Ψυχική Υγεία

Κορωνοϊός ψυχική υγεία: Η καθιστική ζωή που ενέτεινε η πανδημία συνδέεται με μεγαλύτερη κατάθλιψη και περισσότερο άγχος

Κορωνοϊός ψυχική υγεία: Η καθιστική ζωή που ενέτεινε η πανδημία συνδέεται με μεγαλύτερη κατάθλιψη και περισσότερο άγχος

Κορωνοϊός ψυχική υγεία: Κατά την διάρκεια της αρχικής φάσης της επιδημίας COVID-19 τον Μάρτιο του 2020, πολλοί άνθρωποι ξαφνικά βρέθηκαν στο σπίτι - λόγω περιοριστικών μέτρων - ή επέλεξαν να απομονωθούν και μία πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα διαπίστωσε πως οι άνθρωποι που συνέχισαν να περνούν περισσότερο χρόνο καθισμένοι τις εβδομάδες που ακολούθησαν ήταν πιθανό να έχουν υψηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης. 

Καθώς οι άνθρωποι συμμορφώνονταν με τις εντολές παραμονής στο σπίτι ή απομονώνονταν κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας του COVID-19, οι καθημερινές μετακινήσεις δεν υπερέβαιναν αυτές από την κρεβατοκάμαρα στο σαλόνι. Εν ολίγοις, πολλοί άνθρωποι απέκτησαν ξαφνικά πιο καθιστική ζωή κατά την έναρξη της πανδημίας. Πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που συνέχισαν να περνούν περισσότερο χρόνο καθισμένοι μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2020 ήταν πιθανό να έχουν υψηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

«Το να κάθεσαι είναι μια ύπουλη συμπεριφορά», είπε ο Jacob Meyer, επίκουρος καθηγητής κινησιολογίας στο Iowa State University και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Είναι κάτι που κάνουμε συνέχεια χωρίς να το σκεφτόμαστε». Ως διευθυντής του Εργαστηρίου Ευεξίας και Άσκησης στο ISU, ο Meyer και η ομάδα του εξετάζουν πώς η σωματική δραστηριότητα και η καθιστική συμπεριφορά σχετίζονται με την ψυχική υγεία και πώς οι αλλαγές σε αυτούς τους τομείς επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, αισθάνονται και αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

«Τον Μάρτιο του 2020, ξέραμε ότι ο COVID επρόκειτο να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας», είπε ο Meyer. Μια πλευρά αυτών των αλλαγών, κατοπτρίζεται στην έρευνα του Meyer και μιας ομάδα ερευνητών που έλαβαν απαντήσεις από περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες στη μελέτη από 50 πολιτείες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο χρόνο αφιέρωσαν κάνοντας δραστηριότητες, όπως το να κάθονται, να κοιτάζουν οθόνες και να ασκούνται, και πώς αυτές οι συμπεριφορές άλλαξαν σε σύγκριση με τις περιόδους πριν από την πανδημία. Χρησιμοποιώντας τυπικές κλινικές κλίμακες, υπέδειξαν επίσης αλλαγές στην ψυχική τους ευεξία (π.χ. κατάθλιψη, άγχος, αίσθημα στρες, μοναξιά). Τα δεδομένα της έρευνας που δημοσιεύτηκε πέρυσι έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που πληρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη φυσική δραστηριότητα των ΗΠΑ (δηλαδή, 2,5-5 ώρες μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα) πριν από την πανδημία, μείωσαν τη σωματική τους δραστηριότητα κατά 32%, κατά μέσο όρο, λίγο μετά την ισχύ των περιορισμών που σχετίζονται με την COVID-19. Οι ίδιοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη κατάθλιψη, άγχος και μοναξιά.

Η νέα εργασία του Meyer, δημοσιευμένη στο Frontiers in Psychiatry, λειτούργησε ως συνέχεια της προηγούμενης μελέτης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι συμπεριφορές και η ψυχική υγεία των συμμετεχόντων άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν την ίδια έρευνα κάθε εβδομάδα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. «Στη δεύτερη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι είδαν την ψυχική τους υγεία να βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου των οκτώ εβδομάδων που ακολούθησαν», είπε ο Meyer. «Προσαρμόστηκαν στη ζωή της πανδημίας. Αλλά για τους ανθρώπους των οποίων οι χρόνοι καθίσματος παρέμειναν υψηλοί, τα καταθλιπτικά συμπτώματα, κατά μέσο όρο, δεν εμφάνισαν την ίδια βελτίωση».

Ο Meyer τόνισε ότι το να βρεις μια «συσχέτιση» μεταξύ καθιστικής ζωής και ψυχικής υγείας δεν είναι το ίδιο με το να λες ότι το να κάθεσαι περισσότερο προκαλεί κατάθλιψη. Σημειώσε ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι που ήταν πιο καταθλιπτικοί να κάθονται περισσότερο ή οι άνθρωποι που κάθονταν περισσότερο να έγιναν πιο καταθλιπτικοί. Ή θα μπορούσε να υπήρχε κάποιος άλλος παράγοντας που οι ερευνητές δεν εντόπισαν. «Σίγουρα αξίζει περισσότερη έρευνα», συμπλήρωσε ο Meyer, προσθέτοντας ότι τα μηνιαία δεδομένα ερευνών από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 πρόκειται σύντομα να διατεθούν στο κοινό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αλλάξτε την καθημερινότητά σας αγκαλιάζοντας την κίνηση

Πώς ωφελούν οι μακρινές βόλτες τον ψυχισμό μας;

Η μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα είναι τρεις φορές πιο ευεργετική για την υγεία ενός ατόμου από το περπάτημα, σύμφωνα με νέα έρευνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.

Μπορούν τα αναψυκτικά να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία;

Αναψυκτικά: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και καφεΐνης, τα τεχνητά πρόσθετα και η εξάρτηση από τα ανθρακούχα αναψυκτικά ως μηχανισμό αντιμετώπισης είναι πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.