Σεξουαλική Υγεία

Sex διαδίκτυο ανήλικοι: Μη αποδεκτές σεξουαλικές συμπεριφορές και ο ρόλος της σεξουαλικης διαπαιδαγώγησης

Sex διαδίκτυο ανήλικοι: Μη αποδεκτές σεξουαλικές συμπεριφορές και ο ρόλος της σεξουαλικης διαπαιδαγώγησης

Sex διαδίκτυο ανήλικοι: Οι νέοι κάτω των 18 ετών έρχονται αντιμέτωποι με την διαδικασία εξερεύνησης της σεξουαλικότητάς τους. Το διαδίκτυο περιέχει τις πληροφορίες, όπως δυστυχώς και μη αποδεκτές συμπεριφορές.

Για νέους κάτω των 18 ετών, υπάρχουν συμπεριφορές που είναι ακατάλληλες για την σεξουαλική τους ανάπτυξη. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να αποβούν εκμεταλλεύσιμες ή καταχρηστικές. Δυστυχώς το διαδίκτυο μπορεί να γίνει σεξουαλικά επιβλαβές τόσο για το παιδί ή το νεαρό άτομο που ακόμα ανακαλύπτει τις σεξουαλικές του επιθυμίες. Το διαδίκτυο και οι συνδεδεμένες συσκευές παίζουν αυξανόμενο ρόλο στη ζωή των περισσότερων παιδιών και νέων. Αυτό περιλαμβάνει και την σεξουαλική τους ανάπτυξη.

Ποιος ο ρόλος του διαδικτύου;

Στις μέρες μας, οι έφηβοι συνήθως διερευνούν την ταυτότητά τους online. Εξερευνούν τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητά τους μέσω διαδικτυακών πληροφοριών, συμπεριφοράς και επαφής. Οι σεξουαλικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο που είναι ακατάλληλες σε πρώιμο αναπτυξιακό στάδιο μπορεί να περιλαμβάνουν προβολή πορνογραφίας, αποστολή γυμνών φωτογραφιών ή βίντεο, συμμετοχή σε σεξουαλική συνομιλία ή ρητή περιγραφή σεξουαλικών πράξεων, συμμετοχή σε σεξουαλικές πράξεις μέσω web κάμερας. Από την άλλη οι σεξουαλικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο που είναι εκμεταλλευτικές ή καταχρηστικές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δημοσίευση σεξουαλικά παρενοχλητικών σχολίων ή περιεχομένου για κάποιον άλλο
  • Πίεση σε άλλους συνομιλητές να στέλνουν γυμνές φωτογραφίες
  • Κοινή χρήση οικείων εικόνων ή βίντεο χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου που εμφανίζεται
  • Μία μορφή εκβιασμού που περιλαμβάνει απειλή για κοινή χρήση της οικείας εικόνας ή βίντεο κάποιου στο διαδίκτυο σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν συγκεκριμένες απαιτήσεις
  • Εξαναγκασμός κάποιου να κάνει σεξουαλικές πράξεις.

 

Τα παιδιά και οι νέοι μπορεί να μην αναγνωρίζουν ότι οι συμπεριφορές τους είναι επιβλαβείς για τον εαυτό τους ή για άλλους λόγω κοινωνικής ανωριμότητας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους νέους δεν έχουν μάθει τι σημαίνει αποδεκτή σεξουαλική συμπεριφορά. Ούτε τους έχουν μιλήσει ότι οι οποιεσδήποτε σχέσεις απαιτούν σεβασμό. Μια τέτοιου είδους εμπειρία θα μπορούσε να ξεκινήσει ως αμοιβαία αποδεκτή. Στη συνέχεια όμως να γίνει ακατάλληλη, εκμεταλλευτική ή καταχρηστική. Ο λόγος είναι πως μπορεί αυτοί οι νέοι να έχουν δεχτεί ακατάλληλη σεξουαλική συμπεριφορά στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό και αποδεκτό. Μπορεί δηλαδή να έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά από ενήλικες. Κάτι τέτοιο σαφώς και επηρεάζει την αυτοεκτίμησή τους και την κατανόηση των υγιών ορίων σχέσης.

Τα παιδιά και οι νέοι μπορεί να επιδίδονται σε επιβλαβείς σεξουαλικές συμπεριφορές λόγω μιας σειράς κοινωνικών παραγόντων. Για μερικούς νέους, η συμμετοχή σε επιβλαβείς σεξουαλικές συμπεριφορές μπορεί να σχετίζεται με εμπειρίες τραύματος, σεξουαλικής ή σωματικής κακοποίησης, διακρίσεων, μειονεκτημάτων ή έκθεσης σε βία. Για όλους τους παραπάνω λόγους και για πολλούς ακόμα η σεξουαλική αγωγή πρέπει να υπάρξει σαν υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία για την αποφυγή σεξουαλικών παραβάσεων στο άμεσο μέλλον αυτών των νέων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η γονική αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού

Εισαγωγή στην ουρήθρα καλωδίου usb από έφηβο στο Η.Β. για μέτρηση του πέους του

Ώρα για ύπνο: Tips ύπνου για όλη την οικογένεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορώ να κάνω σεξ με ταμπόν;

Σεξ περίοδος: Μπορείτε σίγουρα να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι το αίμα της εμμήνου ρύσεως λειτουργεί καλά ως φυσικό λιπαντικό, ενώ οι ίδιες νιώθουν μεγαλύτερη διέγερση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Ωστόσο, το σεξ με ταμπόν δεν συνιστάται.

Πώς να αριστεύσετε στην τέχνη του φιλιού

Σεξ φιλί: Το σωστό φιλί μπορεί να απογειώσει εσάς και τον ερωτικό σας σύντροφο, ταξιδεύοντάς σας σε κόσμους μαγικούς και ξυπνώντας όλες σας τις αισθήσεις. Πώς να το καταφέρετε λοιπόν, με αφετηρία τα δυο σας χείλη;

Πόσο σεξ είναι αρκετό σε μία σχέση;

Αρκετό σεξ: Κάθε σχέση είναι μοναδική και κάθε άνθρωπος ικανοποιείται διαφορετικά. Τι θα πρέπει να μας ενδιαφέρει ως προς την συχνότητα της σεξουαλικής επαφής;