Οικογένεια

Υγιείς συντροφικές σχέσεις σε 3 βήματα

Υγιείς συντροφικές σχέσεις σε 3 βήματα

Ποτέ δεν είναι αργά ή πολύ νωρίς για να μάθουμε τις ικανότητες που μας επιτρέπουν να χτίσουμε υγιείς συντροφικές σχέσεις: αμοιβαιότητα, συναισθηματική ρύθμιση και διορατικότητα.

«Μπορεί να ξέρουμε πώς μοιάζει μια υγιής σχέση, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πώς να κάνουν μία και κανείς δεν μπορεί να μας διδάξει πώς να την κάνουμε», δηλώνει η Joanne Davila, καθηγήτρια ψυχολογίας και διευθύντρια κλινικής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Stony Brook στη Νέα Υόρκη.

Οι οδηγίες για υγιείς σχέσεις υπάρχουν με τη μορφή θεραπείας ζεύγους ή συμβουλευτικής, κάτι που σημαίνει ότι τα περισσότερα ζευγάρια παρουσιάζουν ήδη προβλήματα όταν απευθύνονται σ’ αυτές.

Και τα δύο λοιπόν έρχονται πολύ αργά. Σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα, η Davila και οι συνάδελφοί της μελετούν αυτό που ονομάζουν «συντροφική ικανότητα». Είναι η ικανότητα να λειτουργούμε προσαρμοστικά σε όλες τις πλευρές μιας σχέσης. Σύμφωνα με την Davila και τους συναδέλφους της, υπάρχουν τρεις κύριες δεξιότητες πίσω από την συντροφική ικανότητα.

Η πρώτη είναι η διορατικότητα. Είναι η επίγνωση, η κατανόηση και η μάθηση. Μέσω αυτής, έχουμε καλύτερη ιδέα για το ποιοί είμαστε, τι χρειαζόμαστε, τι θέλουμε και γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι είμαστε πολύ ευέξαπτοι απέναντι στον σύντροφό μας.

Αν έχουμε διορατικότητα, μπορούμε να παρατηρήσουμε σε δεύτερο χρόνο ότι ο σύντροφός μας δεν κάνει στην πραγματικότητα τίποτα που να αξίζει αυτή τη συμπεριφορά. Εμείς είμαστε πολύ στρεσαρισμένοι και αυτό που χρειαζόμαστε είναι λίγο χρόνο μόνοι μας για να απομακρύνουμε την ένταση.

Με τη διορατικότητα μπορούμε να «προβλέψουμε» τις θετικές και αρνητικές συνέπειες της συμπεριφοράς μας. Η διορατικότητα μας βοηθά να γνωρίσουμε και τον σύντροφό μας καλύτερα. Ας πούμε ότι ο σύντροφός σας έχει αργήσει σε ένα ραντεβού. Χρησιμοποιώντας τη διορατικότητα, καταλαβαίνουμε τον λόγο και ότι δεν έχει σχέση αναγκαστικά με την ίδια τη σχέση σας.

Η δεύτερη δεξιότητα είναι η αμοιβαιότητα. Είναι το να αναγνωρίζουμε ότι και οι δύο έχουμε ανάγκες και ότι και οι δύο έχουν σημασία. Με την αμοιβαιότητα μπορούμε να αποκαλύψουμε τις δικές μας ανάγκες με ξεκάθαρο, άμεσο τρόπο. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα αυτές οι ανάγκες να εκπληρωθούν.

Η Davila παρέχει ένα παράδειγμα για να καταδείξει πώς μπορούμε να επικοινωνούμε τις επιθυμίες μας. «Ας πούμε ότι πρέπει να πάμε σε ένα πραγματικά στρεσογόνο οικογενειακό event, και θα θέλατε ο/η σύντροφός σας να έρθει μαζί σας. Μπορείτε να πείτε άμεσα: «Ξέρεις, αυτό θα είναι στρεσογόνο για μένα. Θα ήθελα πολύ να είσαι εκεί, νιώθω καλά όταν είσαι κι εσύ. Θα μπορούσες να το προγραμματίσεις;»

Φυσικά, αμοιβαιότητα είναι όταν διασφαλίζουμε ότι και οι ανάγκες του άλλου ικανοποιούνται. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι ο/η σύντροφός μας προτιμά να πηγαίνει στο γυμναστήριο μόλις ξυπνά το πρωί – με αυτό τον τρόπο νιώθουμε καλύτερα. Αμοιβαιότητα σημαίνει εδώ ότι είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε τον σύντροφό μας σε αυτό αντί να γκρινιάζουμε ή να απαιτούμε να γίνει μια άλλη εργασία.

Η τρίτη – και τελευταία – δεξιότητα είναι η συναισθηματική ρύθμιση. Είναι το να μπορούμε να ρυθμίσουμε τα συναισθήματά μας σε απόκριση των όσων συμβαίνουν στη σχέση μας. Μέσω αυτής, έχουμε τη δυνατότητα να παραμένουμε ήρεμοι όταν χρειάζεται και να εξετάζουμε το τι συμβαίνει συναισθηματικά τη δεδομένη στιγμή.

Συναισθηματική ρύθμιση σημαίνει ανάπτυξη της ικανότητας να διαχειριζόμαστε τις στιγμές που η ανησυχία και ο θυμός απειλούν να μας κυριεύσουν. Ένα παράδειγμα είναι όταν περιμένουμε μια απάντηση του/της συντρόφου μας σε μήνυμα που έχουμε στείλει.

«Το μήνυμα δεν έρχεται. Εσείς αγχώνεστε όλο και περισσότερο. Κοιτάτε το τηλέφωνο ανά λίγα δευτερόλεπτα. Με την συναισθηματική ρύθμιση, έχετε την ικανότητα να πείτε στον εαυτό σας: Ξέρεις κάτι, πρέπει να ηρεμήσεις – το μήνυμα θα έρθει. Δεν καταφέρνω τίποτα με το να το ελέγχω συνεχώς. Θα το αφήσω μακριά μου και θα επικεντρωθώ για τώρα σε κάτι άλλο».

Η συναισθηματική ρύθμιση είναι μια σημαντική δεξιότητα σε όλα μας τα συναισθήματα – ερωτικά και πλατωνικά – επειδή μας επιτρέπει να αντέξουμε άβολα συναισθήματα ενώ επίσης διατηρούμε αυτοσεβασμό και αφοσιωνόμαστε στις δικές μας ανάγκες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να επιλέξεις παιδική μάσκα και πώς να την διατηρείς καθαρή

Υπάρχουν ακόμα "κακές" πεθερές

Συναισθηματικός εκβιασμός ή θυματοποίηση, χαρακτηριστικά ελεγκτικών γονιών

Οικογένεια: Ελεγκτικοί γονείς. Οι γονείς που ελέγχουν τα παιδιά τους δεν σταματούν  επειδή τα παιδιά τους είναι ενήλικες. Αντιθέτως, σε αυτό το στάδιο τείνουν να ασκούν πιο εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου, όπως συναισθηματικό εκβιασμό ή την θυματοποίηση.  Υπάρχουν πολλοί γονείς που ελέγχουν τα ενήλικα παιδιά τους από κοντά και ακόμη και από μακριά. Δεν έχει σημασία […]

Νέο μέλος στην οικογένεια; Τρόποι για να μην χάσετε τον ύπνο σας

Νέοι Γονείς: Συμβουλές για να κοιμηθείτε ήσυχα. Το να κοιμάσαι και μάλιστα όλη τη νύχτα μπορεί να είναι μια αδύνατη αποστολή όταν ένα νέο μωρό έχει έρθει στο σπίτι, ειδικά για τους γονείς που πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση για πρώτη φορά. Πώς να συνδυάσετε τη φροντίδα των νεογέννητων με έναν καλό ύπνο; Οι […]

Εγκατάλειψη παιδιού ποιοί είναι οι λόγοι που το επιλέγουν κάποιοι γονείς

Γονείς προφίλ: Γιατί κάποιος μπορεί να εγκαταλείψει το παιδί του. Τι κρύβεται πίσω από τον πατέρα ή τη μητέρα που εγκαταλείπει ένα παιδί; Γνωρίζουμε ότι οι πληγές αυτής της πράξης είναι βαθιές, αλλά είναι επίσης απαραίτητο να κατανοήσουμε τι παρακινεί αυτές τις αντιδράσεις.  Υπάρχουν πατέρες που εγκαταλείπουν τα παιδιά και τις μητέρες τους απαξιώνοντας την […]

Η αξία της διδασκαλίας της ευγένειας στα παιδιά

Παιδιά και καλοί τρόποι: Η αξία του ευχαριστώ.  Η μετάδοση στα παιδιά της σημασίας του να ευχαριστήσουμε, να πούμε “παρακαλώ” ή “καλημέρα” ή “καλησπέρα” ξεπερνά μια απλή πράξη ευγένειας. Επενδύουμε σε συναισθήματα, σε κοινωνικές αξίες και πάνω από όλα σε αμοιβαιότητα. Για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό, στην οποία η ευγένεια και […]

Πράγματα που έκαναν οι γονείς στο παρελθόν και σήμερα φαίνονται εξωφρενικά

Διαπαιδαγώγηση παιδιού: Τότε και τώρα. Οι καιροί έχουν αλλάξει προς το καλύτερο όταν πρόκειται για τεχνικές γονικής μέριμνας. Και, οι γονείς πριν από μερικές δεκαετίες έκαναν πράγματα που, παρόλο που ήταν απολύτως αποδεκτά στην εποχή τους, τώρα φαίνονται σαν μια πραγματική οργή για εμάς. Μόνο οι απόψεις των ενηλίκων έχουν σημασία. Στα χρόνια τα παλιά, […]

Πώς να αντιμετωπίζουμε τους τσακωμούς των παιδιών στο σπίτι

Ακόμη και τα αδέρφια που καταλήγουν να έχουν εξαιρετικά στενή σχέση μεταξύ τους, σε πολλές περιπτώσεις έχουν περάσει τα παιδικά τους χρόνια ουρλιάζοντας το ένα στο άλλο. Οι αδελφικοί καβγάδες είναι απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, που προκύπτει από την ίδια τη συνύπαρξή τους, από την προσπάθειά τους να αισθανθούν αυτόνομες προσωπικότητες και, δυστυχώς, συχνά από δικά […]

Αλλαγές στη ζωή της οικογένειας με το νέο σύνθημα «μένουμε ασφαλείς»

Μετά από ενάμιση μήνα καραντίνας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι Υπουργοί ανακοίνωσαν το αναλυτικό σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα και τη σταδιακή άρση των μέτρων κατά του κοροναϊού. Πόσο λοιπόν θα αλλάξει η καθημερινότητα των γονιών από τη Δευτέρα 04 Μαΐου; Τι θα επιτρέπεται να κάνετε με τα παιδιά σας και ποιες […]

Συμβουλές για την καλύτερη δυνατή επικοινωνία με τα παιδιά σας

Οι περισσότεροι γονείς με ένα παιδί ή περισσότερα, συχνά αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν προκειμένου να έχουν καλή επικοινωνία μαζί τους και κυρίως πώς μπορούν να αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης. Ο θεραπευτής και συγγραφέας βιβλίων ψυχολογίας Barton Goldsmith δίνει 10 συμβουλές που θα κάνουν τη σχέση παιδιού και γονιού πολύ εύκολη. Εντοπίστε τα δυνατά σημεία του […]