Ψυχική Υγεία

Στρες Συμπτώματα: Γιατί το στρες είναι επικίνδυνο

Στρες Συμπτώματα: Γιατί το στρες είναι επικίνδυνο

Στρες Συμπτώματα: Το συσσωρευμένο στρες της καθημερινής ζωής μπορούν να βλάψουν την υγεία σας με μη αναστρέψιμους τρόπους, από την πρώιμη γήρανση έως τα καρδιακά προβλήματα, έως τη μακροχρόνια αναπηρία.

Το άγχος καθιστά δύσκολο τον έλεγχο των συναισθημάτων σας. Μια μελέτη του 2013 από νευροεπιστήμονες διαπίστωσε ότι ακόμη και ήπια επίπεδα στρες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά μας να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ακόμη και ήπιο άγχος, όπως αυτό που αντιμετωπίζεται στην καθημερινή ζωή, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα χρήσης γνωστικών τεχνικών που είναι γνωστό ότι ελέγχουν τον φόβο και το άγχος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Candace Raio, Ph.D., σε δελτίο τύπου.

Το άγχος μπορεί να προάγει τις ασθένειες. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε ορισμένες ασθένειες και το χρόνιο στρες μπορεί να δώσει σε αυτές τις συνθήκες το πράσινο φως. Το άγχος έχει συνδεθεί με ασθένειες που περιλαμβάνουν καρκίνο, πνευμονική νόσο, θανατηφόρα ατυχήματα, αυτοκτονία και κίρρωση του ήπατος. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε χρόνιο στρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ψυχική ασθένεια εάν έχουν γενετική προδιάθεση.

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ερωτική σας ζωή. Το σεξ είναι ένας ευχάριστος και αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση του στρες. Μια μελέτη του 1984 διαπίστωσε ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος ενός άνδρα, τα επίπεδα τεστοστερόνης και τη σεξουαλική επιθυμία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος – ειδικά το άγχος της απόδοσης – μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα. Τα υψηλά επίπεδα άγχους σε έγκυες γυναίκες μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στα παιδιά τους καθώς μεγαλώνουν, ειδικά ζητήματα συμπεριφοράς και ανάπτυξης.

Το άγχος μπορεί να καταστρέψει τα δόντια και τα ούλα σας. Μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται σε αγχωτικές καταστάσεις μέσω νευρικών τικ ή σφίγγοντας τα δόντια τους. Ενώ οι άνθρωποι σφίγγουν συχνά τα δόντια τους ασυνείδητα ή όταν κοιμούνται, το άγχος μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στη γνάθο σας και να φθείρει τα δόντια σας λεπτά. Μια πολυ-πανεπιστημιακή μελέτη το 2012 συνέδεσε επίσης το άγχος με την ασθένεια των ούλων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιέσεις του γάμου, της πατρότητας, της εργασίας ή της έλλειψης ρομαντικής ζωής ήταν παράγοντες της περιοδοντικής νόσου. Αλλά εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ήταν άνθρωποι που έγιναν πολύ συναισθηματικοί όταν αντιμετωπίζουν το άγχος που προκαλείται από τα οικονομικά τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κολύμβησης

Αντιμετωπίστε το στρες στη σχέση σας πριν να εγκλωβιστείτε σε αυτήν

Οι πιο συχνοί μύθοι για τις κρίσεις πανικού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενοχικά συναισθήματα και πανδημία

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε. Η ενοχή είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Και όταν μείνει ανεξέλεγκτη, τα αισθήματα ενοχής μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες όχι και τόσο υγιείς ενέργειες. Εάν αισθάνεστε ένοχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, δεν είστε μόνοι. Υπάρχει κάτι για μια διεθνή κρίση που φαίνεται να οδηγεί σε πολλές ενοχές.

Πώς επηρεάζει την ψυχική σου κατάσταση η ακαταστασία

Ακαταστασία: Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Πιάτα στο νεροχύτη, στοίβες από βρώμικα ρούχα στοιβαγμένα ψηλά, κουβέρτες και μαξιλάρια σε όλο το πάτωμα, ντουλάπια από αταξία, πάρα πολλά σκουπίδια στο γκαράζ, και ένας ανυπέρβλητος αριθμός αχρησιμοποίητων αντικειμένων που αποθηκεύονται σε όλο το σπίτι...κάνει αυτό τον ήχο οικείο;

Η ποιότητα της μνήμης των μαρτύρων

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης.Το περιεχόμενό του, οι αναμνήσεις, απέχουν πολύ από το να είναι μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε διαφορετικά κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, στην ιατροδικαστική ψυχολογία, οι μάρτυρες καλούνται να μην πουν τα γεγονότα σε κανέναν, σε μια προσπάθεια να μην μολύνουν τις μνήμες. Είναι αστείο πώς λειτουργεί το μυαλό μας, και ιδίως η μνήμη των μαρτύρων.

Γιατί μένουμε αμέτοχοι σε μία κατάσταση

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι . Γιατί αποφασίζουμε να μην βοηθήσουμε όταν ξέρουμε ότι ο άλλος περνάει άσχημα; Γιατί μερικές φορές αποφασίζουμε να απέχουμε; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι συμπεριφορές βοήθειας είναι ενστικτώδεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην βοηθήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος

Συναισθήματα και ψυχολογία: Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος. Ο πρωτοπόρος στην πειραματική ψυχολογία και ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που εξήγησε ότι τα ζώα νιώθουν επίσης συναισθήματα που εμφανίζονται και στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό.

Πώς να αισθανθείς λίγο καλύτερα όταν νιώθεις θλίψη

Είμαι στενοχωρημένη: Εδώ μερικοί τρόποι να αισθανθείς ομορφότερα. Η κατάθλιψη είναι πιο περίπλοκη απ' ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να είσαι λυπημένος και σίγουρα δεν έχει να κάνει με το να είσαι τεμπέλης. Αλλά αυτές είναι κοινές παρανοήσεις που μερικές φορές εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν θεραπεία και να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να αισθανθούν καλύτερα.

Κι όμως τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχολογία μας

Ψυχολογία διάθεση: Τα χρώματα ως γνωστόν είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Συνήθως επιλέγουμε να φορέσουμε αποχρώσεις αναλόγως με το πως αισθανόμαστε την δεδομένη στιγμή, ή φτιάχνουμε μια εικόνα για τον άλλο επηρεασμένοι από τις χρωματικές επιλογές που έχει κάνει. Όμως η επιρροή των χρωμάτων δεν σταματά εκεί, αφού έχουν την δύναμη να προκαλέσουν διαθέσεις, να αντιστρέψουν συμπεριφορές και να αλλάξουν συνήθειες.

Σε τι βοηθά η ψυχανάλυση μέσω της ζωγραφικής

Εναλλακτική Ψυχοθεραπεία: Ζωγραφική ως θεραπεία. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών έναντι των κλασικών ψυχοθεραπειών. Επιπλέον, αυτές οι θεραπείες, όπως η θεραπευτική ζωγραφική, όχι μόνο βοηθούν να εκφραστούν, αλλά και να βελτιώσουν συναισθηματικά και νοητικά τον ασθενή.