Σεξουαλική Υγεία

Περίοδος Πόνος: Κράμπες εμμηνόρροιας – Αιτίες και Συμπτώματα [vid]

Περίοδος Πόνος: Κράμπες εμμηνόρροιας – Αιτίες και Συμπτώματα [vid]

Περίοδος Πόνος: Καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα της μήτρας μπορεί να προκαλέσουν κράμπες της εμμήνου ρύσεως. Η αντιμετώπιση της αιτίας είναι το κλειδί για τη μείωση του πόνου. Οι εμμηνορροϊκές κράμπες που δεν προκαλούνται από άλλη πάθηση τείνουν να μειώνονται με την ηλικία και συχνά βελτιώνονται μετά τον τοκετό.

Οι κράμπες της εμμηνόρροιας (δυσμηνόρροια) προκαλούν πόνο ή κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα. Πολλές γυναίκες έχουν κράμπες της εμμήνου ρύσεως λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Για μερικές γυναίκες, η εμπειρία είναι απλώς ενοχλητική. Για άλλους ανθρώπους, οι κράμπες της εμμήνου ρύσεως μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές ώστε να επηρεάζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες για λίγες ημέρες κάθε μήνα.

Καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα της μήτρας μπορεί να προκαλέσουν κράμπες της εμμήνου ρύσεως. Η αντιμετώπιση της αιτίας είναι το κλειδί για τη μείωση του πόνου. Οι εμμηνορροϊκές κράμπες που δεν προκαλούνται από άλλη πάθηση τείνουν να μειώνονται με την ηλικία και συχνά βελτιώνονται μετά τον τοκετό.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνο ή κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς που μπορεί να είναι έντονος
 • Πόνο που ξεκινά 1 έως 3 ημέρες πριν από την περίοδό σας, κορυφώνεται 24 ώρες μετά την έναρξη της περιόδου και υποχωρεί σε 2 έως 3 ημέρες
 • Συνεχή πόνο
 • Πόνο που διαστέλλεται στο κάτω μέρος της πλάτης και των μηρών σας

Σε ορισμένες περιπτώσεις στα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνονται επίσης:

 • Ναυτία
 • Τάση άμεσης κένωσης – Υδαρή κόπρανα
 • Πονοκέφαλος
 • Ζάλη

 

Πότε να δείτε γιατρό

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν:

 • Οι εμμηνορροϊκές κράμπες διαταράσσουν τη ζωή σας κάθε μήνα
 • Τα συμπτώματά σας χειροτερεύουν σταδιακά
 • Μόλις ξεκινήσατε να έχετε σοβαρές κράμπες της εμμήνου ρύσεως και είστε άνω των 25 ετών

Αιτίες

Κατά τη διάρκεια της εμμηνορροϊκής περιόδου, η μήτρα σας συστέλλεται. Οι ορμονικές ουσίες (προσταγλανδίνες) που εμπλέκονται στον πόνο και τη φλεγμονή προκαλούν περαιτέρω συστολές των μυών της μήτρας. Τα υψηλότερα επίπεδα προσταγλανδινών σχετίζονται με σοβαρότερες εμμηνορροϊκές κράμπες.

Οι εμμηνορροϊκές κράμπες μπορεί να προκληθούν από:

 • Ενδομητρίωση. Ο ιστός που επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας βρίσκεται σε άλλες τοποθεσίες, συνήθως στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες ή στον ιστό που καλύπτει τη λεκάνη σας.
 • Ινομυώματα της μήτρας. Αυτές οι μη καρκινικές αναπτύξεις στο τοίχωμα της μήτρας μπορούν να προκαλέσουν πόνο.
 • Αδενομύωση. Χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη έκτοπου ιστού του βλεννογόνου της μήτρας (ενδομήτριου) μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας (το μυομήτριο).
 • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου. Αυτή η μόλυνση των γεννητικών οργάνων προκαλείται συνήθως από σεξουαλικά μεταδιδόμενα βακτήρια.

Επιπλοκές

Οι κράμπες της εμμηνόρροιας δεν προκαλούν άλλες ιατρικές επιπλοκές, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή, την εργασία και τις κοινωνικές σας δραστηριότητες.

Ωστόσο, ορισμένες καταστάσεις που σχετίζονται με τις κράμπες της εμμήνου ρύσεως μπορεί να έχουν επιπλοκές. Για παράδειγμα, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας. Η πυελική φλεγμονώδης νόσος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφύτευσης γονιμοποιημένου ωαρίου έξω από τη μήτρα σας (έκτοπη κύηση).

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατάλληλη διατροφή σε κάθε φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου

Πόσο η περίοδος επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα

Πώς να προλάβετε τις ημικρανίες πριν την περίοδο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τελικά, αξίζει το σεξ με πρώην;

Σεξ: Η ερωτική επαφή με τον πρώην σας, μπορεί να αποτελέσει είτε κάτι θετικό είτε κάτι αρνητικό. Θετικό γιατί μπορεί να σας δημιουργήσει παροδικά χαρούμενα συναισθήματα, όμως αργότερα μπορεί να νιώθετε διαφορετικά.

Τι συμβαίνει στην πρώτη ερωτική επαφή;

Sex: Ο καθένας βιώνει διαφορετικά τη πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με τον σύντροφό του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά tips για να αποφύγετε τις επώδυνες καταστάσεις.

Αποκατάσταση της ανδρικής γονιμότητας μετά τον καρκίνο

Υπογονιμότητα στους άνδρες: Μια τραγική παρενέργεια της χημειοθεραπείας μπορεί να είναι η υπογονιμότητα των ανδρών. Τώρα, οι ερευνητές ανακαλύπτουν μια ζωτική οδό για την αποκατάσταση της γονιμότητας μετά την θεραπεία.

Τα παλιομοδίτικα ερωτικά γράμματα μπορεί να είναι η απάντηση, λέει η Iαπωνική πόλη Miyazaki

Μέχρι στιγμής, 32 ζευγάρια έχουν δημιουργήσει συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, με τον ρομαντισμό να ανθίζει για 17 ζευγάρια που έχουν ξεκινήσει σχέση. Ένας συμμετέχων, ένας 25χρονος κάτοικος Μιγιαζάκι, είπε ότι η ιδέα έφερε όμορφες αναμνήσεις.

4 φυσικά λιπαντικά για ευχάριστη σεξουαλική δραστηριότητα

Σεξ: Τα καλύτερα φυσικά λιπαντικά είναι αυτά που μιμούνται τις φυσικές σωματικές εκκρίσεις αξιόπιστης πηγής. Τα φυσικά λιπαντικά μπορεί να περιλαμβάνουν είδη οικιακής χρήσης ή εμπορικά προϊόντα που οι κατασκευαστές χαρακτηρίζουν ως φυσικά.

Συμβουλές για να μειώσετε το άγχος των γυναικολογικών εξετάσεων

Άγχος γυναικολόγος: Οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν όταν είναι προκαρκινικά έναντι όταν είναι καρκινικά.