Ψυχική Υγεία

Σύνδρομο Supermom: Γιατί οι μητέρες πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν τα πάντα μόνες τους;

Σύνδρομο Supermom: Γιατί οι μητέρες πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν τα πάντα μόνες τους;

Σύνδρομο Supermom: Υψηλά επίπεδα στρες προκαλούνται από το σύνδρομο Supermom, το οποίο είναι η κύρια αιτία πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Οι μητέρες προσπαθούν διαρκώς να ισορροπήσουν στην καθημερινότητά τους, καταλήγοντας μερικές φορές να αισθάνονται υπερβολικές και γεμάτες ανησυχία. Υπάρχει ένας όρος για αυτή την ψυχολογική πάθηση που είναι γνωστή ως “Σύνδρομο Supermom”, που προκαλεί τόσο σωματική όσο και ψυχική αγωνία. Επηρεάζει σχεδόν όλες τις εργαζόμενες μητέρες σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, η εξάντληση του εαυτού σας ενώ προσπαθείτε να γίνετε σπουδαία μητέρα προκαλεί άγχος και εξαντλεί τη ζωτικότητά σας.

Οι γυναίκες προσπαθούν να τα κάνουν όλα, καθώς η σημερινή κουλτούρα γίνεται όλο και πιο απαιτητική. Οι γυναίκες του σήμερα είναι πιο αυτόνομες, αλλά εξακολουθούν να έχουν μεγάλη πίεση για να ανταποκριθούν στα κοινωνικά πρότυπα. Δέχονται πίεση να ισορροπήσουν ένα επάγγελμα, να είναι ο ιδανικός γονιός και να είναι αφοσιωμένες σύζυγοι, όλα αυτά αφήνοντας στην άκρη τις προσωπικές τους ανάγκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Supermom;

Υψηλά επίπεδα στρες προκαλούνται από το σύνδρομο Supermom, το οποίο είναι η κύρια αιτία πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του στρες, που περιλαμβάνουν ερεθισμό, προβλήματα μνήμης, εναλλαγές διάθεσης και συναισθηματικές εκρήξεις, αναποφασιστικότητα και απελπισία, βιώνονται συχνά από τις γυναίκες.

Αύξηση βάρους, πόνος στο στομάχι, τεντωμένοι μύες, δερματικά εξανθήματα, δύσπνοια, άγχος και μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι μερικά από τα φυσικά σημάδια. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο της Supermom χωρίς ιατρική διάγνωση ή φάρμακο, απλώς αλλάζοντας τον τρόπο ζωής σας.

Οι γυναίκες που βιώνουν αυτή την κατάσταση δεν αφήνουν καθόλου χρόνο για τις δικές τους προσωπικές ανάγκες. Συχνά αισθάνονται συνεχώς συγκλονισμένοι από όλα όσα χρειάζονται για να κάνουν, δυσκολεύονται να πουν «όχι» και βάζουν τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές τους. Αυτό τους αφήνει λίγο χρόνο ή ενέργεια για τον εαυτό τους και τους προκαλεί πολύ άγχος.

Τρόποι για να μειώσετε το άγχος στις μητέρες και να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο της Supermom

  • Να είστε ενήμεροι για τα επίπεδα άγχους σας: Διαφορετικοί άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στο άγχος. Όταν βρίσκεστε υπό πίεση, σε τι διαφέρουν οι σκέψεις ή οι πράξεις σας από εκείνες άλλων εποχών; Προσδιορίστε τις πηγές του άγχους σας. Ποια περιστατικά ή περιστάσεις πυροδοτούν τεταμένα συναισθήματα; Έχουν κάποια σχέση με τα παιδιά σας, την υγεία της οικογένειάς σας, τα οικονομικά σας, τη δουλειά σας, τις σχέσεις σας ή κάτι άλλο; Η επίγνωση των επιπέδων άγχους σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας.
  • Θέστε προτεραιότητες: Αναγνωρίστε τη στρατηγική σας για τη διαχείριση του άγχους. Προσδιορίστε τυχόν μη υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης που μπορεί να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε το άγχος της γονεϊκότητας. Είναι αυτή μια κοινή πρακτική ή είναι αποκλειστική για ορισμένες περιπτώσεις ή περιστάσεις; Τα βιαστικά και επιβαρυμένα συναισθήματά σας επηρεάζουν τις αποφάσεις που παίρνετε, όπως το να σταματήσετε για γρήγορο φαγητό όταν κάνετε δουλειές ή παίρνετε τα παιδιά σας; Βάλτε τα πράγματα στη θέση τους και αφιερώστε χρόνο για αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία.
  • Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής: Επιπλέον, το άγχος μπορεί να μειωθεί κάνοντας προσαρμογές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένου του επαρκούς ύπνου, της σωστής διατροφής και της τακτικής άσκησης.

Είναι φυσικό να ζητάτε τη βοήθεια του συζύγου ή των παιδιών σας. Το φορτίο θα σηκωθεί από τους ώμους σας προσωρινά και θα έχετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας αν τους αφήσετε να σας βοηθήσουν στο σπίτι. Το να ζητάς βοήθεια δεν σημαίνει αποτυχία. “Η ψυχή της οικογένειάς σας είστε εσείς. Η οικογένειά σας έχει ήδη μεγάλη εκτίμηση για εσάς, επομένως δεν χρειάζεται να είστε άψογες. Το μόνο που χρειάζεται να είσε είναι μαμά”!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία το 2023;

10 Τρόποι να φροντίζετε τον εαυτό σας καθημερινά

Οι δομημένες σχολικές μέρες κρατούν τα παιδιά υγιή

Πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ψυχική σας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα έρευνα για το πότε οι άνθρωποι θέλουν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Επίσης, δεδομένου ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η φυσική εγγύτητα αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία κοινών αναμνήσεων, πώς μπορούν οι σύντροφοι που ζουν σε διαφορετικά μέρη να καλλιεργήσουν, επίσης, κοινές αναμνήσεις; Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το πρίσμα του τρόπου με τον οποίο η COVID-19 επέτρεψε σε περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται και να σπουδάζουν εξ αποστάσεως.

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση χρειάζεται περισσότερη ψυχική υποστήριξη

Υπογονιμότητα: Η υπογονιμότητα, η οποία επηρεάζει περίπου ένα στα επτά ζευγάρια, προκαλεί καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τις σχέσεις, τα οικονομικά και την καριέρα.

Πότε το πολύ φαγητό γίνεται υπερβολικά πολύ;

Υπερφαγία διαταραχή:  Τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας μπορεί να αισθάνονται αμήχανα για την υπερκατανάλωση τροφής, αλλά έχουν μια έντονη, καταναγκαστική επιθυμία να συνεχίσουν να τρώνε.

Ο Καρκίνος και η Ψυχική σας Υγεία - Συμβουλές από έναν ειδικό στην ογκολογία και την ψυχιατρική

Το στίγμα είναι πολύ πραγματικό, αλλά θα πρέπει να κανονικοποιήσουμε ότι αυτό είναι κάτι που κάνουν πολλοί άνθρωποι και στη συνέχεια να το πρεσβεύουμε για τον εαυτό μας. Δεν θα αποθάρρυνα κανέναν να αναζητήσει φροντίδα ψυχικής υγείας όπου μπορεί.