Σεξουαλική Υγεία

Αδενομύωση: Ρίχνοντας φως σε μία άγνωστη και επώδυνη πάθηση

Αδενομύωση: Ρίχνοντας φως σε μία άγνωστη και επώδυνη πάθηση

Αδενομύωση: Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ γι' αυτήν την πάθηση, παρά το γεγονός ότι επηρεάζει έως και μία στις πέντε γυναίκες.

Η παρουσιάστρια του BBC Naga Munchetty αποκάλυψε πρόσφατα ότι πάσχει από αδενομύωση, μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τη μήτρα. Μίλησε για το πώς ο πόνος της μπορεί να την κάνει να μην μπορεί να κινηθεί και πώς μια πρόσφατη έξαρση ήταν τόσο έντονη ο σύζυγός της έπρεπε να καλέσει ασθενοφόρο. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ για αυτήν την πάθηση, παρά το γεγονός ότι επηρεάζει έως και μία στις πέντε γυναίκες.

Η αδενομύωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ακανόνιστη και βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία και πυελικό πόνο. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει μεταξύ των ασθενών—έως και το ένα τρίτο των γυναικών με αδενομύωση μπορεί να έχουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα. Η κατάσταση μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητα. Οι γυναίκες με αδενομύωση που μένουν έγκυες έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού, προεκλαμψίας και αιμορραγίας μετά τον τοκετό.

Τι προκαλεί λοιπόν την αδενομύωση και πώς διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται; Υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν καταλαβαίνουμε σχετικά με αυτήν την πάθηση, αλλά εδώ είναι λίγα για όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Τι προκαλεί την αδενομύωση;

Υπάρχουν δύο βασικά στρώματα στη μήτρα. Το ενδομήτριο είναι το εσωτερικό στρώμα όπου εμφυτεύονται τα έμβρυα. Εάν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη, αυτό το στρώμα αποβάλλεται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου. Το μυομήτριο είναι το μυϊκό στρώμα της μήτρας. Επεκτείνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ευθύνεται για τις συσπάσεις. Σε άτομα με αδενομύωση, κύτταρα που μοιάζουν με το ενδομήτριο βρίσκονται σε λάθος μέρος – στο μυομήτριο.

Αν και ένας μεγάλος αριθμός γυναικών με αδενομύωση έχουν επίσης ενδομητρίωση, η αδενομύωση είναι μια διαφορετική ασθένεια από την ενδομητρίωση. Στην ενδομητρίωση, κύτταρα που μοιάζουν με το ενδομήτριο βρίσκονται επίσης σε λάθος θέση, αλλά σε αυτή την περίπτωση έξω από τη μήτρα, κυρίως στην πυελική κοιλότητα. Χάρη στην έρευνα, τη συμμετοχή του κοινού και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ευαισθητοποίηση για την ενδομητρίωση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η αδενομύωση είναι ακόμα σχετικά ανήκουστη.

Οι επιλογές διάγνωσης αλλάζουν και βελτιώνονται

Η αδενομύωση είναι μια δύσκολη κατάσταση για τη διάγνωση. Ιστορικά, η παρουσία κυττάρων που μοιάζουν με το ενδομήτριο στο μυομήτριο θα μπορούσε να επαληθευτεί μόνο με παθολογική αξιολόγηση όπου το μυομήτριο εξετάζεται κάτω από μικροσκόπιο μετά από υστερεκτομή (χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας). Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αυξημένες διαγνώσεις με την ανάπτυξη τεχνολογιών απεικόνισης όπως η μαγνητική τομογραφία και το λεπτομερές υπερηχογράφημα πυέλου.

Αν και η αδενομύωση εντοπίζεται πλέον συνήθως χωρίς την ανάγκη υστερεκτομής, οι γιατροί εξακολουθούν να εργάζονται για την ανάπτυξη μιας τυποποιημένης μεθόδου για μη χειρουργική διάγνωση. Ως αποτέλεσμα, παραμένει αβέβαιο πόσες ακριβώς γυναίκες έχουν αδενομύωση. Αν και γνωρίζουμε ότι περίπου το 20% των γυναικών που υποβάλλονται σε υστερεκτομή για λόγους διαφορετικούς από την υποψία αδενομύωσης, βρέθηκε ότι έχουν ενδείξεις της πάθησης κατά την αξιολόγηση της παθολογίας.

Η αδενομύωση είναι μια πολύπλοκη κατάσταση

Ο τύπος ανάπτυξης ιστού αδενομύωσης στο ενδομήτριο μπορεί να είναι είτε εστιακές βλάβες (που επηρεάζουν ένα τμήμα της μήτρας) είτε διάχυτος (που επηρεάζει μια ευρεία περιοχή του μυός). Η αδενομύωση μπορεί περαιτέρω να ταξινομηθεί ανάλογα με το βάθος της εισβολής ιστού παρόμοιου με το ενδομήτριο στο ενδομήτριο. Οι επιστήμονες και οι γιατροί εξακολουθούν να διερευνούν εάν ο τύπος ή το βάθος των βλαβών σχετίζεται με τα συμπτώματα – η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και οι βλάβες δεν ταιριάζουν πάντα. Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη γιατί ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν αδενομύωση, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο επιπολασμός αυξάνεται με την ηλικία.

Θεωρείται ότι η περιοχή μεταξύ του ενδομητρίου και του μυομητρίου καταστρέφεται, είτε από τις φυσικές διεργασίες του εμμηνορροϊκού κύκλου, τις εγκυμοσύνες και τον τοκετό, είτε από ιατρικές διαδικασίες. Σε ορισμένες γυναίκες, η βλάβη στο στρώμα του ενδομητρικού ιστού δεν επουλώνεται όπως θα έπρεπε και τα κύτταρα που μοιάζουν με το ενδομήτριο εισέρχονται και αναπτύσσονται ανώμαλα στο μυομήτριο. Αυτά διαταράσσουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του μυομητρίου οδηγώντας σε πόνο και αιμορραγία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο 36 ημέρες λόγω πόνου περιόδου

Ποιοι είναι οι λόγοι που πονάτε κατά τη διάρκεια του σεξ;

1 στις 3 γυναίκες έχει αδενομύωση

Κράμπες περιόδου: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το σεξ με βηματοδότη είναι απολύτως ασφαλές

Βηματοδότης σεξ: Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν σημάδια καρδιακού προβλήματος, η απάντηση μπορεί να είναι ένας βηματοδότης ή ένας εμφυτεύσιμος απινιδωτής καρδιομετατροπής (ICD).

Είναι τελικά το πέος μυς ή όργανο;

Μύες πέος: Το πέος δεν μοιάζει με τα περισσότερα άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος, καθώς μπορεί να πάρει  διαφορετικά σχήματα και μορφές μέσα σε λίγα λεπτά. 

Τι είναι η πολυγαμία και πόσο συχνή είναι;

Πολυγαμία: Η πολυγαμία είναι μια πολύπλοκη και πολιτισμικά διαφοροποιημένη πρακτική που αντανακλά την ποικιλομορφία των ανθρώπινων σχέσεων και των συζυγικών ρυθμίσεων.

Πώς να κάνετε σεξ κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Για πολλούς, το σεξ και η εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τρομάζουν τα ζευγάρια για την έκβασή του. 

Τι γίνεται αν δεν έχετε όρεξη για σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εγκυμοσύνη σεξ: Αγάπη, φροντίδα, στοργή που πλημμυρίζουν οι σύντροφοι ο ένας στον άλλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τόσο κρίσιμης όσο η σωστή διατροφή και οι προγεννητικές βιταμίνες που συνιστάται να παίρνει η μητέρα.