Σεξουαλική Υγεία

Μαθήματα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο Δημοτικό

Μαθήματα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο Δημοτικό

Στην Κύπρο, με την εισαγωγή μαθημάτων για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και γονιών, η Εθνική Στρατηγική για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, επιχειρεί να δώσει σε όλους τα εφόδια που χρειάζονται για να μπουν στη «μάχη» ενάντια στο ειδεχθές έγκλημα κατά των ανηλίκων.

Το υπουργείο Παιδείας Κύπρου ετοιμάζει δράσεις που αφορούν το παιδί, τον εκπαιδευτικό και τους γονείς. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα εφαρμοστεί στο αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων για την προδημοτική και την Ε’ και Στ’ τάξη του Δημοτικού το πρώτο σχετικό μάθημα (και από τον Σεπτέμβριο του 2017 θα επεκταθεί σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού).

Από τον εθνικό σχεδιασμό δεν απουσιάζει η ευάλωτη ομάδα των παιδιών με ειδικές ανάγκες, τα οποία πέφτουν πολύ συχνά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης αφού δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Η σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών, αρχίζει, εκτός από το σπίτι, από το σχολείο. Αυτή τη στιγμή, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών αποτελεί μέρος της διδακτέας ύλης του μαθήματος της «Αγωγής Υγείας». Όπως διαπιστώνεται όμως, «αρκετοί εκπαιδευτικοί διστάζουν να προσεγγίσουν την ενότητα του οικογενειακού προγραμματισμού και της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας» υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν στη διάθεση τους το σωστό εκπαιδευτικό υλικό.

Προς το σκοπό αυτό, το υπουργείο Παιδείας έχει αναλάβει να προβεί στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών οι οποίοι αποτελούν και την πρώτη βάση για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τις μικρές ηλικίες της Προδημοτικής, μέχρι και το Λύκειο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Εθνική Στρατηγική στην ομάδα των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε παιδιά και νέους με αναπηρίες, δεδομένου ότι πολλές φορές έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης».

Ως εκ τούτου, τα σχολεία «θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προγράμματά τους είναι προσιτά για παιδιά με ειδικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες λόγω του ότι σχετικό ενημερωτικό υλικό συχνά δεν είναι διαθέσιμο σε προσβάσιμες μορφές, για άτομα με ειδικές ανάγκες».

Οι μέθοδοι διδασκαλίας που θα χρησιμοποιούνται «θα πρέπει να ποικίλλουν ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών με ειδικές ανάγκες και είναι ευθύνη των σχολείων να διασφαλίσουν ότι όλα τα παιδιά θα μπορούν να κατανοήσουν το περιεχόμενο μαθημάτων πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης».

Για την ορθή επιμόρφωση των παιδιών με αναπηρίες, καθίσταται πλέον υποχρεωτική η επιμόρφωση «των εκπαιδευτικών και επαγγελματιών που εργάζονται σε ειδικά σχολεία αλλά και λειτουργών και Συνδέσμων που εργάζονται σε ειδικές μονάδες στα σχολεία όλων των βαθμίδων».

Ρόλο στην σωστή προετοιμασία των παιδιών παίζουν φυσικά και οι γονείς. Όπως επισημαίνεται στην Εθνική Στρατηγική «για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, η εκπαίδευση των παιδιών δεν μπορεί να περιοριστεί στο σχολείο». Είναι, δηλαδή, «πολύ σημαντικό να επεκταθεί και στις ώρες κατά τις οποίες τα παιδιά δεν βρίσκονται στο σχολείο, είτε δηλαδή είναι στο σπίτι είτε σε εξωσχολικές δραστηριότητες».

Οι γονείς και οι κηδεμόνες «είναι ως επί το πλείστον η πρώτη πηγή πληροφόρησης για τα παιδιά, όταν πρόκειται για το σώμα τους, την ασφάλειά τους και τη σεξουαλική επαφή». Για αυτό και οι γονείς/κηδεμόνες «πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών».
Για τη σωστή προετοιμασία των γονιών, το σχέδιο δράσης προτείνει να χρησιμοποιηθούν «διάφοροι μέθοδοι διάχυσης και μετάδοσης των πληροφοριών, έτσι ώστε όλοι οι γονείς να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σχετικές σημαντικές πληροφορίες όπως, για παράδειγμα, στην εκπαίδευση και πληροφόρηση μέσω διαδικτύου, ή με αποτελεσματικό τρόπο διανομής έντυπων πληροφοριών».

Μεταξύ των δράσεων είναι και οι ενημερωτικές συναντήσεις με τους γονείς, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Η διεξαγωγή διαλέξεων και σεμιναρίων και βεβαίως η διανομή ενημερωτικού υλικού προς τους γονείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι πιο συχνές φαντασιώσεις που έχουν οι άντρες στο μυαλό τους;

Πέντε χρόνια μετά, πώς το #MeToo συγκλόνισε τον κόσμο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σεξουαλική απόλαυση μετά τον τοκετό: Έχει σημασία ο τρόπος του τοκετού;

Συνδυασμοί βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ υπάρχει και ένα διαπροσωπικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε κατά νου, σημείωσε η Rosen.

Στο Σικάγο, το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης προσφέρει "kink" και "trans-friendly" σεξουαλικά παιχνίδια για ανηλίκους

Η κυνική ερμηνεία αυτού του αγωγού θα έλεγε ότι καθοδηγείται από το κίνητρο του κέρδους. Όμως, ένα άλλο ρεύμα είναι ιδεολογικό: οι ριζοσπάστες ακτιβιστές του φύλου πιστεύουν ότι βρίσκονται σε έναν αγώνα για την απελευθέρωση από το σύστημα της "σιζετεροπατριαρχίας" * - και κάθε "μη συμβατό με το φύλο" παιδί είναι ένα ακόμη εργαλείο σε αυτόν τον αγώνα.

Πώς οι γιατροί μπορούν να αναγνωρίζουν τον καταναγκασμό αναπαραγωγής

Καταναγκασμός αναπαραγωγής: Ο συνδυασμός της παροχής αντισύλληψης που είναι απίθανο να ανακαλύψουν οι σύντροφοί τους και πληροφοριών για το πώς να λάβουν υποστήριξη είναι ένας θετικός τρόπος για να ενδυναμωθούν οι γυναίκες.

Οι Κουβανοί θα ψηφίσουν για γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και παρένθετη μητρότητα

Άλλες προτάσεις του κώδικα περιλαμβάνουν τον σαφή καθορισμό των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και την πρόβλεψη ότι κανείς που έχει κριθεί ένοχος για κακοποίηση ανηλίκων δεν μπορεί ποτέ να υιοθετήσει παιδί.

Οι σεξουαλικές σχέσεις μπορεί να γίνουν ανθυγιεινές

Σεξουαλική υγεία: Όταν αναρωτιέστε τι είναι μια υγιής σεξουαλική ζωή, υπάρχουν μερικοί τρόποι στους οποίους μπορείτε να δώσετε προσοχή, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε αν αυτό μοιάζει με τη σχέση σας.