Οικογένεια

Γονείς προφίλ: Γιατί κάποιος μπορεί να εγκαταλείψει το παιδί του

Γονείς προφίλ: Γιατί κάποιος μπορεί να εγκαταλείψει το παιδί του

Γονείς προφίλ: Γιατί κάποιος μπορεί να εγκαταλείψει το παιδί του. Τι κρύβεται πίσω από τον πατέρα ή τη μητέρα που εγκαταλείπει ένα παιδί; Γνωρίζουμε ότι οι πληγές αυτής της πράξης είναι βαθιές, αλλά είναι επίσης απαραίτητο να κατανοήσουμε τι παρακινεί αυτές τις αντιδράσεις. 

Υπάρχουν πατέρες που εγκαταλείπουν τα παιδιά και τις μητέρες τους απαξιώνοντας την ευθύνη τους κι επιλέγουν να φύγουν. Οι αφηγήσεις που εντοπίζουν τις περιπτώσεις εγκατάλειψης παιδιών είναι πολλαπλές, τόσο ποικίλες και ιδιαίτερες όσο οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτές τις καταστάσεις. Έτσι, και παρόλο που είμαστε σαφείς ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι τόσο καταστροφικό για ένα παιδί όσο αυτές οι εμπειρίες, υπάρχουν καταστάσεις που είναι κατανοητές.

Λόγοι που εξηγούν γιατί υπάρχουν γονείς που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους. Οικονομικά προβλήματα, κατάχρηση ναρκωτικών, αλκοολισμός, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, ανώριμοι γονείς. Κατά μέσο όρο, η εγκατάλειψη είναι πιο συχνή κατά το πρώτο έτος της ζωής του παιδιού, αλλά ο ανώριμος γονέας μπορεί να λάβει την απόφαση ανά πάσα στιγμή. Ανεξάρτητα από το αν τα παιδιά σας είναι τριών, πέντε ή δέκα ετών. Υπάρχει μια στιγμή που η απόφαση έχει ήδη παρθεί. Για να κατανοήσουμε γιατί υπάρχουν γονείς που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους είναι απαραίτητο να εμβαθύνουμε σε προβλήματα σχέσης. Ωστόσο, είναι πάντα τόσο δραματικό όσο είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ως αποτέλεσμα διαφωνιών με πρώην συντρόφους, κάποιος επιλέγει να σταματήσει να είναι μέρος της ζωής ενός παιδιού. 

Οι διαφωνίες, οι χωρισμοί, τα περίπλοκα διαζύγια, η δυσκολία επίτευξης συμφωνιών για την υποστήριξη παιδιών ή την επιμέλεια οδηγούν πολλούς γονείς στην πιο ριζοσπαστική επιλογή όλων: μόνιμη εγκατάλειψη. Ο εγκαταλελειμμένος γονέας τείνει να ξαναρχίσει τη ζωή του με νέους συντρόφους, σχηματίζοντας άλλες οικογένειες. Η γονεική απουσία είναι μια ανίατη άβυσσος στη ζωή ενός παιδιού. Επίσης, μια ανεξίτηλη πληγή στον ενήλικα που έπρεπε να μεγαλώσει με αυτό το κενό. Ας το έχουμε κατά νου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αξία της διδασκαλίας της ευγένειας στα παιδιά

Η δύναμη του χαδιού στα βρεφάκια

Πράγματα που έκαναν οι γονείς στο παρελθόν και σήμερα φαίνονται εξωφρενικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όχι άλλα πλαστά στοιχεία ή χρόνια αναμονής από την Τετάρτη για την έκδοση διαζυγίου στην Αγγλία και Ουαλία

Αλλά αναθεωρεί το τρέχον σύστημα, που ισχύει εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με το οποίο ορισμένοι σύζυγοι θα κατέφευγαν σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να βρουν στοιχεία λάθους ή το ζευγάρι θα συμφωνούσε απλώς να επινοήσει τα στοιχεία.

Μορφες και Επιπτώσεις της Μητρικής Εγκατάλειψης

Ο ενήλικας που είναι τώρα το τότε εγκαταλελειμμένο παιδί, κάνει ό,τι μπορεί για να εξομαλύνει την εμπειρία αυτή, και συχνά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται τελικά η συναισθηματική σημασία της τότε συνθήκης. Σύμφωνα με έρευνες, τα προηγούμενα χρόνια, κανένας ενήλικος, ο οποίος ως παιδί είχε εγκαταλειφθεί δεν παραπέμφθηκε σε σύμβουλο ή θεραπευτή, όταν βίωσε την εγκατάλειψη.

Με μια πληθώρα καθηκόντων που συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν είναι περίεργο που η γονεϊκή εξουθένωση είναι μια πραγματικότητα.

Όταν δίνουμε στα παιδιά δομή και όρια, τους διδάσκουμε δεξιότητες ζωής. Το μεγαλύτερο καθήκον μας ως γονείς δεν είναι μόνο να αγαπάμε τα παιδιά μας. Αυτό είναι δεδομένο. Το πιο κρίσιμο καθήκον είναι να εξοπλίσουμε τα παιδιά με δεξιότητες για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν στον πραγματικό κόσμο των ενηλίκων.

Προειδοποιητικά σημάδια που εκπέμπουν SOS για τον ηλικιωμένο γονιό μας

Πολλοί ασθενείς με νόσους όπως άνοια ή Αλτσχάιμερ συχνά κάνουν άθελά τους κατάχρηση φαρμάκων σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν κάποια ζητήματα που όμως δεν αντιλαμβάνονται την αιτία τους. Είναι σημαντικό να φροντίσουμε τουλάχιστον να λαμβάνουν τη σωστή αγωγή και στο σωστό χρόνο

Αντιδραστικά παιδιά: Γίνετε πρότυπο μίμησης για το παιδί σας

Κι όμως, έχω παρατηρήσει ότι συχνά αυτά τα παιδιά έχουν γονείς που «απαιτούν» απλώς σεβασμό. Η απαίτηση αυτή συχνά πυροδοτεί την αντιδραστική συμπεριφορά. Τα μοτίβα σκέψης των γονιών προκαλούν συναισθηματικές εκρήξεις και μη ρεαλιστικές προσδοκίεςα

Πώς να επιλέξεις παιδική μάσκα και πώς να την διατηρείς καθαρή

COVID-19 και μάσκες: Συμβουλές για οικογένειες. Οι μάσκες συμβάλλουν στη διακοπή της εξάπλωσης του ιού αλλά αυτό δεν τα καθιστά εύκολο να τα γνωρίσετε στα παιδιά, όπως πολλοί γονείς ανακαλύπτουν. Η πρακτική της χρήσης μάσκας για τη μείωση της μετάδοσης μικροβίων έχει μακρά ιστορία σε ορισμένες χώρες αλλά για πολλές οικογένειες, το 2020 θα θυμόμαστε […]

Υπάρχουν ακόμα "κακές" πεθερές

Πεθερά- νύφη: Πώς να αποφύγετε την σύγκρουση. Έχοντας ένα παιδί δεν επιλέξατε την νύφη σας, επιλέγοντας τον σύντροφό σας, δεν επιλέξατε ούτε τη πεθερά σας. Είναι φυσιολογικό ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει αίσθημα ή αρμονία. Τώρα, για να διατηρηθεί η καλή πρόοδος όλων των σχέσεων στον οικογενειακό πυρήνα, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε […]

Νέο μέλος στην οικογένεια; Τρόποι για να μην χάσετε τον ύπνο σας

Νέοι Γονείς: Συμβουλές για να κοιμηθείτε ήσυχα. Το να κοιμάσαι και μάλιστα όλη τη νύχτα μπορεί να είναι μια αδύνατη αποστολή όταν ένα νέο μωρό έχει έρθει στο σπίτι, ειδικά για τους γονείς που πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση για πρώτη φορά. Πώς να συνδυάσετε τη φροντίδα των νεογέννητων με έναν καλό ύπνο; Οι […]