Ψυχική Υγεία

Ψυχολογία: Πώς η δύσκολη παιδική ηλικία επηρεάζει τις σχέσεις ενηλίκων

Ψυχολογία: Πώς η δύσκολη παιδική ηλικία επηρεάζει τις σχέσεις ενηλίκων

Ψυχολογία: Πώς η δύσκολη παιδική ηλικία επηρεάζει τις σχέσεις ενηλίκων. Σχεδόν κανείς δεν βγαίνει από το παιδικό τραύμα χωρίς πληγές.

Αυτές οι ουλές από χθες συνεχίζουν να βλάπτουν υπερβολικά και συχνά ρυθμίζουν τις σχέσεις μας στο παρόν με πολλούς τρόπους. Ανασφάλεια, συναισθηματική εξάρτηση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, καταχρηστικοί δεσμοί... Εάν αναρωτηθούμε πώς μια δύσκολη παιδική ηλικία επηρεάζει τις σχέσεις των ενηλίκων, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία απάντηση. Οι πληγές που άφησε μια παιδική ηλικία κακομεταχείρισης, κακοποίησης, εγκατάλειψης ή έλλειψης αγάπης είναι πολύπλοκη, βαθιά και ιδιαίτερα συγκεκριμένη σε κάθε νου και σε κάθε άτομο.

Ωστόσο, αυτό που βασίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η σκιά της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) . Έτσι, κάτι που πρέπει να θυμόμαστε είναι το γεγονός ότι κάθε παιδική εμπειρία είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική ανάπτυξη. Ό, τι έχουμε βιώσει όχι μόνο σημάδια, περιγράφει τις βάσεις της ψυχολογικής μας ευεξίας ή της ψυχικής μας ευπάθειας. Μελέτες όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με οργανισμούς όπως το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και το Πανεπιστήμιο της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια δείχνουν κάτι τόσο εντυπωσιακό όσο είναι σοκαριστικό. Περίπου το 60% των παιδιών που συμμετείχαν πέρασαν από κάποιο τραυματικό γεγονός.

Το σχήμα είναι αναμφίβολα πολύ υψηλό. Ωστόσο, πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου τη μεγάλη μεταβλητότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να βιώσουν τα πρώτα χρόνια της ζωής: η εγκατάλειψη ενός γονέα, ο θάνατος ενός από αυτούς, μάρτυρας οικογενειακής βίας, κακοποίησης, ψυχολογικής βίας, ταλαιπωρίας έλλειψη αγάπης, εκφοβισμός. Αν αναρωτηθούμε πώς μια δύσκολη παιδική ηλικία επηρεάζει τις σχέσεις των ενηλίκων, υπάρχει ένα γεγονός που επαναλαμβάνεται: το αίσθημα κενού. Είναι σύνηθες να φτάνουμε στην ενήλικη αίσθηση ότι υπάρχει κάτι λάθος, κάτι που απουσιάζει από μόνο του. Έτσι, και σχεδόν χωρίς να το συνειδητοποιούμε, ελπίζουμε ότι άλλοι θα ηρεμήσουν αυτή τη λαχτάρα και  θα γεμίσουν τα κενά που άφησε μια περίπλοκη παιδική ηλικία.

Εκείνοι που  έχουν υποστεί τραύμα στην παιδική τους ηλικία συχνά δημιουργούν καταστροφικές σχέσεις στην ενηλικίωση. Καταλήγουν να ανέχονται χειρισμούς , εξαπάτηση και αγάπες ή φιλίες που έβλαψαν και  οτιδήποτε για να τροφοδοτήσει αυτά τα συναισθηματικά κενά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το να μην εργάζεσαι είναι το ίδιο υγιές με το αντίθετο

Μόνο το sex δεν φτάνει...

Η ανασφάλεια υπαίτια για τον φανατισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαιτέρως κοινωνικοί είναι συνήθως πιο δημιουργικοί

Ψυχολογία: Οι ακοινώνητοι άνθρωποι που επιλέγουν να μένουν μόνοι τους επειδή το απολαμβάνουν, έχουν συνήθως μεγαλύτερη δημιουργικότητα από το μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Η συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος στην σχιζοφρένεια

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Tο αίμα, διατηρεί οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και επικίνδυνες φλεγμονές ,τουλάχιστον όταν όλα λειτουργούν κανονικά ,Η έρευνα επισημαίνει τη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο συμβ;allei σε ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.

Όταν η αποφυγή μιας αντιπαράθεσης διαβρώνει την αυτοεκτίμησή μας

Ναι, θα νιώσουμε άβολα σε μια αντιπαράθεση. Αλλά αυτή η αμηχανία, η δυσφορία, το δύσκολο για τις επόμενες ώρες ή μέρες είναι ένα μικρό κόστος μπροστά στη γενική ψυχική μας ευημερία και γαλήνη. Είναι πολύ καλύτερο αυτό παρά να μας κυνηγά κάτι που μας ενοχλεί, να μας ταλαιπωρεί για εβδομάδες, μήνες, ακόμα και χρόνια.

Αντίδραση εγκεφάλου: Πως λειτουργούν τα ρεύματα που υπάρχουν στο κεφάλι

Αντίδραση εγκεφάλου: Η επεξεργασία πληροφοριών στον εγκέφαλο είναι μία από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες του σώματος. Η διακοπή αυτής της επεξεργασίας συχνά οδηγεί σε σοβαρές νευρολογικές διαταραχές. Η μελέτη της μετάδοσης σήματος μέσα στον εγκέφαλο είναι επομένως το κλειδί για την κατανόηση μυριάδων ασθενειών.

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.