Ψυχική Υγεία

Τοκοφοβία: Φόβος εγκυμοσύνης και τοκετού

Τοκοφοβία: Φόβος εγκυμοσύνης και τοκετού

Τοκοφοβία: Φόβος εγκυμοσύνης και τοκετού. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι πολύ σημαντικά γεγονότα στη ζωή μιας γυναίκας. Αν και πολλοί το βιώνουν ως στιγμή χαράς και γιορτής, για πολλούς άλλους είναι πηγή ανησυχίας - μπορεί ακόμη και να είναι και  ανάμεικτα τα συναισθήματα. Για άλλους, κρύβει έναν πραγματικό «παράλογο φόβο», όχι μόνο του τοκετού, αλλά και του ίδιου του γεγονότος της εγκυμοσύνης.

Στην πραγματικότητα, η τοκοφοβία είναι μια διαταραχή άγχους και επηρεάζει αρνητικά τον πάσχοντα. Συμπτώματα όπως διαταραχές του ύπνου, κρίσεις πανικού, συμπεριφορές αποφυγής, άγχος και κατάθλιψη είναι τα πιο συνηθισμένα σε αυτή τη διαταραχή. Ο φόβος του τοκετού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις πέρα ​​από τον ίδιο τον τοκετό. Έτσι, όταν ζητάτε μια επιλεκτική καισαρική τομή, αυξάνεται επίσης η πιθανότητα η παράδοση να γίνει τραυματικό στοιχείο, καθώς και η πιθανότητα να υπάρχουν προβλήματα σύνδεσης μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Όσον αφορά την τοκοφοβία, υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις. Μία από αυτές είναι η μαρτυρία που μεταδίδεται: η αφήγηση των εμπειριών του τοκετού που υπέφεραν πολύ. Η προηγούμενη ύπαρξη διαταραχών όπως το άγχος ή η κατάθλιψη έχουν επίσης συνδεθεί ως πιθανές αιτίες. Σε γενικές γραμμές, σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει φόβος για ανεπαρκή διαχείριση του πόνου, απώλεια ελέγχου, έλλειψη εμπιστοσύνης στο ιατρικό προσωπικό ή επιδείνωση του φόβου για τη ζωή κάποιου ή του μωρού. Εν ολίγοις, είναι μια διαταραχή που σχετίζεται με την αβεβαιότητα που συνήθως επιδεινώνεται από την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης.

Τα δεδομένα δείχνουν πως το 80% των γυναικών βιώνουν κάποιο βαθμό άγχους και ανησυχίας για τον τοκετό. Είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν είναι μια στάση που πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διαταραχή. Σε περίπτωση παράλογων φόβων που σχετίζονται με την τοκοφοβία, συνιστάται να τοποθετήσετε τον εαυτό σας στα χέρια των επαγγελματιών για να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα συμπτώματα και να διευκολύνετε μια υγιή και θετική εμπειρία εγκυμοσύνης και τοκετού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα έρευνα για τους κινδύνους του πρόωρου τοκετού

Πρόωρος τοκετός: Ημέρα ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους η 17η Νοεμβρίου

Πότε συνίσταται να αποφεύγει μια έγκυος τα ταξίδια;

Πως συνδέεται η περινεοτομή με τη χαλάρωση του κόλπου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ποιότητα της μνήμης των μαρτύρων

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης.Το περιεχόμενό του, οι αναμνήσεις, απέχουν πολύ από το να είναι μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε διαφορετικά κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, στην ιατροδικαστική ψυχολογία, οι μάρτυρες καλούνται να μην πουν τα γεγονότα σε κανέναν, σε μια προσπάθεια να μην μολύνουν τις μνήμες. Είναι αστείο πώς λειτουργεί το μυαλό μας, και ιδίως η μνήμη των μαρτύρων.

Γιατί μένουμε αμέτοχοι σε μία κατάσταση

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι . Γιατί αποφασίζουμε να μην βοηθήσουμε όταν ξέρουμε ότι ο άλλος περνάει άσχημα; Γιατί μερικές φορές αποφασίζουμε να απέχουμε; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι συμπεριφορές βοήθειας είναι ενστικτώδεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην βοηθήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος

Συναισθήματα και ψυχολογία: Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος. Ο πρωτοπόρος στην πειραματική ψυχολογία και ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που εξήγησε ότι τα ζώα νιώθουν επίσης συναισθήματα που εμφανίζονται και στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό.

Πώς να αισθανθείς λίγο καλύτερα όταν νιώθεις θλίψη

Είμαι στενοχωρημένη: Εδώ μερικοί τρόποι να αισθανθείς ομορφότερα. Η κατάθλιψη είναι πιο περίπλοκη απ' ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να είσαι λυπημένος και σίγουρα δεν έχει να κάνει με το να είσαι τεμπέλης. Αλλά αυτές είναι κοινές παρανοήσεις που μερικές φορές εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν θεραπεία και να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να αισθανθούν καλύτερα.

Κι όμως τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχολογία μας

Ψυχολογία διάθεση: Τα χρώματα ως γνωστόν είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Συνήθως επιλέγουμε να φορέσουμε αποχρώσεις αναλόγως με το πως αισθανόμαστε την δεδομένη στιγμή, ή φτιάχνουμε μια εικόνα για τον άλλο επηρεασμένοι από τις χρωματικές επιλογές που έχει κάνει. Όμως η επιρροή των χρωμάτων δεν σταματά εκεί, αφού έχουν την δύναμη να προκαλέσουν διαθέσεις, να αντιστρέψουν συμπεριφορές και να αλλάξουν συνήθειες.

Σε τι βοηθά η ψυχανάλυση μέσω της ζωγραφικής

Εναλλακτική Ψυχοθεραπεία: Ζωγραφική ως θεραπεία. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών έναντι των κλασικών ψυχοθεραπειών. Επιπλέον, αυτές οι θεραπείες, όπως η θεραπευτική ζωγραφική, όχι μόνο βοηθούν να εκφραστούν, αλλά και να βελτιώσουν συναισθηματικά και νοητικά τον ασθενή.

Ο χαρακτήρας ενός ατομιστική

Ατομικισμός: Από τι αποτελείται; Τι είναι ο ατομικισμός; Μπορείτε να είστε ατομικιστές και να σκέφτεστε τους άλλους ταυτόχρονα; Ο ατομικισμός ορίζεται ως «τάση να σκέφτονται και να ενεργούν ανεξάρτητα από τους άλλους, χωρίς να υπόκεινται σε γενικούς κανόνες».

Έρχεται αυστηροποίηση των ποινών για τη σεξουαλική κακοποίηση

Επίσης, υπό εξέταση βρίσκεται ο τρόπος δίωξης των εγκλημάτων αυτών, δεδομένου ότι κάποια από αυτά για να διωχθούν απαιτείται έγκληση από τα θύματα, κάτι, που σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαίνει λόγω του φόβου που βιώνουν.