Σεξουαλική Υγεία

Αδενομύωση: 1 στις 3 γυναίκες πάσχει

Αδενομύωση: 1 στις 3 γυναίκες πάσχει

Αδενομύωση: Επώδυνες, βαριές περίοδοι, πυελικός πόνος, προβλήματα γονιμότητας. Οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να υποδηλώνει διάγνωση αδενομύωσης. Λιγότερο αναγνωρισμένη από την ενδομητρίωση και τα ινομυώματα της μήτρας, τα οποία συχνά προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, η αδενομύωση θα μπορούσε να επηρεάσει έως και το ένα τρίτο των γυναικών ηλικίας 18-30 ετών.

Η αδενομύωση είναι μια καλοήθης – δηλαδή, μη καρκινική – κατάσταση. Είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που έχουν την πάθηση, καθώς πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν. Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι 34% των γυναικών cisgender ηλικίας 18-30 ετών έχουν αδενομύωση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • βαριές περιόδους ή μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας
  • επώδυνες ή ακανόνιστες περιόδους
  • προεμμηνορροϊκός πυελικός πόνος και αισθήματα βάρους ή δυσφορίας στη λεκάνη
  • προβλήματα με τη γονιμότητα
  • πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή κινήσεις του εντέρου (λιγότερο συχνό).

Ο Andrew Horne, καθηγητής γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ηνωμένο Βασίλειο, και εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG), εξηγεί: «Η αδενομύωση εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που αποτελούν την επένδυση της μήτρας βρίσκονται στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βαριές και/ή επώδυνες περιόδους, καθώς και πυελικό πόνο και δυσφορία. Το ένα τρίτο των ατόμων με αδενομύωση δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και η αδενομύωση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας».

Οι γιατροί περιέγραψαν για πρώτη φορά την αδενομύωση σε μια μελέτη του 1947, έχοντας εξετάσει σχεδόν 2.000 μήτρες μετά από υστερεκτομή, τη χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Μέχρι πρόσφατα, η ιστολογική εξέταση της μήτρας ήταν ο μόνος τρόπος διάγνωσης της αδενομύωσης. Ωστόσο, οι βελτιώσεις στην τεχνολογία απεικόνισης σημαίνουν ότι οι γιατροί μπορούν πλέον να ανιχνεύσουν την αδενομύωση με υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία (MRI). Έτσι, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν τώρα να θεωρήσουν την πάθηση ως πιθανή αιτία μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας, εμμηνορροϊκού πόνου ή προβλημάτων γονιμότητας σε έναν νεότερο πληθυσμό.

Ζητήματα με τη διάγνωση

Στο παρελθόν, η αδενομύωση μπορούσε να διαγνωστεί μόνο μετά από υστερεκτομή, μια διαδικασία που εκτελείται συχνά για τη θεραπεία της μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας σε γυναίκες κατά την περιεμμηνόπαυση. Έτσι, οι γιατροί θεώρησαν ότι η πάθηση περιοριζόταν σε γυναίκες που πλησιάζουν στο τέλος της αναπαραγωγικής τους ηλικίας, ιδιαίτερα σε εκείνες που είχαν υποβληθεί σε πολλές εγκυμοσύνες ή χειρουργικές επεμβάσεις στη μήτρα, όπως η καισαρική τομή.

Ακόμη και με την πρόοδο στην απεικόνιση, η διάγνωση της αδενομύωσης μπορεί να είναι πρόκληση, καθώς άλλες γυναικολογικές παθήσεις, όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα της μήτρας, προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Επιπλέον, οι καταστάσεις εμφανίζονται συχνά μαζί – μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες με αδενομύωση είχαν επίσης ινομυώματα της μήτρας.

«Η κλινική διάγνωση της αδενομύωσης είναι δύσκολη, λόγω της μη ειδικής φύσης των συμπτωμάτων. Επιπλέον, μέχρι πολύ πρόσφατα, η διάγνωση της απαιτούσε την ανάλυση της μήτρας μετά από υστερεκτομή. Ωστόσο, οι πρόσφατες πρόοδοι στις τεχνικές απεικόνισης είχαν αντίκτυπο στην ανίχνευση της αδενομύωσης και ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία είναι πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενα διαγνωστικά εργαλεία», εξηγεί ο καθηγητής Andrew Horne.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κράμπες περιόδου: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Νεότερες εξελίξεις στην ενδοσκοπική γυναικολογία

Ενδομητρίωση: Δοκιμή με νανοσωματίδια ανοίγει το δρόμο στη θεραπεία

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς επηρεάζει η σεξουαλική επαφή τον εγκέφαλο;

Σεξ: Είναι αλήθεια ότι τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα τρυπήματα αντρικού γεννητικού οργάνου

Οι ιστοί του πέους μπορεί επίσης να απορρίψουν το piercing ή το piercing μπορεί να μεταναστεύσει σε διαφορετική θέση. Και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε ερυθρότητα, κάψιμο, αποχρωματισμό ή πρήξιμο στο πέος ή στη γύρω περιοχή καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιδρά στο ξένο υλικό.

Η ευλογιά των πιθήκων ασκεί τεράστια πίεση στις σεξουαλικές κλινικές

Ευλογιά πιθήκων σεξ: Η ασθένεια, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους, μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής σωματικής επαφής, η οποία φυσικά συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές της σεξουαλικής επαφής.

Οι Ρεπουμπλικανοί εισάγουν τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων των γυναικών» για να προστατεύσουν τα επιτεύγματα των βιολογικών γυναικών

Το θέμα των βιολογικών αρσενικών που αγωνίζονται στα γυναικεία αθλήματα βρέθηκε στο επίκεντρο της εθνικής προσοχής πρόσφατα, καθώς η τρανς γυναίκα Lia Thomas έκανε αγώνες στο πρωτάθλημα κολύμβησης και καταδύσεων NCAA 2022.

6 Tips για να κάνετε σεξ μετά τον τοκετό

Σεξ και τοκετός: Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται να έρθουν σε επαφή με τον σύζυγό τους μετά τον τοκετό. Διαβάστε τα tips που σας δίνουμε και απολαύστε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα.

Ερευνητές από την Καλιφόρνια αναζητούν γυναίκες πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν σεξουαλικά παιχνίδια για την επιστήμη

«Αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα γιατί είναι μια προοπτική μελέτη και θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τις αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία και τη λειτουργία του πυελικού εδάφους με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με τη χρήση δονητή», είπε η Herbenick.

Πότε μπορώ να κάνω σεξ μετά από καισαρική;

Καισαρική: Για πολλές γυναίκες, η σεξουαλική επαφή μετά από τον τοκετό είναι δύσκολη απόφαση. Οι περισσότερες νιώθουν φόβο και για τις τομές τους και είναι απόλυτα φυσιολογικό.