Οικογένεια

Συμβουλές για την καλύτερη δυνατή επικοινωνία με τα παιδιά σας

Συμβουλές για την καλύτερη δυνατή επικοινωνία με τα παιδιά σας

Οι περισσότεροι γονείς με ένα παιδί ή περισσότερα, συχνά αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν προκειμένου να έχουν καλή επικοινωνία μαζί τους και κυρίως πώς μπορούν να αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης.

Ο θεραπευτής και συγγραφέας βιβλίων ψυχολογίας Barton Goldsmith δίνει 10 συμβουλές που θα κάνουν τη σχέση παιδιού και γονιού πολύ εύκολη.

Εντοπίστε τα δυνατά σημεία του παιδιού σας

Βοηθήστε τα να πιστέψουν στον εαυτό τους εστιάζοντας στα θετικά του προσόντα. Τα παιδιά, γενικά, είναι πιο πρόθυμα να ακούσουν πώς να διορθώνουν τις τυχόν άσχημες συμπεριφορές τους, αν η αξιοπρέπειά τους παραμένει άθικτη.

Αποφύγετε την τιμωρία

Η τιμωρία ενός παιδιού δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η χρήση επαίνων και ανταμοιβών. Αντί να εστιάζετε στις αδυναμίες, αναζητήστε τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές του.

Αποφύγετε αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις

Εάν το παιδί σας έχει προβλήματα με τον έλεγχο, η αρνητικότητα θα το κάνει να αισθανθεί χειρότερα. Χρησιμοποιήστε σύντομες και ήπιες προτάσεις προκειμένου να κατευνάσετε τον θυμό ή τα νεύρα του.

Μη συγκρίνετε τα αδέλφια

Εάν ένα παιδί σκέφτεται ή βλέπει ότι ο αδελφός ή η αδερφή του είναι ευνοημένος/- η , μπορεί να νιώσει μια αντιπαλότητα που ίσως διαρκέσει για αρκετό διάστημα επηρεάζοντας τη ζωή όλης της οικογένειας. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι δείχνετε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε εξίσου.

Ζητήστε βοήθεια αν τη χρειάζεστε

Η ζωή με τα παιδιά δεν είναι εύκολη. Μπορεί να χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια για να αντεπεξέλθετε και αυτό δεν είναι κακό. Απεναντίας, είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία την καθημερινότητα.

Τα παιδιά χρειάζονται προσοχή

Εάν δεν λαμβάνουν θετική προσοχή από την οικογένεια, τα παιδιά μπορεί να επιλέξουν την αρνητική προσοχή. Γι΄αυτό δεν θα πρέπει να ξεχνάτε να επικοινωνείτε με το παιδί σας. Η αγάπη και η φροντίδα είναι οι καλύτεροι θεραπευτές.

Παρακολουθήστε τη χρήση του διαδικτύου από το παιδί σας

Τα πράγματα που τα παιδιά μπορούν να έχουν πρόσβαση στον κυβερνοχώρο μπορεί να είναι επικίνδυνα. Πάρτε ένα πρόγραμμα που θα σας επιτρέψει να δείτε τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται και να παρακολουθείτε τις συνομιλίες τους.

Αποδεχτείτε ότι η ζωή αλλάζει όταν έχετε ένα παιδί

Οι στιγμές ηρεμίας και ξεγνοιασιάς αποτελούν όνειρο…απατηλό με την απόκτηση των παιδιών. Τα ήσυχα κυριακάτικα πρωινά αντικαθίστανται από παιχνίδια στο κρεβάτι με τα παιδιά, παιδικές φωνές στο σαλόνι από τις 8 το πρωί, ή ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ωστόσο, πάντα υπάρχει τρόπος να ξεκλέψετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, αρκεί να το θέλετε και να το προγραμματίσετε.

Δώστε το σωστό παράδειγμα

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς, είναι τα πρότυπά τους. Αν εσείς ως γονείς, συμπεριφέρεστε άσχημα, τους δίνετε το …δικαίωμα να ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο. Ελέγξτε τον εαυτό σας και μην χάνετε τον έλεγχο μπροστά στα παιδιά.

Στηρίξτε με κάθε τρόπο το παιδί σας

Όλα τα προβλήματα του παιδιού σας μπορούν να αντιμετωπιστούν με χιούμορ, καλή θέληση και επιμονή. Με την κατάλληλη γονική υποστήριξη, ακόμα και οι πιο ατίθασοι έφηβοι μπορούν να ηρεμήσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να επιλέξεις παιδική μάσκα και πώς να την διατηρείς καθαρή

Υπάρχουν ακόμα "κακές" πεθερές

Συναισθηματικός εκβιασμός ή θυματοποίηση, χαρακτηριστικά ελεγκτικών γονιών

Οικογένεια: Ελεγκτικοί γονείς. Οι γονείς που ελέγχουν τα παιδιά τους δεν σταματούν  επειδή τα παιδιά τους είναι ενήλικες. Αντιθέτως, σε αυτό το στάδιο τείνουν να ασκούν πιο εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου, όπως συναισθηματικό εκβιασμό ή την θυματοποίηση.  Υπάρχουν πολλοί γονείς που ελέγχουν τα ενήλικα παιδιά τους από κοντά και ακόμη και από μακριά. Δεν έχει σημασία […]

Νέο μέλος στην οικογένεια; Τρόποι για να μην χάσετε τον ύπνο σας

Νέοι Γονείς: Συμβουλές για να κοιμηθείτε ήσυχα. Το να κοιμάσαι και μάλιστα όλη τη νύχτα μπορεί να είναι μια αδύνατη αποστολή όταν ένα νέο μωρό έχει έρθει στο σπίτι, ειδικά για τους γονείς που πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση για πρώτη φορά. Πώς να συνδυάσετε τη φροντίδα των νεογέννητων με έναν καλό ύπνο; Οι […]

Εγκατάλειψη παιδιού ποιοί είναι οι λόγοι που το επιλέγουν κάποιοι γονείς

Γονείς προφίλ: Γιατί κάποιος μπορεί να εγκαταλείψει το παιδί του. Τι κρύβεται πίσω από τον πατέρα ή τη μητέρα που εγκαταλείπει ένα παιδί; Γνωρίζουμε ότι οι πληγές αυτής της πράξης είναι βαθιές, αλλά είναι επίσης απαραίτητο να κατανοήσουμε τι παρακινεί αυτές τις αντιδράσεις.  Υπάρχουν πατέρες που εγκαταλείπουν τα παιδιά και τις μητέρες τους απαξιώνοντας την […]

Η αξία της διδασκαλίας της ευγένειας στα παιδιά

Παιδιά και καλοί τρόποι: Η αξία του ευχαριστώ.  Η μετάδοση στα παιδιά της σημασίας του να ευχαριστήσουμε, να πούμε “παρακαλώ” ή “καλημέρα” ή “καλησπέρα” ξεπερνά μια απλή πράξη ευγένειας. Επενδύουμε σε συναισθήματα, σε κοινωνικές αξίες και πάνω από όλα σε αμοιβαιότητα. Για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό, στην οποία η ευγένεια και […]

Πράγματα που έκαναν οι γονείς στο παρελθόν και σήμερα φαίνονται εξωφρενικά

Διαπαιδαγώγηση παιδιού: Τότε και τώρα. Οι καιροί έχουν αλλάξει προς το καλύτερο όταν πρόκειται για τεχνικές γονικής μέριμνας. Και, οι γονείς πριν από μερικές δεκαετίες έκαναν πράγματα που, παρόλο που ήταν απολύτως αποδεκτά στην εποχή τους, τώρα φαίνονται σαν μια πραγματική οργή για εμάς. Μόνο οι απόψεις των ενηλίκων έχουν σημασία. Στα χρόνια τα παλιά, […]

Πώς να αντιμετωπίζουμε τους τσακωμούς των παιδιών στο σπίτι

Ακόμη και τα αδέρφια που καταλήγουν να έχουν εξαιρετικά στενή σχέση μεταξύ τους, σε πολλές περιπτώσεις έχουν περάσει τα παιδικά τους χρόνια ουρλιάζοντας το ένα στο άλλο. Οι αδελφικοί καβγάδες είναι απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, που προκύπτει από την ίδια τη συνύπαρξή τους, από την προσπάθειά τους να αισθανθούν αυτόνομες προσωπικότητες και, δυστυχώς, συχνά από δικά […]

Υγιείς συντροφικές σχέσεις σε 3 βήματα

Ποτέ δεν είναι αργά ή πολύ νωρίς για να μάθουμε τις ικανότητες που μας επιτρέπουν να χτίσουμε υγιείς συντροφικές σχέσεις: αμοιβαιότητα, συναισθηματική ρύθμιση και διορατικότητα. «Μπορεί να ξέρουμε πώς μοιάζει μια υγιής σχέση, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πώς να κάνουν μία και κανείς δεν μπορεί να μας διδάξει πώς να την κάνουμε», […]

Αλλαγές στη ζωή της οικογένειας με το νέο σύνθημα «μένουμε ασφαλείς»

Μετά από ενάμιση μήνα καραντίνας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι Υπουργοί ανακοίνωσαν το αναλυτικό σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα και τη σταδιακή άρση των μέτρων κατά του κοροναϊού. Πόσο λοιπόν θα αλλάξει η καθημερινότητα των γονιών από τη Δευτέρα 04 Μαΐου; Τι θα επιτρέπεται να κάνετε με τα παιδιά σας και ποιες […]