Σεξουαλική Υγεία

Περίοδος Πόνος: Κράμπες εμμηνόρροιας – Αιτίες και Συμπτώματα [vid]

Περίοδος Πόνος: Κράμπες εμμηνόρροιας – Αιτίες και Συμπτώματα [vid]

Περίοδος Πόνος: Καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα της μήτρας μπορεί να προκαλέσουν κράμπες της εμμήνου ρύσεως. Η αντιμετώπιση της αιτίας είναι το κλειδί για τη μείωση του πόνου. Οι εμμηνορροϊκές κράμπες που δεν προκαλούνται από άλλη πάθηση τείνουν να μειώνονται με την ηλικία και συχνά βελτιώνονται μετά τον τοκετό.

Οι κράμπες της εμμηνόρροιας (δυσμηνόρροια) προκαλούν πόνο ή κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα. Πολλές γυναίκες έχουν κράμπες της εμμήνου ρύσεως λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Για μερικές γυναίκες, η εμπειρία είναι απλώς ενοχλητική. Για άλλους ανθρώπους, οι κράμπες της εμμήνου ρύσεως μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές ώστε να επηρεάζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες για λίγες ημέρες κάθε μήνα.

Καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα της μήτρας μπορεί να προκαλέσουν κράμπες της εμμήνου ρύσεως. Η αντιμετώπιση της αιτίας είναι το κλειδί για τη μείωση του πόνου. Οι εμμηνορροϊκές κράμπες που δεν προκαλούνται από άλλη πάθηση τείνουν να μειώνονται με την ηλικία και συχνά βελτιώνονται μετά τον τοκετό.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνο ή κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς που μπορεί να είναι έντονος
 • Πόνο που ξεκινά 1 έως 3 ημέρες πριν από την περίοδό σας, κορυφώνεται 24 ώρες μετά την έναρξη της περιόδου και υποχωρεί σε 2 έως 3 ημέρες
 • Συνεχή πόνο
 • Πόνο που διαστέλλεται στο κάτω μέρος της πλάτης και των μηρών σας

Σε ορισμένες περιπτώσεις στα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνονται επίσης:

 • Ναυτία
 • Τάση άμεσης κένωσης – Υδαρή κόπρανα
 • Πονοκέφαλος
 • Ζάλη

 

Πότε να δείτε γιατρό

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν:

 • Οι εμμηνορροϊκές κράμπες διαταράσσουν τη ζωή σας κάθε μήνα
 • Τα συμπτώματά σας χειροτερεύουν σταδιακά
 • Μόλις ξεκινήσατε να έχετε σοβαρές κράμπες της εμμήνου ρύσεως και είστε άνω των 25 ετών

Αιτίες

Κατά τη διάρκεια της εμμηνορροϊκής περιόδου, η μήτρα σας συστέλλεται. Οι ορμονικές ουσίες (προσταγλανδίνες) που εμπλέκονται στον πόνο και τη φλεγμονή προκαλούν περαιτέρω συστολές των μυών της μήτρας. Τα υψηλότερα επίπεδα προσταγλανδινών σχετίζονται με σοβαρότερες εμμηνορροϊκές κράμπες.

Οι εμμηνορροϊκές κράμπες μπορεί να προκληθούν από:

 • Ενδομητρίωση. Ο ιστός που επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας βρίσκεται σε άλλες τοποθεσίες, συνήθως στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες ή στον ιστό που καλύπτει τη λεκάνη σας.
 • Ινομυώματα της μήτρας. Αυτές οι μη καρκινικές αναπτύξεις στο τοίχωμα της μήτρας μπορούν να προκαλέσουν πόνο.
 • Αδενομύωση. Χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη έκτοπου ιστού του βλεννογόνου της μήτρας (ενδομήτριου) μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας (το μυομήτριο).
 • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου. Αυτή η μόλυνση των γεννητικών οργάνων προκαλείται συνήθως από σεξουαλικά μεταδιδόμενα βακτήρια.

Επιπλοκές

Οι κράμπες της εμμηνόρροιας δεν προκαλούν άλλες ιατρικές επιπλοκές, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή, την εργασία και τις κοινωνικές σας δραστηριότητες.

Ωστόσο, ορισμένες καταστάσεις που σχετίζονται με τις κράμπες της εμμήνου ρύσεως μπορεί να έχουν επιπλοκές. Για παράδειγμα, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας. Η πυελική φλεγμονώδης νόσος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφύτευσης γονιμοποιημένου ωαρίου έξω από τη μήτρα σας (έκτοπη κύηση).

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατάλληλη διατροφή σε κάθε φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου

Πόσο η περίοδος επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα

Πώς να προλάβετε τις ημικρανίες πριν την περίοδο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν οι φράουλες να αυξήσουν τη γονιμότητα;

Φράουλες: Χάρη στα υψηλά επίπεδα φολικού οξέος και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους, οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των ωαρίων και του σπέρματος, θέτοντας τις βάσεις για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Είναι το μήλο φίλος της εγκύου και του εμβρύου;

Μήλα εγκυμοσύνη: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα μήλα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ενέργειά σας, να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μωρού σας και να σας κρατήσουν χορτάτες μεταξύ των γευμάτων.

Είναι η ούρηση μετά το σεξ απολύτως απαραίτητη;

Μετά το σεξ: Κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, ιδιαίτερα τη σεξουαλική επαφή, βακτήρια από τα γεννητικά όργανα και τις περιοχές του πρωκτού μπορούν να εισαχθούν στο ουροποιητικό σύστημα.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος χρησιμοποιώντας τη μέθοδο τραβήγματος;

Εγκυμοσύνη μέθοδος: Η μέθοδος τραβήγματος γνωστή και ως απόσυρση ή διακοπή συνουσίας, περιλαμβάνει τον άνδρα να αποσύρει το πέος του από τον κόλπο πριν από την εκσπερμάτιση για να αποτρέψει την είσοδο του σπέρματος στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση στην κρεβατοκάμαρά σας

Ενσωματώνοντας αυτές τις συμβουλές στη σεξουαλική σας ζωή, μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, να εμβαθύνετε την οικειότητα και να εξασφαλίσετε μια πιο ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία.