Σεξουαλική Υγεία

Περίοδος Πόνος: Κράμπες εμμηνόρροιας – Αιτίες και Συμπτώματα [vid]

Περίοδος Πόνος: Κράμπες εμμηνόρροιας – Αιτίες και Συμπτώματα [vid]

Περίοδος Πόνος: Καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα της μήτρας μπορεί να προκαλέσουν κράμπες της εμμήνου ρύσεως. Η αντιμετώπιση της αιτίας είναι το κλειδί για τη μείωση του πόνου. Οι εμμηνορροϊκές κράμπες που δεν προκαλούνται από άλλη πάθηση τείνουν να μειώνονται με την ηλικία και συχνά βελτιώνονται μετά τον τοκετό.

Οι κράμπες της εμμηνόρροιας (δυσμηνόρροια) προκαλούν πόνο ή κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα. Πολλές γυναίκες έχουν κράμπες της εμμήνου ρύσεως λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Για μερικές γυναίκες, η εμπειρία είναι απλώς ενοχλητική. Για άλλους ανθρώπους, οι κράμπες της εμμήνου ρύσεως μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές ώστε να επηρεάζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες για λίγες ημέρες κάθε μήνα.

Καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα της μήτρας μπορεί να προκαλέσουν κράμπες της εμμήνου ρύσεως. Η αντιμετώπιση της αιτίας είναι το κλειδί για τη μείωση του πόνου. Οι εμμηνορροϊκές κράμπες που δεν προκαλούνται από άλλη πάθηση τείνουν να μειώνονται με την ηλικία και συχνά βελτιώνονται μετά τον τοκετό.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνο ή κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς που μπορεί να είναι έντονος
 • Πόνο που ξεκινά 1 έως 3 ημέρες πριν από την περίοδό σας, κορυφώνεται 24 ώρες μετά την έναρξη της περιόδου και υποχωρεί σε 2 έως 3 ημέρες
 • Συνεχή πόνο
 • Πόνο που διαστέλλεται στο κάτω μέρος της πλάτης και των μηρών σας

Σε ορισμένες περιπτώσεις στα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνονται επίσης:

 • Ναυτία
 • Τάση άμεσης κένωσης – Υδαρή κόπρανα
 • Πονοκέφαλος
 • Ζάλη

 

Πότε να δείτε γιατρό

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν:

 • Οι εμμηνορροϊκές κράμπες διαταράσσουν τη ζωή σας κάθε μήνα
 • Τα συμπτώματά σας χειροτερεύουν σταδιακά
 • Μόλις ξεκινήσατε να έχετε σοβαρές κράμπες της εμμήνου ρύσεως και είστε άνω των 25 ετών

Αιτίες

Κατά τη διάρκεια της εμμηνορροϊκής περιόδου, η μήτρα σας συστέλλεται. Οι ορμονικές ουσίες (προσταγλανδίνες) που εμπλέκονται στον πόνο και τη φλεγμονή προκαλούν περαιτέρω συστολές των μυών της μήτρας. Τα υψηλότερα επίπεδα προσταγλανδινών σχετίζονται με σοβαρότερες εμμηνορροϊκές κράμπες.

Οι εμμηνορροϊκές κράμπες μπορεί να προκληθούν από:

 • Ενδομητρίωση. Ο ιστός που επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας βρίσκεται σε άλλες τοποθεσίες, συνήθως στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες ή στον ιστό που καλύπτει τη λεκάνη σας.
 • Ινομυώματα της μήτρας. Αυτές οι μη καρκινικές αναπτύξεις στο τοίχωμα της μήτρας μπορούν να προκαλέσουν πόνο.
 • Αδενομύωση. Χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη έκτοπου ιστού του βλεννογόνου της μήτρας (ενδομήτριου) μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας (το μυομήτριο).
 • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου. Αυτή η μόλυνση των γεννητικών οργάνων προκαλείται συνήθως από σεξουαλικά μεταδιδόμενα βακτήρια.

Επιπλοκές

Οι κράμπες της εμμηνόρροιας δεν προκαλούν άλλες ιατρικές επιπλοκές, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή, την εργασία και τις κοινωνικές σας δραστηριότητες.

Ωστόσο, ορισμένες καταστάσεις που σχετίζονται με τις κράμπες της εμμήνου ρύσεως μπορεί να έχουν επιπλοκές. Για παράδειγμα, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας. Η πυελική φλεγμονώδης νόσος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφύτευσης γονιμοποιημένου ωαρίου έξω από τη μήτρα σας (έκτοπη κύηση).

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατάλληλη διατροφή σε κάθε φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου

Πόσο η περίοδος επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα

Πώς να προλάβετε τις ημικρανίες πριν την περίοδο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυστικά για να τονώσετε τη λίμπιντό σας

Η μειωμένη λίμπιντο δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, αν όμως κάποιος θέλει να ενισχύσει τη σεξουαλική του επιθυμία, μπορεί να δοκιμάσει διάφορες φυσικές μεθόδους που έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικές

Φυσικοί τρόποι να ενιχύσετε τη λίμπιντο

Σεξουαλική υγεία: Το άγχος, οι δυσκολίες στη σχέση, οι ανησυχίες για την υγεία και η ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο. Ενώ μια χαμηλή λίμπιντο δεν είναι συνήθως προβληματική, μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις και την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου

Με ένα “hi” φλερτάρουμε και με ένα "διαβάστηκε" που δεν απαντήθηκε ποτέ ξεφλερτάρουμε και ξεαγαπάμε, αγενέστατοι, εγωιστές και κομπλεξικοί.

Ποστάρουμε τραγούδια και γεμίζουμε «ελπίδα» με ένα ποστάρισμα, άσχετο αν δεν αφορά εμάς ή αν μας έχει κομματιάσει η προηγούμενη απροσδιόριστη συμπεριφορά ή και αδιαφορία. Κάνουμε τους αναλυτές και ζούμε στο ψέμα και την υποκρισία μας πίσω από τα «έξυπνα τηλέφωνα» που έκαναν εμάς ηλίθιους και δειλούς.

Συμβουλές για απολαυστική σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μετά

Σεξ Εμμηνόπαυση: Οι γυναίκες αναφέρουν ότι αυνανίζονται λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, αλλά το σόλο παιχνίδι διατηρεί τη σεξουαλική ενέργεια ζωντανή. Το να είσαι single δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι σεξουαλικός/ή. Η σεξολόγος Sheri Winston συνιστά να αυνανίζεστε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για να κρατήσετε αναμμένη τη φλόγα.

Τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μειώνουν οι άνδρες που εκσπερματίζουν συχνά σύμφωνα με έρευνες

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις, καθώς η έγκαιρη διάγνωση διευκολύνει τη θεραπεία, προσφέροντας ακόμα και τη δυνατότητα πλήρους ίασης.