Ψυχική Υγεία

Παιδικό τραύμα υγεία: Αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος κακής ψυχικής και σωματικής υγείας

Παιδικό τραύμα υγεία: Αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος κακής ψυχικής και σωματικής υγείας

Παιδικό τραύμα υγεία: Το συνολικό επίπεδο υγείας των ατόμων επηρεάζεται από τα τραύματα που έχουν ενδεχομένως βιώσει στο παρελθόν κατά την παιδική τους ηλικία, σύμφωνα με μελέτες.

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι ένα παιδικό τραύμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κακής ψυχικής και σωματικής υγείας αργότερα στη ζωή. Οι ερευνητές ανέλυσαν σχεδόν 2.900 απαντήσεις στην Έρευνα για την Οικογενειακή Βία της Νέας Ζηλανδίας του 2019. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι περίπου το 45% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δεν είχαν ανεπιθύμητα συμβάντα στην παιδική τους ηλικία. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων έχει βιώσει τουλάχιστον ένα παιδικό τραύμα, ενώ το ένα τρίτο ανέφερε περισσότερα από ένα.

Η μελέτη περιελάμβανε οκτώ τύπους παιδικών αντιξοοτήτων:

 • συναισθηματική
 • σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση
 • μεγάλωμα σε ένα νοικοκυριό όπου υπήρχε βία
 • κατάχρηση ουσιών
 • ψυχική ασθένεια
 • διαζύγιο
 • μέλος του νοικοκυριού στη φυλακή

Σε σύγκριση με εκείνους χωρίς παιδικό τραύμα, η κακή ψυχική υγεία ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο διαδεδομένη μεταξύ εκείνων που βίωσαν τέσσερα ή περισσότερα ανεπιθύμητα συμβάντα στην παιδική ηλικία. Η ψυχική υγεία ταξινομήθηκε ως κακή εάν ένα άτομο είχε διαγνωστεί με μια μακροχρόνια πάθηση ή είχε λάβει πρόσφατα αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για τον ύπνο. Ακόμη και ένα μόνο είδος παιδικής αντιξοότητας συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας. Δύο ή περισσότερες συσχετίστηκαν με υψηλότερες πιθανότητες αναπηρίας και τέσσερις ή περισσότερες με χρόνια προβλήματα σωματικής υγείας.

Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ήταν υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που είχαν βιώσει συναισθηματική ή σεξουαλική κακοποίηση, ήταν μάρτυρες διαπροσωπικής βίας ή ζούσαν σε ένα σπίτι όπου υπήρχε κατάχρηση ουσιών. Οι πιθανότητες άσθματος ήταν υψηλότερες μεταξύ εκείνων που προέρχονταν από ένα νοικοκυριό με κατάχρηση ουσιών, ψυχική ασθένεια ή διαζύγιο, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όκλαντ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Child Abuse & Neglect. Οι τοξικοί στρεσογόνοι παράγοντες στην παιδική ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή σε πολλές πτυχές της υγείας μας.

Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι το παιδικό τραύμα μπορεί να επηρεάσει τα εξής:

 • νευρολογική και ορμονική ανάπτυξη
 • φλεγμονές
 • γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες
 • πιθανότητα επικίνδυνων συμπεριφορών όπως το κάπνισμα ή η κατάχρηση ουσιών

Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες δεν εξήγησαν πλήρως τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η πολιτική και τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας είναι σημαντικά από μόνα τους, αλλά δεν θα μετριάσουν πλήρως τις επιπτώσεις των δυσμενών παιδικών εμπειριών. Τα ευρήματα θα πρέπει να δώσουν ώθηση για τη δημιουργία εκτεταμένων πρωτοβουλιών πρόληψης και παρέμβασης. Απαιτούνται στρατηγικές που αντιμετωπίζουν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, αλλά δεν θα αμβλύνουν από μόνες τους πλήρως τις συνέπειες των δυσμενών εμπειριών της παιδικής ηλικίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι τόσο σημαντική η αξιολόγηση της ψυχικής υγείας ενός βρέφους;

Η καθιστική ζωή μέσα στην πανδημία συνδέεται με μεγαλύτερο άγχος και κατάθλιψη

Οφέλη της Γιόγκα για την υγεία της καρδιάς

Οι διακρίσεις οδηγούν σε συχνότερα ψυχικά νοσήματα και προβλήματα συμπεριφοράς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η σχέση μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών επηρεάζει τη θεραπεία

Νοσηλευτές ασθενείς: Οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας υπερασπίζονται εδώ και καιρό τη σχέση νοσηλευτή-ασθενούς ως εργαλείο που επιτρέπει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια στο πλαίσιο της θεραπευτικής επικοινωνίας.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία

Αθλητισμός: Αυτό που μας λένε τα ευρήματα της μελέτης είναι ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης δημόσιας υγείας, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι σωματικά δραστήριοι για να διατηρήσουν τη σωματική και ψυχική τους υγείας.

Ποιο είναι το ιδανικό ταίρι για έναν Υδροχόο;

Σχέσεις Υδροχόος: Προχωρώντας στο 2022, δείτε πώς μπορούν να ταιριάξουν οι Υδροχόοι στις σχέσεις τους με σύμμαχο τον ζωδιακό κύκλο, είτε πιστεύετε στα ζώδια είτε παραμένετε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτά.

Το άγχος για την Covid σχετίζεται με αυξήσεις στα ποσοστά κατάθλιψης στις γιορτές

Κορωνοϊός: Παρά την είσοδο των εμβολίων που προστατεύουν τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου από το να αρρωστήσει σοβαρά από τον ιό και το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκαν lockdown κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης ήταν «στα ίδια με πέρυσι», δήλωσε η Δρ Daisy Fancourt, επικεφαλής. συγγραφέας από το UCL Institute of Epidemiology and Health Care.

Μορφές εκδήλωσης των στερεοτύπων

Ωστόσο, οι άνθρωποι παραμερίζουν εξίσου εύκολα τα στερεότυπά τους, κατά την αξιολόγηση των άλλων, όταν έχουν σαφείς, εξατομικευμένες πληροφορίες για αυτούς.