Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία έφηβοι: Αλήθειες για τους εφήβους, τις σχέσεις και τα ραντεβού

Ψυχική υγεία έφηβοι: Αλήθειες για τους εφήβους, τις σχέσεις και τα ραντεβού

Ψυχική υγεία έφηβοι: Πόσο ωφέλιμα είναι τα ραντεβού στην εφηβική ηλικία; Πώς πρέπει να πράξετε σαν γονείς, ενθαρρύνοντας το παιδί σας να ανοιχτεί σε μια ευαίσθητη ηλικία;

Η προοπτική του να ξεκινήσει ένας έφηβος να βγαίνει ραντεβού είναι φυσικά ανησυχητική για κάθε γονέα. Σκεφτείτε όμως ότι οι σχέσεις και τα ραντεβού είναι ένα φυσιολογικό, υγιές και απαραίτητο μέρος της συναισθηματικής ανάπτυξης κάθε εφήβου. Η γενική ιδέα ενός ραντεβού μπορεί να είναι η ίδια. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο φτάνουν σε ραντεβού οι έφηβοι έχει αλλάξει αρκετά. Η τεράστια επιρροή των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και τα κινητά τηλέφωνα είναι δύο από τους πιο ισχυρούς λόγους που άλλαξαν τα ραντεβού των εφήβων. 

Αλήθειες για τη ζωή στην εφηβεία

  • Ο ρομαντισμός στους εφήβους είναι φυσιολογικός

Κάποιοι έφηβοι θα αρχίσουν να βγαίνουν νωρίτερα από άλλους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ρομαντικά ενδιαφέροντα είναι φυσιολογικά και υγιή κατά την εφηβεία. Οι περισσότεροι έφηβοι σήμερα είναι προσεκτικοί και ενδιαφέρονται για την προοπτική μιας ρομαντικής ζωής, ακόμα και αν ντρέπονται να το παραδεχτούν.

  • Τα εφηβικά ραντεβού είναι προάγγελος των ενήλικων ραντεβού

Η είσοδος των εφήβων στον κόσμο των γνωριμιών είναι συναρπαστική και την ίδια στιγμή τρομακτική. Βάζουν τον εαυτό τους να εκφράζουν ρομαντικό ενδιαφέρον για κάποιον άλλον, διακινδυνεύοντας την απόρριψη και μαθαίνοντας πώς να γίνουν σύντροφοι σε ραντεβού. Αρχίζουν να έρχονται σε σύγκρουση με την εξελισσόμενη σεξουαλικότητα, τον έλεγχο των παρορμήσεών τους και την έντονη επιθυμία τους να ξεπεράσουν τα όρια. Οι μη ρεαλιστικές ιδέες για ραντεβού με βάση αυτά που έχουν δει στο διαδίκτυο και στις ταινίες, θα καταρριφθούν και θα καταλάβουν τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή.

  • Οι έφηβοι χρειάζονται συζητήσεις «εμπιστοσύνης» με συνομηλίκους

Σαν γονείς πρέπει να μιλάτε με τους εφήβους σας για θέματα γνωριμιών όπως προσωπικές αξίες, προσδοκίες και πίεση ή bullying από συνομηλίκους του. Να είστε ανοιχτοί με τον έφηβό σας για τα πάντα, ακόμα και για τη σεξουαλική του δραστηριότητα. Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα είναι δύσκολα; Όταν ο έφηβός σας κόβει κάθε συζήτηση όταν έρχεται το θέμα στο σεξουαλικό. Εκεί έρχεται ο φίλος συνομήλικος και αρχίζουν τέτοιες συζητήσεις. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο παίζουν και πολύ σημαντικό ρόλο οι φίλοι.

  • Το απόρρητο είναι απαραίτητο

Οι έφηβοι όμως χρειάζονται και ενός είδους ανεξαρτησία και την ικανότητα να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Στόχος σας θα είναι να προσφέρετε στον έφηβό σας τουλάχιστον κάποιο ιδιωτικό απόρρητο. Μην ακούτε τηλεφωνήματα ή μην παρακολουθείτε ιδιωτικές συνομιλίες. Μην διαβάζετε κάθε μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις του. Θα πρέπει να ακολουθήσετε το ένστικτό σας για το πόσο προσεκτικά θα επιβλέπετε αυτό που κάνει το παιδί σας χωρίς να είστε φορτικοί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτισμός: Πώς να χειριστείτε τις σχέσεις στην εφηβική ηλικία

Το dating στα χρόνια της εφηβείας

Το βάρος μιας σχολικής τσάντας συχνά είναι αβάσταχτο

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στους νέους ως απάντηση στις ανακρίβειες του διαδικτύου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια σύντομη βόλτα στην παραλία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία

Θάλασσα ψυχική υγεία: Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσε ότι ακόμη και ένας σύντομος περίπατος στην παραλία μπορεί να ωφελήσει τη συνολική ψυχική σας υγεία και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη.

Το άγχος από την πανδημία COVID-19 προκαλεί τους millennials να αγωνίζονται με τη λήψη αποφάσεων

Τέλος, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες των ΗΠΑ δήλωσαν ότι παλεύουν με τα σκαμπανεβάσματα της πανδημίας, με τους περισσότερους να έχουν μέσες βαθμολογίες ανθεκτικότητας και μόλις το 16% να έχουν υψηλές βαθμολογίες ανθεκτικότητας. Ωστόσο, συνολικά, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα άγχους παραμένουν σταθερά και ότι οι ενήλικες των ΗΠΑ διατηρούν μια θετική προοπτική. Το εβδομήντα τοις εκατό ήταν βέβαιο ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος της πανδημίας και το 77% είπε ότι γενικά τα πήγαιναν καλά.

Γιόγκα για καλύτερη ψυχική και γνωστική υγεία

Αθλητισμός: Η γιόγκα ενισχύει μέρη του εγκεφάλου που παίζουν βασικό ρόλο στη μνήμη, την προσοχή, την επίγνωση, τη σκέψη και τη γλώσσα. Σκεφτείτε το σαν άρση βαρών για τον εγκέφαλο.

Όταν οι μισοί από τους γονείς, των οποίων τα παιδιά σκέφτονται να αυτοκτονήσουν, δεν έχουν ιδέα

Είναι οδυνηρό, ως γονέας, να παραδεχτείτε ότι το παιδί σας αγωνίζεται. Μπορεί να νιώθουμε ενοχές ή άγχος ότι ως γονείς έχουμε αποτύχει κατά κάποιον τρόπο. Αλλά στο τέλος της ημέρας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ευημερία του παιδιού μας είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Και δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις και να λέμε ότι αγωνιζόμαστε.

Γιατί ποτέ δεν είμαστε «αρκετά μεγάλοι» για να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία;

Όσο φρικτό κι αν είναι το πένθος, είναι αναπόφευκτο. Ένας καλός θεραπευτής μπορεί να είναι παρών ως στήριγμα, να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τη θλίψη και τη λύπη – να επικυρώσει αυτά τα φυσιολογικά συναισθήματα και να σας στηρίξει.