Ψυχική Υγεία

Ψυχική Υγεία και Αθλητική Οργάνωση

Ψυχική Υγεία και Αθλητική Οργάνωση

Σήμερα, αύριο και στις 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Άλσος Βεΐκου και το Πεδίο του Άρεως η 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία. 

Η 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού έργου EVENTS Project – το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS+/Sport – και έχει σαν στόχο τη σύνδεση των πεδίων του Αθλητισμού και της Σωματικής Άσκησης με την Ψυχική Υγεία, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών καθώς και για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος. Φορέας ανάληψης της σχετικής πρωτοβουλίας και συντονιστής του έργου είναι ο οργανισμός Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων – «ΕΔΡΑ» που δραστηριοποιείται στο πεδίο της Ψυχικής Υγείας από το 2001.

Στις εγκαταστάσεις του Άλσους Βεΐκου, με την υποστήριξη του Δήμου Γαλατσίου, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο διήμερο -Παρασκευή 21 & Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου-, ενώ την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους στο πάρκο του Πεδίον του Άρεως, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεων για τις 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου.

Στην 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία θα συμμετέχουν 14 χώρες και 35 φορείς, ενώ και οι τρεις μέρες είναι ανοιχτές για το γενικό κοινό, τόσο για άμεση συμμετοχή στις δραστηριότητες όσο και για παρακολούθηση των δρώμενων.

Στόχος της 1ης Ευρωπαϊκής Αθλητικής Διοργάνωσης για την Ψυχική Υγεία είναι η ευρωπαϊκή θεσμική σύζευξη των πεδίων του Αθλητισμού και της Ψυχικής Υγείας, για ένα κίνημα που θα προάγει έναν δραστήριο τρόπο ζωής, τον αθλητισμό για όλους, τον αθλητισμό για την ψυχή και την έμπρακτη εφαρμογή μιας ενεργητικής στάσης ζωής που την οφείλουμε ο καθένας στον εαυτό του και στους άλλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ενώ έχει λάβει και την Αρωγή & Στήριξη του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ προσφέρει στη Διοργάνωση την επιστημονική υποστήριξη της ενώ ο Ερυθρός Σταυρός με το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών θα καλύψει τη Διοργάνωση σε θέματα πρώτων βοηθειών.

Δήλωση συμμετοχής (δωρεάν) στις αθλητικές δραστηριότητες για το γενικό κοινό,

https://www.eventbrite.co.uk/e/1-1st-european-sport-physical-exercise-event-for-mental-health-tickets-47709635805

Όποιος επιθυμεί να προσφέρει τη βοήθειά του εθελοντικά μπορεί να ενημερωθεί και να συμπληρώσει τη σχετική αίτηση στο παρακάτω link

http://eventsproject.eu/index.php/el/3-days-events-in-athens/become-a-volunteer

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο σημαντικός ρόλος του συντρόφου στην επιλόχεια κατάθλιψη

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ψυχική υγεία και γιατί μας επηρεάζει καταλυτικά

Ευάλωτοι γονείς: Τι να κάνουν

Ευαλωτότητα: Πόσο ευάλωτοι είστε τελικά; Ειδικά ο ρόλος του γονιού που χρειάζεται θάρρος, απαιτεί την ευαλωτότητα. Οι γονείς λοιπόν, πρέπει να αποδεχτούν πως είναι ευάλωτοι, για να νιώσουν περισσότερο γεμάτοι και ολοκληρωμένοι. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι επιθυμούν να γίνουν γνωστοί, να κάνουν τη διαφορά και να αγαπηθούν. Ένας από τους τρόπους που μπορούν να […]

Πνίγεστε από το στρες; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Στρες και άγχος: Το στρες και το άγχος της καθημερινότητας κατακλύζει τον άνθρωπο και του δημιουργεί πολλά προβλήματα στη ψυχική του υγεία. 5 τόποι για να απαλλαχτείτε. Αν νιώθετε πως έχετε βγει εκτός ελέγχου, εξαιτίας του άγχους που σας διακατέχει, δοκιμάστε να βρείτε τη λύση. Αυτό θα γίνει αν ακολουθήσετε κάποιες από συνήθειες, οι οποίες […]

Οκτώ τρόποι χαλάρωσης και ευεξίας για να αγαπήσετε τον εαυτό σας

Τεχνικές χαλάρωσης: Η αυτό-αγάπη είναι μια πολύπλευρη έννοια. Πρόκειται για την σχέση που έχετε με τον εαυτό σας και όπως κάθε άλλη σχέση, απαιτεί φροντίδα, υπομονή και καλοσύνη. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα απλό «ευχαριστώ». Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε να λέμε «ευχαριστώ» στους άλλους ανθρώπους γύρω μας. Πόσο συχνά όμως ευχαριστούμε τον εαυτό μας; Το […]

3 πράγματα που δεν πρέπει να κάνουν οι γονείς

Γονείς και παιδιά: Οι γονείς δεν θα πρέπει να γίνονται υπερπροστατευτικοί, καθώς αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών τους. Ακολουθήστε τις συμβουλές και μην κάνετε κάποια πράγματα. Όταν κάποιος γίνεται γονιός είναι υπεύθυνος για τη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Αυτό τον κάνει υπερπροστατευτικό και επηρεάζει τη ψυχική υγεία του παιδιού του. Οι […]

Τι πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής κρίσης πανικού

Αν και είναι τρομακτικές και αποπροσανατολιστικές, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστούμε τις νυχτερινές κρίσεις πανικού. Σηκωθείτε και ξυπνήστε καλά. Το να μένετε στο κρεβάτι δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μπορεί το υποκειμενικό στρες να κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες στον καρκίνο του μαστού ;.Νέα έρευνα

Γράφει για το Healthweb.gr η κ. Κουμαντάκη Βασιλική , MSc, MBPsS Κλινική Ψυχολόγος / Υγείας. Το υποκειμενικό στρες κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες στον καρκίνο του μαστού . Πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα φάνηκαν σε έρευνα που διεξήχθη στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής της Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε δείγμα 207 γυναικών.

Οι ψυχικές ασθένειες εμφανίζουν ανοδική τάση 

Η 10 η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 1994 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας».Το 10-12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών με διαρκώς ανοδικές τάσεις πάσχει από ψυχικές ασθένειες και μόλις το μισό από αυτούς προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού.Το φετινό μήνυμα του Π.Ο.Υ. για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που γιορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου είναι: «Ψυχική Υγεία για Όλους: Μεγαλύτερη Επένδυση – Μεγαλύτερη Πρόσβαση». Ένα μήνυμα που υπογραμμίζει την ανάγκη για την εξασφάλιση, διεθνώς, μεγαλύτερων κονδυλίων για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.