Ψυχική Υγεία

Μπορεί ο κορωνοϊός να προκαλέσει ψύχωση: Ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Μπορεί ο κορωνοϊός να προκαλέσει ψύχωση: Ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Μπορεί ο κορωνοϊός να προκαλέσει ψύχωση: Ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Ο ξηρός βήχας, ο πυρετός, η κόπωση και η δύσπνοια δεν είναι τα μόνα συμπτώματα του κορωνοϊού που πρέπει να αναζητήσετε. Υπάρχουν τώρα αυξανόμενες ανησυχίες για το πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία μετά από γιατρούς από όλο τον κόσμο που ανέφεραν επεισόδια ψύχωσης σε άτομα με COVID- 19.

Μέχρι στιγμής, οι αναφορές για ανθρώπους που χάνουν την επαφή τους με την πραγματικότητα μετά από μόλυνση από SARS-CoV-2 φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι αν φταίει ο ιός ή κάτι άλλο, αλλά το να μάθουμε αν υπάρχει κάποια σύνδεση θα μπορούσε να εμβαθύνει την κατανόησή μας για τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο Covid-19 μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Εκτός από τα ειδησεογραφικά μέσα, η ιατρική βιβλιογραφία και τα περιοδικά έχουν επίσης περιγράψει περιστατικά ψύχωσης σε ανθρώπους με τον νέο κορωνοϊό. Τον Ιούνιο του 2020, η Lancet Psychiatry δημοσίευσε μια μελέτη για νευρολογικές και ψυχιατρικές επιπλοκές σε 153 άτομα που νοσηλεύτηκαν με COVID- 19 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις 28 Δεκεμβρίου 2020, οι New York Times ανέφεραν έναν αριθμό περιπτώσεων όπου ασθενείς χωρίς ιστορικό ψυχικής νόσου εμφάνισαν ψυχωσικά επεισόδια εντός εβδομάδων από την εμφάνιση του ιού.  Μία γυναίκα παρουσίασε  παράνοια ότι τα παιδιά της κινδύνευαν άμεσα να απαχθούν.

Ένας άλλος είχε ψευδαισθήσεις πιθήκων και λιονταριού, και κάποιος άλλος έκλαιγε για μέρες από φόβο ότι “τα κακά πνεύματα εισέβαλαν στο σπίτι της.” Οι γιατροί είπαν στην εφημερίδα ότι η ψύχωση έκανε και κάποιους ασθενείς εξαιρετικά βίαιους. Διαπίστωσε ότι 39 άτομα είχαν αλλάξει την ψυχική τους κατάσταση, 10 εκ των οποίων είχαν ψύχωση με νέα έναρξη. Άλλα περιοδικά έχουν επίσης περιγράψει περιπτώσεις ψύχωσης σε άτομα με Covid- 19 στην Ισπανία  και την Ιταλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του κλάματος

Πέντε πρακτικές αυτοφροντίδας για κάθε τομέα της ζωής σας

Μην μπερδεύετε την κατάθλιψη με τη θλίψη από πένθος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η παρακολούθηση τηλεόρασης με το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική του ανάπτυξη

Οικογένεια: Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην οθόνη —είτε από τηλεόραση είτε από φορητή συσκευή— μπορεί να είναι ευεργετική, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο προβάλλεται.

Η ειδική ομάδα εργασίας των ΗΠΑ συνιστά διαγνωστικές εξετάσεις για το άγχος και την κατάθλιψη στους ενήλικες

Η UTSF αποτελείται από εθελοντές ιατρικούς εμπειρογνώμονες που επιδιώκουν να διατυπώνουν συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, συμβουλευτική και προληπτικά φάρμακα για τη βελτίωση της υγείας των Αμερικανών.

7 Tips για μια καλή ψυχική υγεία

Ψυχική ευεξία: Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίζουμε καθημερινά την ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή μας είναι αναμενόμενες στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να εντοπιστούν στην κούραση, το σωματικό στρες και τις αλλαγές στον μεταβολισμό, οι ορμόνες είναι η κύρια αιτία των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία

Social media: Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να καταλήξει να επιδεινώσει ψυχικά προβλήματα για άτομα με παθήσεις συμπεριφοράς ή ευπάθειες που προκαλούν εθισμό.