η αιμορραγία διαρκεί κανονικά για επτά ημέρες ή λιγότερο.
  • Ημέρα 5: Τα οιστρογόνα αρχίζουν να αυξάνονται και δίνουν σήμα στην επένδυση της μήτρας να πυκνώσει.
  • Ημέρα 14: Ένα ωάριο απελευθερώνεται από τις ωοθήκες στις σάλπιγγες. Σε αυτό το σημείο, η ωορρηξία έχει ξεκινήσει. Το ενδομήτριο συνεχίζει να γίνεται παχύτερο.
  • Ημέρα 28: Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί και δεν εμφυτευθεί, τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων μειώνονται. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος τελειώνει. Ένας νέος κύκλος ξεκινά.

Πόση απώλεια αίματος είναι φυσιολογική;

Κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής περιόδου, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν φυσιολογική, μέτρια βαριά ή υπερβολική απώλεια αίματος. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, η φυσιολογική απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια μιας περιόδου είναι μικρότερη από 60 mL, η μέτρια βαριά είναι μεταξύ 60 και 100 mL και η υπερβολική είναι μεγαλύτερη από 100 mL. Με την αιμορραγία ωορρηξίας, η ποσότητα του αίματος που χάνεται είναι τόσο μικροσκοπική, που είναι δύσκολο να μετρηθεί.

Μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας

Είναι ασυνήθιστο να εμφανιστεί αιμορραγία ή κηλίδες μεταξύ των περιόδων. Ωστόσο, η μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας επηρεάζει οπουδήποτε από 9 έως 14% των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και το σώμα της ανταποκρίνεται διαφορετικά στις ορμονικές αλλαγές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άτυπη αιμορραγία είναι αφύσικα φυσιολογική για αυτήν τη γυναίκα.

Παραδείγματα μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας

  • Κηλίδες και αιμορραγία μεταξύ των μηνιαίων εμμηνορροϊκών περιόδων ή αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία: Η αιμορραγία που διαρκεί περισσότερες από επτά ημέρες θα ενταχθεί επίσης σε αυτή την κατηγορία. Ένας εμμηνορροϊκός κύκλος που είναι μικρότερος από 21 ημέρες ή μεγαλύτερος από 35 ημέρες.
  • Ακανόνιστες περίοδοι: Μια ακανόνιστη περίοδος είναι εκείνη όπου η διάρκεια του κύκλου αλλάζει δραστικά ή η διάρκεια του κύκλου ποικίλλει περισσότερο από επτά έως εννέα ημέρες από μήνα σε μήνα.
  • Εμμηνόπαυση: Προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν έχουν περίοδο για τρεις έως έξι μήνες. Μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία.

Αιτίες μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας

Η αιμορραγία ωορρηξίας είναι κηλίδες ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Αλλά πολλές γυναίκες μπορεί να αναρωτιούνται: “Πώς μπορώ να ξέρω αν πρόκειται για αιμορραγία ωορρηξίας ή κάποια άλλη άτυπη αιμορραγία;” Μπορεί επίσης να ρωτήσουν, “Πώς μπορώ να ξέρω πότε έχω ωορρηξία;” Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει γύρω στη 14η ημέρα του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

Ξεκινώντας με το πρώτο σημάδι της περιόδου σας, μετρήστε 14 ημέρες. Τότε είναι περίπου όταν αρχίζει η ωορρηξία. Η αιμορραγία ωορρηξίας συμβαίνει μία φορά κάθε μήνα και είναι σταθερή, που σημαίνει ότι εμφανίζεται τους περισσότερους μήνες και συμβαίνει περίπου την ίδια ώρα κάθε μήνα. Επίσης, η αιμορραγία ωορρηξίας διαρκεί μόνο μερικές ημέρες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βοηθήστε το σώμα σας να γίνει πιο γόνιμο

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Πώς αντιμετωπίζονται οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Λειτουργούν οι φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεκλειδώνοντας τα μυστήρια του ταντρικού σεξ

Ταντρικό σεξ: Η ενεργειακή εναρμόνιση και η ανοιχτή επικοινωνία βοηθούν τα ζευγάρια να βιώσουν ένα βαθύτερο επίπεδο οικειότητας και σύνδεσης που ενισχύει τη σχέση τους ολιστικά.

Πώς ο όρος queer συνδέεται με την σεξουαλικότητα;

LGBTQ+: Το «queer» έχει μετατραπεί από υποτιμητικός όρος σε ισχυρό και περιεκτικό αυτοπροσδιορισμό. Η εξέλιξή του αντανακλά τις μεταβαλλόμενες στάσεις της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα στη σεξουαλικότητα και το φύλο.

Η παρατεταμένη χρήση φορητού υπολογιστή προκαλεί υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα laptop: Τα θέματα υπογονιμότητας δεν περιορίζονται μόνο στις γυναίκες, τα αντιμετωπίζουν και οι άνδρες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, ειδικά αν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει και δεν τα καταφέρνει.