Αυτοφροντίδα

Γονείς: 11 Tips που κάθε γονιός πρέπει να έχει υπόψη του!

Γονείς: 11 Tips που κάθε γονιός πρέπει να έχει υπόψη του!

Γονείς: Ως γονείς, προσπαθούμε να αναθρέψουμε, να προστατεύουμε και να καθοδηγούμε τα παιδιά μας σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Ως γονείς, προσπαθούμε να αναθρέψουμε, να προστατεύουμε και να καθοδηγούμε τα παιδιά μας σε κάθε στάδιο της ζωής τους. Ωστόσο, δεν είναι πάντα μια ομαλή και εύκολη διαδρομή. Καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, υπάρχουν στιγμές που τα παιδιά μας εμφανίζουν ανεπιθύμητη ή ανεξήγητη συμπεριφορά—και δεν ξέρουμε πάντα πώς να τα βοηθήσουμε όταν δυσκολεύονται. Αν και αυτοί οι γονεϊκοί πόνοι μπορεί να είναι απογοητευτικοί, υπάρχουν θετικές συμβουλές για το πώς να παραμείνετε ήρεμοι και να ενθαρρύνετε μια πιο αποδεκτή συμπεριφορά.

Πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε στα παιδιά;

Η θετική ανατροφή των παιδιών επικεντρώνεται στο να διδάξει στα παιδιά ποιος τύπος συμπεριφοράς είναι αποδεκτός. Αυτές οι τεχνικές βοηθούν να αποκτήσουμε την επιθυμητή συμπεριφορά που θέλουμε και επιτρέπουν στα παιδιά να γίνουν ψυχικά πιο υγιή και καλύτερα προσαρμοσμένα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Quarterly of Community Health Education, τα στυλ γονέων επηρεάζουν αν οι έφηβοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή όχι και όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι επιρρεπείς στο να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις. Η μελέτη τους, η οποία περιελάμβανε περισσότερους από 500 μαθητές, διαπίστωσε ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ των τρόπων γονικής μέριμνας και της αυτοεκτίμησης των εφήβων.

Χρησιμοποιώντας την 20ετή εμπειρία μου στην εργασία με οικογένειες, ακολουθούν οι 11 συμβουλές μου για το πώς μπορείτε να υιοθετήσετε υποστηρικτικές και αποτελεσματικές θετικές πρακτικές γονικής μέριμνας:

 1. Δώστε στο παιδί σας πολλή σωματική φροντίδα

Φαίνεται απλό, αλλά στα παιδιά αρέσουν οι αγκαλιές, οι αγκαλιές και τα χέρια. Δείξτε τους τη στοργή που επιθυμούν. Αν δεν είναι υπερβολικά στοργικοί, δεν πειράζει. Μάθετε πώς αρέσει στο παιδί σας να το γαλουχούν και να το παρηγορούν.

 1. Προσφέρετε μια ποικιλία δραστηριοτήτων για να κάνουν.

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να συμπεριφέρονται άσχημα όταν βαριούνται, γι’ αυτό παρέχετε στο παιδί σας πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως διάβασμα, παιχνίδια, παζλ, επιστημονικά έργα, περιπάτους στη φύση, σκηνές με κουβέρτες κ.λπ.

 1. Θέστε σαφή όρια στη συμπεριφορά του παιδιού σας.

Καθίστε και κάντε μια οικογενειακή συζήτηση για τους οικογενειακούς κανόνες στο σπίτι σας. Ενημερώστε το παιδί σας ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν παραβιάσει τους κανόνες. Οι κανόνες πρέπει να είναι λίγοι, δίκαιοι, εύκολοι στην εφαρμογή, εκτελεστοί και θετικά διατυπωμένοι (π.χ., να μείνετε κοντά στον μπαμπά στο κατάστημα, να χρησιμοποιείτε ευχάριστη φωνή, να πλένετε τα χέρια σας πριν από τα γεύματα.)

 1. Μην τροφοδοτείτε τις συναισθηματικές τους εκρήξεις.

Εάν το παιδί σας συμπεριφέρεται άσχημα, μείνετε ήρεμο και δώστε του σαφείς οδηγίες να σταματήσει να συμπεριφέρεται άσχημα και πείτε του τι θα θέλατε να κάνει. (π.χ. “Σταμάτα να πετάς. Παίξτε με το φορτηγό στο έδαφος.”) Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένους επαίνους με το παιδί σας εάν σταματήσει. (π.χ. “Σας ευχαριστώ που παίξατε με το φορτηγό στο έδαφος.”)

 1. Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.

Όλα τα παιδιά συμπεριφέρονται άσχημα κατά καιρούς και είναι αναπόφευκτο να έχετε κάποιες προκλήσεις πειθαρχίας. Το να προσπαθείς να είσαι ο τέλειος γονιός – και να περιμένεις το παιδί με τέλεια συμπεριφορά – μπορεί να σε προκαλέσει απογοήτευση και απογοήτευση.

 1. Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Είναι δύσκολο να είσαι ήρεμος, χαλαρός γονιός αν είσαι αγχωμένος, αγχωμένος ή πεσμένος. Προσπαθήστε να βρίσκετε χρόνο κάθε μέρα —ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα— για να αφήσετε τον εαυτό σας να χαλαρώσει ή να κάνετε κάτι που σας αρέσει. Ξέρω ότι ως γονείς είναι δύσκολο να το κάνετε, αλλά δώστε στον εαυτό σας την άδεια να αφιερώσει χρόνο για τον εαυτό σας. Κάνει τη διαφορά.

 1. Μην ξεχνάτε να δίνετε στο παιδί σας θετική προσοχή.

Τα παιδιά σας χρειάζονται θετική προσοχή. Εάν δεν λάβουν θετική προσοχή από την οικογένεια, μπορεί να επιλέξουν να αναζητήσουν αρνητική προσοχή. Αυτό συμβαίνει επειδή η αρνητική προσοχή εξακολουθεί να είναι προσοχή και οποιαδήποτε προσοχή είναι καλύτερη από το να την αγνοούν. Θυμηθείτε να επικοινωνείτε με το παιδί σας. Η αγάπη και η φροντίδα είναι οι μεγαλύτεροι θεραπευτές.

 1. Καθοδηγήστε το παιδί σας στα λάθη και τις αδυναμίες του.

Η τιμωρία ενός παιδιού δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η χρήση επαίνων και ανταμοιβών. Αντί να εστιάσετε στις αδυναμίες, βρείτε τρόπους να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές του. Όταν ενθαρρύνονται, τα παιδιά θα αποκτήσουν ταλέντα για να αντισταθμίσουν τυχόν ελλείψεις.

 1. Αποφύγετε τις αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις στη συμπεριφορά του παιδιού σας.

Εάν το παιδί σας έχει προβλήματα με τον έλεγχο, οι αρνητικές απαντήσεις – όπως ο θυμός, ο σαρκασμός και η γελοιοποίηση – θα το κάνουν μόνο χειρότερα. Χρησιμοποιήστε σύντομες και ήπιες φράσεις/ακρωνύμια για να υπενθυμίσετε στο παιδί σας να εστιάσει, όπως «L P.A.» για «ας δώσουμε προσοχή».

 1. Γονέας με παράδειγμα.

Σκεφτείτε τα παιδιά σας σαν μια μηχανή αντιγραφής που θα μιμείται ό,τι κάνετε. Εάν κάνετε κακές επιλογές συμπεριφοράς, τους δίνετε την άδεια να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο. Ελέγξτε με τον εαυτό σας και μην το χάσετε μπροστά στα παιδιά.

 1. Μην εγκαταλείπετε ποτέ το παιδί σας!

Όλα τα προβλήματα του παιδιού σας μπορούν να αντιμετωπιστούν με χιούμορ, καλή θέληση και επιμονή. Με την κατάλληλη γονική υποστήριξη, ακόμη και οι πιο ενοχλητικοί έφηβοι μπορούν να γίνουν καταπληκτικοί άνθρωποι. Η υιοθέτηση αυτών των συμβουλών για την οικογένειά σας μπορεί να χρειαστεί λίγη προσαρμογή, αλλά μείνετε σε αυτήν και θα δείτε και θα λατρέψετε τα αποτελέσματα. Όταν χρησιμοποιούμε τη συμπόνια και την καλοσύνη στις πρακτικές ανατροφής των παιδιών, θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα και όλη η οικογένεια θα είναι πιο ευτυχισμένη και υγιής.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί μερικά παιδιά παίρνουν μεγαλύτερο ρίσκο από άλλα;

Η μελατονίνη θα πρέπει να αποφεύγεται στα παιδιά, εκτός αν την κατευθύνει επαγγελματίας υγείας, λέει η ακαδημία ύπνου

Οι παιδίατροι προσφέρουν τις πιο πρόσφατες συμβουλές για τον έλεγχο των ψειρών στα παιδιά

Πώς θα περάσετε το χρόνο σας ευχάριστα με την οικογένειά σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορείτε να προστατέψετε την ιδιωτικότητά σας;

Απόρρητο: Εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν πιο ασφαλή και ιδιωτικό χώρο για χαλάρωση, διασφαλίζοντας ότι μπορείτε να χαλαρώσετε χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τα προσωπικά σας στοιχεία ή την ψηφιακή σας ασφάλεια.

Κάνει καλό το χειμερινό μπάνιο;

Κολύμβηση: Η έκθεση στο κρύο νερό πιστεύεται ότι έχει πιθανά οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα, την κυκλοφορία και τη διάθεση.

Τρόποι για να διατηρήσετε την κουζίνα σας καθαρή χωρίς μικρόβια

Κουζίνα καθαριότητα: Η κουζίνα σε κάθε νοικοκυριό είναι συνήθως το μέρος του σπιτιού που χρειάζεται πιο εντεταμένη καθαριότητα. Η σημασία της υγιεινής διατροφής επίσης δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, ειδικά σε μια εποχή που οι γαστρονομικές μας προσπάθειες τείνουν να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Πώς να κοιμηθείτε καλά και να απαλλαγείτε από την παράνοια;

Νυχτερινός ύπνος: Η παράνοια, που χαρακτηρίζεται από αδικαιολόγητα συναισθήματα συνεχούς απειλής, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική, κοινωνική και σωματική ευεξία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άγχος, δυσπιστία, αίσθηση θυματοποίησης και απομόνωση.