ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πρόγραμμα: Οι δομημένες σχολικές μέρες κρατούν τα παιδιά υγιή

Πρόγραμμα: Οι δομημένες σχολικές μέρες κρατούν τα παιδιά υγιή

Πρόγραμμα: Στις διακοπές, τα παιδιά έχουν λιγότερη σωματική δραστηριότητα, περισσότερο χρόνο οθόνης και τρώνε περισσότερο πρόχειρο φαγητό και λιγότερα φρούτα.

Κάθε γονιός γνωρίζει ότι τα παιδιά περνούν τον χρόνο τους διαφορετικά όταν είναι σε διακοπές. Κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, τα παιδιά σηκώνονται γύρω στις 7 το πρωί, φορούν τα ρούχα τους, κατευθύνονται προς το σχολείο, τρώνε φαγητό από το μεσημεριανό κουτί ή τις καντίνες τους, παίζουν στο διάλειμμα και το μεσημεριανό γεύμα, κάνουν μαθήματα φυσικής αγωγής, κάθονται και βαριούνται ή ενθουσιάζονται στην τάξη και μετά πηγαίνουν σπίτι. Η μέρα τους είναι πολύ δομημένη.

Ωστόσο, στις σχολικές διακοπές, όλα αυτά βγαίνουν από το παράθυρο. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι στις καλοκαιρινές διακοπές, τα παιδιά έχουν λιγότερη σωματική δραστηριότητα, περισσότερο χρόνο οθόνης και τρώνε περισσότερο πρόχειρο φαγητό και λιγότερα φρούτα από ό,τι κατά τη διάρκεια του χρόνου. Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι οικογένειες για να αντιμετωπίσουν αυτό;

Μια μελέτη καταδεικνύει τις αλλαγές στην καθημερινότητα των παιδιών

Ζητήθηκε από 358 παιδιά ηλικίας εννέα έως 11 ετών από 24 δημοτικά σχολεία σε όλη την Αδελαΐδα να φορούν μια μπάντα δραστηριοτήτων για τέσσερις εβδομάδες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Παράλληλα, ζητήθηκε από τα παιδιά να πουν για τις δραστηριότητες που έκαναν και τι έφαγαν. Από τα δεδομένα της ζώνης δραστηριοτήτων, διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, τα παιδιά κάθονται για επιπλέον 27 λεπτά και ξοδεύουν 12 λεπτά λιγότερα κάνοντας σωματική δραστηριότητα.

Ρωτώντας τα παιδιά για τις δραστηριότητες που έκαναν, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά έχουν 73 λεπτά περισσότερο χρόνο οθόνης κάθε μέρα, περνούν επιπλέον 22 λεπτά σε αυτοκίνητα, λεωφορεία και τρένα και 23 επιπλέον λεπτά για φαγητό ή περιποίηση. Ξοδεύουν επίσης επιπλέον 16 λεπτά απλά χαλαρώνοντας. Αυτά τα ευρήματα σημαίνουν ότι η συνολική ενεργειακή τους δαπάνη είναι περίπου 13% χαμηλότερη. Διαπιστώσαμε επίσης ότι η ποιότητα της διατροφής των παιδιών είναι χαμηλότερη—περισσότερο πρόχειρο φαγητό και περίπου μισή μερίδα λιγότερα φρούτα κάθε μέρα από ό,τι στο σχολείο.

Γιατί η μελέτη αυτή έχει σημασία;

Η περισσότερη σωματική δραστηριότητα και ο λιγότερος χρόνος οθόνης συνδέονται με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης, καλύτερους σχολικούς βαθμούς και χαμηλότερο κίνδυνο υπέρβαρου. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, προβλήματα ύπνου και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τα παιδιά δεν παίρνουν πολύ βάρος, αλλά στις καλοκαιρινές διακοπές. Βρέθηκε κατά μέσο όρο, το βάρος όλων των συμμετεχόντων παιδιών αυξήθηκε έξι φορές πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών από ό,τι κατά τη διάρκεια της περιόδου. Στην πραγματικότητα, αν τα παιδιά ζούσαν κάθε μέρα όπως όταν κάνουν καλοκαιρινές διακοπές, θα έβαζαν επιπλέον 6 κιλά το χρόνο. Τα παιδιά χάνουν επίσης τη φυσική τους κατάσταση και η ψυχική τους υγεία και ευεξία υποφέρουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τα οφέλη της παραμονής των παιδιών στο σχολείο, κατά τη διάρκεια των διακοπών;

Κάποιοι έχουν ζητήσει μικρότερες σχολικές διακοπές. Αλλά οι καλοκαιρινές διακοπές στην Αυστραλία είναι αρκετά σύντομες για τα παγκόσμια πρότυπα. Οι γονείς στην Αυστραλία μπορεί να καλωσορίσουν τις τέσσερις εβδομάδες που απολάμβαναν οι μαθητές της Σιγκαπούρης και τα παιδιά τις 14 εβδομάδες που υπέμειναν οι γονείς στην Αίγυπτο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, πολλά παιδιά πηγαίνουν σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις τις καλοκαιρινές διακοπές.

Αυτές μπορεί να είναι ολονύχτια κατασκήνωση, όπου τα παιδιά διανυκτερεύουν ή ημερήσιες κατασκηνώσεις όπου τα παιδιά πηγαίνουν σπίτι στο τέλος κάθε μέρας. Έρευνα έχει δείξει όπου τα παιδιά πηγαίνουν σε καλοκαιρινή κατασκήνωση καθημερινά για έξι εβδομάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα παιδιά είναι πιο δραστήρια, λιγότερο ακίνητα και τρώνε πιο υγιεινές δίαιτες τις ημέρες που πηγαίνουν στην κατασκήνωση, σε σύγκριση με τις ημέρες που μένουν σπίτι.

Οι οικογένειες μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να βγάλουν τα παιδιά τους σε εξωτερικούς χώρους. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι πιθανό να είναι πιο δραστήρια όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Οι οικογένειες μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να κάνουν τα παιδιά τους να κάνουν κάτι σωματικά ενεργό προτού τους επιτρέψουν τον χρόνο μπροστά στην οθόνη—αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη και να κάνουν δουλειές όπως το σφουγγάρισμα του δαπέδου.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνητής της Urgo δείχνει πληγή που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τεχνητό δέρμα.

Τι σημαίνει η Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας;

Οι γιατροί στο ΗΒ ζητούν όρια ζάχαρης και αλατιού στις παιδικές τροφές

“Ο Μπαλωματούλης”: Το πρώτο παραμύθι για παιδιά με Νευροϊνωμάτωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί το χαμομήλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα;

Χαμομήλι: Το χαμομήλι είναι ένα ευέλικτο βότανο με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από την προώθηση της χαλάρωσης και του καλύτερου ύπνου έως την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος, τη φροντίδα του δέρματος και πολλά άλλα.

Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του αίματος

Βαριατρική χειρουργική: Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου, με τις γυναίκες που είναι παχύσαρκες να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με τους άνδρες.

Πώς μπορείτε να φροντίσετε την σεξουαλική σας υγεία;

Σεξουαλική υγιεινή: Η προτεραιότητα της σεξουαλικής σας υγείας μέσω υπεύθυνων και τεκμηριωμένων επιλογών όχι μόνο σας προστατεύει από πιθανούς κινδύνους, αλλά βελτιώνει επίσης τη συνολική ποιότητα ζωής και τις σχέσεις σας.