Ψυχική Υγεία

Ψυχική βελτίωση: Πώς να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία το 2023;

Ψυχική βελτίωση: Πώς να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία το 2023;

Ψυχική υγεία: Τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της εξουθένωσης μπορεί να είναι δύσκολο να τα διακρίνετε.

Αυτή η χρονιά μπορεί να μην ήταν το έτος της απόλυτης ηρεμίας που ελπίζατε μετά από μια πανδημία που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα σε μικρότερο βαθμό. Ξέσπασε πόλεμος στην Ευρώπη, υπήρξαν πολλές φυσικές καταστροφές και ανησυχητικές ελλείψεις και περισσότερα είδη ιών δημιούργησαν φόβους. Παρόλα αυτά το 2022 ήταν μια χρονιά μάθησης και ανακάλυψης για τον εαυτό μας, γεμάτη με ουσιαστικές οδηγίες που θα μας οδηγήσουν σε ένα πιο ευχάριστο 2023. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να προσέξουμε για να νιώσουμε πιο ήρεμοι ψυχικά.

Δώστε προσοχή στα σωματικά σημάδια της εξουθένωσης.

Από αϋπνία και κόπωση μέχρι πονοκεφάλους, στομαχόπονους και αλλαγές στην όρεξη, υπάρχουν πολλοί τρόποι που το σώμα σας μπορεί να σας λέει ότι έχετε καεί. Ενώ αυτό το είδος «καψίματος» μπορεί να μην είναι μια επίσημη ιατρική διάγνωση, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσετε τα συμπτώματά του. Η αντιμετώπιση της εξουθένωσης μπορεί να απαιτεί περισσότερα από αφρόλουτρα και φλιτζάνια τσάι. Επομένως σκεφτείτε να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να καταλάβετε τη ρίζα του προβλήματος.

 

Κατανοήστε πώς διαφέρει η επαγγελματική εξουθένωση από την κατάθλιψη.

Και τα δύο μπορεί να σας κάνουν να κοιμάστε πολύ ή πολύ λίγο ή να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. Αλλά η κατάθλιψη είναι μια διαγνώσιμη ιατρική κατάσταση, ενώ η επαγγελματική εξουθένωση δεν είναι. Με την εξάντληση, μπορεί να αισθάνεστε συγκλονισμένοι από σκληρά καθήκοντα στη δουλειά, οδηγώντας σε συναισθήματα κυνισμού, εξάντλησης και δυσαρέσκειας για τη δουλειά σας, που μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ενέργειας για όλα τα υπόλοιπα. Με την κατάθλιψη, από την άλλη πλευρά, μπορεί να μην βρείτε καθόλου ευχάριστα τα πράγματα με τα οποία ασχολείστε στην  επαγγελματική σας ζωή. Ή μπορεί να απομονωθείτε ή να παραμελήσετε την υγιεινή και τη σωματική σας υγεία. Η κατανόηση της διαφοράς είναι το πρώτο βήμα για την εύρεση ανακούφισης.

Βρείτε χαρά στην άθληση.

Σκεφτείτε μια στιγμή που νιώσατε πιο χαρούμενοι και ελεύθεροι. Σε μια συναυλία χοροπηδούσατε με τα χέρια σηκωμένα; Όταν επευφημούσατε την αγαπημένη σας αθλητική ομάδα; Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι οι κινήσεις που κάνουμε ως απάντηση στο να νιώθουμε χαρούμενοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν συναισθήματα χαράς. Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να εμπνέουν την ευτυχία, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τις ικανότητές σας. Μπορείτε να κάνετε τις κινήσεις όσο μεγάλες ή μικρές ή όσο γρήγορες ή αργές θέλετε, καθιστοί ή ακόμα και όρθιοι, με μουσική ή χωρίς.

Σκεφτείτε μια ημέρα απόλυτης ψυχικής ισορροπίας για εσάς και δείτε πώς θα μπορέσετε να την επαναλάβετε αλλά και να την αξιοποιήσετε στο έπακρο. Το άγχος είναι αναπόφευκτο στη σύγχρονη ζωή, αλλά δεν χρειάζεται να σας απογοητεύσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς βοηθάει η αυτοφροντίδα στη διαχείριση χρόνου;

10 Μυστικά για να βελτιώσετε την ψυχική σας ευεξία

Πώς και γιατί να τερματίσετε μια φιλία;

3 βήματα για να διατηρήσετε την παραγωγικότητα σε υψηλά επίπεδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.

Μπορούν τα αναψυκτικά να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία;

Αναψυκτικά: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και καφεΐνης, τα τεχνητά πρόσθετα και η εξάρτηση από τα ανθρακούχα αναψυκτικά ως μηχανισμό αντιμετώπισης είναι πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.